• Dezerty
  • 9.4.2020

Velikonoční beránek z chytrého nádobí Ingenio

Velikonoční beránek z chytrého nádobí Ingenio
Počet osob
Počet osob
4
Náročnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
30 min
Vaření
Vaření
30 min

Suroviny

Na základní korpus

  • 8 vajec
  • Zvažte si celá vejce, ve skořápce a kolik váží těch 8 vajec, tak kolik gramů polohrubé mouky
  • cukru krupice
  • 16 lžic horké vody
  • 50 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

Na roládu

  • 5 vajec
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic cukru krupice

Na krém a dokončení

  • 500 ml polotučného mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • cukr podle chuti
  • 100 g másla
  • 100 g plnotučného tvarohu
  • 400 g jahodového nebo jiného džemu
  • 50 g mléčné čokolády

Geniální recept, protože nepotřebujete žádnou formu na beránka, kterou využijete pouze jednou v roce!

Nejprve upečte roládu. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Opatrně smíchejte sníh, žloutky s cukrem a polohrubou mouku.
Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Uhlaďte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 9 minut, dozlatova.

Vyndejte z trouby a smotejte do rolády, i s pečícím papírem. Zabalte do utěrky a nechejte úplně vychladnout.

Po vychladnutí roládu rozmotejte, sundejte z pečícího papíru. Namažte 1/3 marmelády a 1/3 krému.
Ten si připravte mezitím, co se roláda peče a chladne. Z mléka a pudingového prášku uvařte hustý puding. Oslaďte podle chuti. Sundejte z plotny a nechejte vychladnout. Do úplně chladného pudingu zašlehejte změklé máslo a tvaroh.

Roládu dejte ztuhnout do lednice. A pusťte se do přípravy další části beránka.
Kolik váží vejce ve skořápce, tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky (bude to zhruba 500 g). Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody, takže celkem 16 lžic.

Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny. Nakonec opatrně vmíchejte čokoládu, nasekanou v Tefal 5sec chopper.

Na plech si dejte pečící papír a lžící na něj naneste tvar hlavy beránka.

Hrnec Tefal Ingenio o průměru 25 cm vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Do hrnce nalijte zbytek těsta.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, na horkovzduch. Do trouby dejte hrnec i plech s hlavou. Piškot bude upečený zhruba za 50 minut. Prvních dvacet minut určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vyndat hlavu beránka.

Po dalších 20 minutách zkuste vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá. Tak poznáte, že je korpus upečený.
Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte. Rozdělte korpus na pět plátů.
Spodní plát nechejte tak velký, jak je. Každý další plát o maličko ořezejte nožem tak, aby vznikla pěkná polokoule, kopeček. Každý plát pomažte marmeládou a skládejte pláty na sebe. Největší dolů, nejmenší nahoru.

Ořezané kousky korpusu rozdrobte a v míse smíchejte se 2 lžícemi krému a 2 lžícemi marmelády. Z této hmoty vytvarujte horní část korpusu na beránka. Celý korpus pomažte zbytkem krému. Pokud vám zbyla i marmeláda, můžete ji přimíchat do krému.
Roládu nakrájejte na tenké plátky a ty přilepte na krém kolem korpusu. Vznikne tak pěkně kudrnaté tělo beránka. Hlavu beránka dozdobte rozpuštěnou čokoládou a přilepte na korpus. Nechejte přes noc vychladit v lednici.

Doporučené produkty







Podobné články

Pokračováním v prohlížení této stránky souhlasím s použitím souborů cookies (viz Podmínky používání).

Souhlasím