700 g čerstvého špenátu nebo 350 g mraženého špenátu
2 lžíce pesta z medvědího česneku nebo 2 stroužky česneku
1 velká cibule
1 brambora
velká hrst vlašských ořechů
700 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
podle chuti pepř
1 až 2 lžičky soli
2 vejce
K servírování
3 plátky bílého toastového chleba
trocha smetany ke šlehání
chilli vločky v mlýnku
Použití čerstvého nebo mraženého špenátu závisí na sezoně. Při použití mraženého špenátu volte mražené celé nebo nasekané špenátové listy, ne protlak. Pokud zvolíte čerstvý špenát, před vložením do mixéru ho trochu nasekejte, lépe se do něj vejde.
Podobně je to s medvědím česnekem. Ten má sezonu jen velice krátce zkraje jara. Když budete špenátovou polévku vařit v tuto dobu, použijte zhruba 30 listů medvědího česneku. Po zbytek roku můžete použít pesto, které jste si z medvědího česneku připravili na jaře. Kdo tuto možnost nemá, může použít klasické stroužky česneku. Do nádoby mixéru Tefal Ultrablend Cook dejte špenát. Přidejte nahrubo nasekanou cibuli (použijte Tefal 5sec chopper), bramboru na menší kousky, vlašské ořechy, pesto z medvědího česneku (medvědí česnek nebo česnek). Zalijte vývarem, ochuťte solí a pepřem. Zapněte program SOUP. Až bude na displeji svítit zhruba 10 minut, přidejte smetanu a špetku muškátového oříšku.
Na konci celého programu se polévka rozmixuje. Vyklepněte do ní dvě vejce, nastavte intenzitu mixování 1 a promixujte 20 sekund. Po dokončení podávejte do talířů. Ozdobte kostičkami opečeného toastového chleba, chilli vločkami a asi lžící smetany. Polévku podávejte horkou.
Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.