Příjemný bonus navíc? Hrnce Tefal Ingenio jsou z tak kvalitního materiálu, že po pečení nebudou vůbec špinavé. Stačí je jen velice lehce opláchnout vodou a utřít suchou utěrkou nebo bez vody jen otřít papírovou utěrkou.
Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru moučka a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.
Mezitím si připravte hnědé máslo. Jeho příprava chce trpělivost a musíte dávat pozor, abyste máslo nepřipálili. Máslo nakrájejte na plátky a dejte do hrnce na plotnu. Na mírnou teplotu zahřívejte. Máslo se přivede k varu, začne se na něm dělat pěně. Klidně můžete ještě mírně snížit teplotu a stěrkou míchat, oddělovat zkaramelizované kousky ode dna. Až dostane máslo tmavě zlatavou barvu, sundejte ho z plotny a ideálně hned přelijte do studené misky, aby se v horkém hrnci nepřipálilo. Dávejte pozor, ať to misky přesunete všechny hnědé částečky, ty dělají výbornou karamelově oříškovou chuť a mazanci dají krásnou barvu. Nechejte lehce vychladnout.
Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, vychlazené rozpuštěné máslo, vyklepněte vejce, vsypejte nasekané ořechy. Ořechy nasekáte výborně pomocí 5sec chopperu Tefal. Promíchejte v robotu Tefal Wizzo, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.
Mísu s těstem přikryjte plastovým víčkem ze sady Ingenio (perfektně pasuje na mísu od robota Tefal Wizzo) a nechejte na teplém místě kynout hodinu.
Těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě části, jednu trochu větší, druhou menší. Hrnce Tefal Ingenio o průměru 17 a 21 cm vymažte tukem nebo vystříkejte olejem. Dejte do nich bochánky těsta a přiklopte plastovým víkem. Nechejte ještě 15 až 20 minut kynout. Že je těsto připravené poznáte tak, že pevně zatlačené víko z hrnce vyskočí.
Vykynuté těsto potřete rozšlehaným vejcem a posypejte nasekanými vlašskými ořechy.
Na hrnec nacvakněte rukojeť, vložte do trouby a rukojeť opět odcvakněte.
Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, ve střední části trouby. Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi 45 až 55 minut. Řiďte se vlastní troubou a mazance hlídejte, aby se nespálily. Hotové budou, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem. Opět nasaďte rukojeť a vyndejte oba hrnec ven.