• Rady & Tipy
  • 7.2.2023

Jak se elegantně obléci na ples

Jak se elegantně obléci na ples.png

Vylaďte se s vaší drahou polovičkou do elegance a inspirujte se našimi tipy na vkusný plesový outfit. Poradíme, jaký outfit zvolit pro muže i ženu, jak jej sladit s doplňky a nepodcenit přípravu. Jak se tedy elegantně obléct?

Na typu plesu záleží: Jaké oblečení na maturitní ples?

Pokud řešíte, jak se obléct na ples, jaké boty na ples i jak se učesat na ples, velmi záleží na typu plesu, kterého se plánujete zúčastnit. Některé z nich totiž mají přísně předepsaný dress code, u jiných je zase výběr společenského oblečení volnější.

V případě, že se chystáte na klasické lokální plesy, mezi které patří například hasičský ples, nebudete při výběru společenského outfitu příliš svázáni etiketou. Vyšší nároky na dress code mají naopak plesy s velkým společenským významem či plesy na celorepublikové úrovni. Jde například o městské plesy, firemní plesy nebo třeba o prestižní ples v pražském Obecním domě.

Při výběru vhodného outfitu jsou kapitolou samy o sobě maturitní plesy. Jak se obléci na maturitní ples a dokonale se připravit jako maturant či maturantka? Maturanti by se měli rozhodnout pro klasický pánský oblek v černé, tmavě modré či antracitové barvě, který se hodí doplnit bílou společenskou košilí. Právě bílá barva košile patří k nejslavnostnějším barvám do obleku. V případě kombinace pánského obleku a bílé košile nechte vyniknout také doplňkům - kravatě či motýlku a také kapesníku, a nezapomeňte ani na společenské boty v podobě šněrovacích polobotek.

I pro maturantky je jejich vlastní maturitní ples jednou za život a proto by si jej měly náležitě užít. Jaké šaty na maturitní ples jsou pro ně vhodné? Nejlepší volbu představují večerní šaty dlouhé až na zem a s odhalenými rameny. Tyto dlouhé róby vypadají krásně se střihem bez ramínek, s různými typy ramínek i průhlednými hlubokými výstřihy. Skvělou volbou jsou také princeznovské šaty s širokou a bohatou sukní. Maturitní šaty by měly být okázalejší a honosnější, ovšem je důležité, aby se v nich maturantka dobře cítila. A jaké boty na ples jsou pro ni ideální? Nejlépe lodičky na podpatku nebo páskové střevíčky.

Doprovázíte své dítě na maturitní ples a řešíte, co si vzít na sebe na ples jako rodič? Tátové to mají jednoduché. Stačí sáhnout po osvědčené kombinaci pánského obleku, společenské košile (může být nejen bílá, ale i vínová, fialová či krémová), kravaty či motýlku a také pánských šněrovacích polobotek. A jaké šaty na maturitní ples pro matky? Jednoduché večerní šaty v maxi délce až na zem. Maminky, které doprovázejí svého syna či svou dceru na maturitní ples, se však mohou rozhodnout také pro decentní dámský sukňový kostýmek.

Tipy, jak se obléct na ples, aby vám to s partnerem dokonale ladilo

Chystáte se na ples s partnerem nebo partnerkou a záleží vám na tom, aby vám to spolu dokonale ladilo? Abyste vypadali jako dokonalý pár, barevně slaďte své plesové outfity. Jaké máte možnosti?

Není od věci, když se bude barva šatů, které si žena vezme na ples, shodovat s barvou kravaty (motýlku) a kapesníčku v klopě jejího partnera. Barva ženiných šatů může rovněž ladit s pánskou společenskou košilí. Například když si vaše partnerka vezme na ples červené šaty, rozhodněte se nejlépe pro černý či tmavě modrý pánský oblek doplněný o bílou košili, červený motýlek (nebo kravatu) a červený kapesníček v klopě. Na lokálních plesech to pánům v tomto případě bude slušet i v černých nebo tmavě modrých společenských kalhotách, bílé společenské košili s dlouhým rukávem, červeným motýlkem a červenými kšandami.

Dokonale sladěný plesový outfit: Manuál pro ženy

✔ Rozhodněte se pro dámské společenské šaty s délkou až na zem. Ve večerní róbě byste se měla cítit velmi dobře. Dbejte na to, abyste v ní skryla své nedostatky, a naopak vyzdvihla všechny své přednosti.

✔ Zvolte barvu šatů, která vám typově i pocitově sedí. S ohledem na zvolené šaty se barevně slaďte také se svým partnerem, se kterým vyrážíte na ples.

✔ Na plese se neobejdete také bez psaníčka, které by mělo být v neutrální černé nebo v kontrastních barvách vůči vašim šatům (zlaté nebo stříbrné). Psaníčko však můžete barevně sladit i se svými plesovými šaty.

✔ V případě šperků na ples myslete na to, že méně je někdy více. Vyberte si šperky (a nikoliv bižuterii), které jsou decentní a které nepřebijí váš plesový outfit. Tyto šperky by k sobě přitom měly barevně, materiálově i designově dokonale ladit.

✔ Jaké boty na ples by si žena měla vzít? Nejlépe uzavřené lodičky na podpatku nebo střevíčky s otevřenou špičkou. Není navíc od věci, když tuto společenskou obuv sladí s barvou svého psaníčka.

Co si vzít na sebe na ples: Manuál pro muže

✔ Při výběru pánského obleku se vyhněte příliš velkým barevným a vzorovým experimentům. Vsaďte na oblek v klasických barvách, jako je černá, tmavě modrá, antracitová či béžová.

✔ Společenskou pánskou košili volte s dlouhým rukávem. A to nejlépe v bílé, krémové a šedé, nebo popřípadě vínové či fialové barvě.

✔ Pod pánským oblekem můžete mít přímo na košili také vestu. Vesta by měla být jednobarevná a ze stejné látky, jako je oblek.

✔ Na ples si vyberte kravatu nebo motýlek. Můžete přidat (ale i nemusíte) kapesníček do klopy, který by měl s kravatou či motýlkem barevně ladit.

✔ Jaké boty na ples? Vezměte si nejlépe černé či hnědé společenské šněrovací polobotky.

✔ Hlídejte si délku ponožek. Mezi společenskými kalhotami a ponožkami by vám neměla nikdy vykukovat holá noha.

✔ Na ples se dostavte ve vkusném pánském kabátu, zapomeňte tedy na pánskou zimní bundu.

Doplňky na ples: Co je vhodné a co nikoliv?

Základní oblečení na ples je nezbytné oživit také vkusnými doplňky. Pánům by neměl chybět motýlek nebo kravata, kterou lze doplnit i o stylovou sponu na kravatu. V případě, že se muž účastní plesu velkého společenského významu, měl by si rovněž vložit do klopy saka kapesníček. Na pánském obleku rovněž vyniknou manžetové knoflíčky či originální ozdoby do klopy. Má-li ples méně formální charakter, pánům velmi sluší také kombinace motýlku a šlí neboli kšand.

Jak je to s dámskými doplňky na ples? Žena se neobejde bez decentních šperků a také bez psaníčka do ruky. Čím je psaníčko menší, tím lépe. Dáma by si rozhodně neměla na ples brát velkou kabelku a vyhnout by se měla také hodinkám na zápěstí. Také by měla dobře zvážit, jaké silonky na ples. Důležité je rozhodnout se pro takové, které se nelesknou, jsou nenápadné a které nejsou na první pohled vidět. Má-li žena otevřenou špičku střevíčků, měla by si obléct silonky s volnou špičkou.

Jak se obléct na ples, když tlačí čas a oblečení je zmačkané

Pokud se vypravujete na ples, chystejte se s dostatečným, klidně až několikahodinovým předstihem. Jedině tak budete mít jistotu, že nic nezanedbáte a vyšperkujete svůj plesový outfit na jedničku s hvězdičkou. Jenže, co když na poslední chvíli zjistíte, že vaše oblečení na ples je zmačkané?

Žehlení šatů, halenky, sukně, saka či společenských kalhot nechte na napařovací skříni Tefal Care For You, která udělá všechnu práci za vás. Stačí do ní na speciálních ramínkách zavěsit až čtyři kusy oblečení a poté ji zapnout. Vyžehleno budete mít bez práce za pouhých 10 minut.

Zatímco bude tato samonapařovací žehlička s využitím horké páry žehlit společenské oblečení, můžete se chystat na ples. Během 10 minut se zvládnete třeba učesat, pánové oholit či dámy namalovat. Po uplynutí této doby stačí vklouznout do oblečení, které vyžehlila napařovací skříň Tefal Care For You, a vyrazit na konkrétní bál.

I v případě, že budete mít na přípravy na ples minimum, s využitím napařovací skříně Tefal Care For You bude váš plesový outfit vypadat vždy bezchybně. Tato samožehlička si úžasně poradí s košilemi, blůzkami, halenkami, tričky, šaty, sukněmi, saky i společenskými kalhoty, které budou bez jediného záhybu a pomačkání. V Tefal Care For You můžete rychle a efektivně žehlit plesový outfit vyrobený z různých materiálů, a to včetně jemných látek.

Tipy, jak se po plesu zbavit zápachu z oblečení

Jak se obléct na ples jste již vyřešili a nyní máte konkrétní akci úspěšně za sebou? Pokud je vaše oblečení, které jste si vzali na maturitní ples, městský ples nebo třeba hasičský ples, nasáklé nejrůznějšími pachy, Care For You od Tefalu pro vás má opět řešení.

Pověste použité oblečení na ramínko, zavěste do napařovací skříně Tefal Care For You a zvolte na přístroji dezinfekční cyklus. Za 40 minut se vaše oblečení zbaví pachů po smažených pokrmech či po cigaretovém kouři. Tuto skutečnost oceníte zvláště v případě oblečení (například sak a kabátů), které se velmi těžko perou a s nimiž pak následně již nebudete muset zbytečně běžet do čistírny oděvů. Napařovací skříň Tefal Care For You navíc touto cestou vaše oblečení také účinně dezinfikuje a zbaví jej až 99,99 procent virů a bakterií.  

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše