• Rady & Tipy
  • 16.12.2020

Jak připravit maso a steaky na pánvi Tefal Talent Pro

tefal_FB_1200x628_talentPRO_CZ.png

Kdo by nemiloval maso či steaky připravené na pánvi? Jestliže si chcete na této dobrotě také pochutnat, je pro vás podstatný nejen správný výběr masa. Důležitá je rovněž technika, kterou maso tepelně upravíte, a typ pánve, kterou budete používat. Jak tedy správně připravit maso na pánvi? Jakou pánev zvolit? A jak ji udržet v kondici, aby co nejdéle sloužila? To vše se dozvíte v tomto článku.

Které druhy masa jsou vhodné na pánev: Hovězí, vepřové i kuřecí


Smažení na pánvi je ideální způsob, jak si pochutnat na hovězím masu. Výborný steak si připravíte zejména z hovězí kýty, svíčkové, plece či hovězího krku. Na pánvi můžete opékat také plátky vepřového nebo kuřecího masa, lehce si na ní připravíte také rybu nebo mleté maso.


Jak udělat maso na pánvi? Můžete jej restovat, tedy prudce opékat na menším množství rozehřátého oleje, sádla nebo másla. Toto opékání masa provádějte ideálně na pánvi Tefal Talent Pro, která disponuje mimořádně nepřilnavým povrchem. Když rozehřejete v pánvi vyšší vrstvu oleje, můžete v něm zase z obou stran smažit maso obalené v těstíčku.


Zajímá vás, proč maso na pánvi prská? Syrové maso je plné vody. Když jej tedy vložíte do rozpáleného oleje, započne v masu prudké odpařování vnitřní vody, v důsledku čehož bude olej prskat. Čím vyšší je teplota oleje, tím bude toto prskání intenzivnější. To ale není jediné faux paus, které vás může potkat při přípravě masa na pánvi. Možná se vám také stalo, že maso bylo po opečení na pánvi tuhé. Jak tomu předejdete? Dávejte jej vždy až na rozpálenou pánev a zprudka jej opečte z obou stran. Díky tomu se maso zatáhne a vytvoří krustičku, ale uvnitř zůstane stále krásně šťavnaté.

Jak připravit steak na pánvi? Držte se těchto pravidel


Ač by se mohlo zdát, že příprava hovězího či vepřového steaku na pánvi je jednoduchá, opak je pravdou. Abyste dosáhli dokonalého výsledku, měli byste dodržet správný postup. V prvé řadě si připravte kvalitní maso. Ať už jde například o hovězí kýtu, hovězí plec, vepřovou krkovici, vepřovou kotletu nebo vepřovou kýtu. Toto maso nechte jednu hodinu po vytažení z lednice rozehřát na pokojovou teplotu. Poté jej lehce dochuťte hrubozrnnou solí, pepřem a bylinkami.

Následně rozpalte pánev Tefal Talent Pro s olejem na 200 až 230 stupňů Celsia. Až bude olej rozehřátý, steaky na pánvi z obou stran zprudka opečte. Jak dlouho dělat steak na pánvi? Záleží na velikosti steaku i na způsobu, jakým si jej chcete připravit. Pokud si chcete na pánvi udělat hovězí 250 gramový steak, který bude středně propečený, tedy medium, z každé strany jej opékejte zhruba 5 minut.

Panev Tefal Talent PRO.png

Mleté maso na pánvi: Je libo masové kuličky nebo burger?


Na pánev patří také hovězí mleté maso, vepřové mleté maso nebo jejich kombinace. Možností, jak je na pánvi připravit, máte spoustu. Ať už ve formě masových kuliček či burgerů, nebo omáček na těstoviny. Někdo nedá dopustit také na orestované mleté maso na pánvi, do kterého přidá kousky zeleniny.


Zajímá vás, jestli může nerozmrzlé mleté maso na pánev? Mleté maso raději nechte předem rozmrznout. A to ideálně v lednici. Mleté maso můžete rovněž rozmrazit v mikrovlnné troubě nebo uzavřené v plastovém sáčku ve studené vodě.

Na pánvi si připravíte i ryby: Skvěle chutná losos, tuňák nebo pstruh

Jak se smaží ryba na pánvi? Je to jednoduché. Na pánvi Tefal Talent Pro nejprve rozpalte olej nebo máslo, na které následně položky plátky lososa, tresky nebo pstruha. Rybu takto pozvolna opečte z obou stran. Během opékání ji osolte, opepřete a případně dochuťte citronovou šťávou nebo bylinkami. Jak dlouho se dělá například losos na pánvi? Z obou stran jej stačí smažit 3 až 4 minuty. Je důležité, aby maso zůstalo v jeho středu ještě trochu růžové. Tímto způsobem si na pánvi připravíte také steak z tuňáka, který stačí během opékání pouze osolit a opepřit.

Panev Tefal Talent PRO 2.png

Kuřecí maso na pánvi jako steak nebo řízek


Jak udělat kuřecí maso na pánvi? Například ve formě kuřecího steaku, dušeného kuřecího plátku, kuřecích nudliček se zeleninou nebo kuřecího řízku. Jak třeba na takový kuřecí steak? Připravte si naporcovaná kuřecí prsa nebo vykostěná kuřecí stehna bez kůže. Maso mírně naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Poté rozpalte pánev Tefal Talent Pro se lžící oleje nebo másla. Kuřecí maso následně opečte na mírném plamenu po dobu několika minut z obou stran.


Jak dlouho smažíme na pánvi kuřecí řízek? V pánvi si připravte vyšší vrstvu oleje, kterou rozehřejte na střední teplotu. Až bude olej rozehřátý, vložte do něj kuřecí řízek. Měl by se smažit 5 až 6 minut, dokud jeho spodní strana nezezlátne. Následně kuřecí řízek otočte a smažte jej dalších 5 až 6 minut také na druhé straně.

Čištění pánve: Jak na to


Pánev je výborným kuchyňským pomocníkem. Aby vám sloužila co nejdéle, po každém smažení či opékání byste ji měli náležitě vyčistit. Důkladně ji umyjte teplou jarovou vodou - tímto způsobem totiž nejlépe vyčistíte pánev od oleje. Abyste nepoškrábali její povrch, nečistěte ji zevnitř, zvenku ani zespodu drátěnkami, drsnými mycími houbami nebo čisticími písky.


Jak vyčistit připálenou teflonovou pánev? Nalijte do pánve roztok vody a octu v poměru 1:1. Tuto tekutinu dejte vařit a pak ji z pánve vylijte. Na vlhkou pánev nasypte jedlou sodu a nechte působit. Následně připálenou teflonovou pánev vydrhněte do čista mokrou houbičkou.


Pokud použijete pánev Tefal Talent Pro, starost s připáleninami vám odpadne. Tato pánev má totiž vysoce nepřilnavý povrch a ultra odolný vnější povrch, který se velmi snadno čistí.

Skladování pánví: Zavěsit, nebo vyskládat na sebe?


Zajímá vás, jak skladovat pánve? Pánvičky můžete mít zavěšené nejen nad kuchyňskou linkou. Jednotlivé pánve na sebe zkuste vyskládat také v kuchyňské polici. Aby se navzájem nepoškrábaly, doporučujeme mezi ně vložit speciální ochrannou vložku, která při stohování pánví zabrání poškození jejich vnitřní vrstvy.

Recepty pro pánve Tefal Talent Pro

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše