• Rady & Tipy
  • 5.9.2022

Jak ušetřit a snadno připravit domácí rostlinné mléko

header 31@2.png

Pojďte s námi ušetřit a připravit výborné domácí rostlinné mléko, které zvládnete v několika málo krocích. Dozvíte se, z čeho a jak jej můžete vyrobit. Také vám dáme tipy na to, jak dále tento rostlinný nápoj použít, aby vám chutnal a zároveň podpořil vaše zdraví.

Co je rostlinný nápoj a z čeho se vyrábí

Rostlinné nápoje, často označované jako rostlinná mléka, se vyrábějí namáčením ořechů, semen, luštěnin či obilnin ve vodě a jejich následným rozmixováním a scezením. Nápoje rostlinného původu se mnohdy používají jako náhražka kravského mléka. Ovšem z nutričního hlediska jsou kravské mléko a rostlinný nápoj dva odlišné druhy potravin.

Z čeho můžete nápoje rostlinného původu konkrétně vyrábět? Z ořechů, k nimž patří mandle, kešu, kokosový ořech, makadamové ořechy nebo lískové ořechy. Domácí rostlinné mléko je báječné také z obilovin typu rýže, oves, ovesné vločky, quinoa či špalda. Vyzkoušejte také domácí rostlinné mléko ze sóji, máku nebo sezamových semínek. Vyrobit si přitom můžete jak domácí rostlinné mléko jednodruhové, tak rostlinný nápoj z kombinace výše uvedených surovin - například z ovesných vloček a mandlí nebo z rýže a kokosového ořechu.

Základní ingredience na výrobu domácího mléka

Chcete si vyrobit domácí rostlinné mléko? Jeho příprava je v zásadě velmi jednoduchou záležitostí. Jaké ingredience tedy k přípravě tohoto nápoje rostlinného původu potřebujete?

●  1 hrnek vybraných ořechů, semen, obilovin či luštěnin

●  špetku soli

●  3 hrnky studené vody

●  sladidlo k dochucení

Výroba domácího rostlinného mléka krok za krokem

1. Namočte ořechy, semena, obilniny nebo luštěniny do misky s vodou a špetkou soli. Různé druhy potravin přitom vyžadují různou dobu máčení. Nechte je však ve vodě minimálně po dobu 5 až 12 hodin.

2. Po uplynutí doby potřebné k namáčení ořechy, semena, obilniny či luštěniny sceďte a vložte do výrobníku rostlinného nápoje Tefal Perfectmix Cook, kde je smíchejte s 3 hrnky studené vody. Snažte se o to, aby byl poměr základní ingredience rostlinného nápoje a vody vždy 1:3. V případě výrobníku rostlinného nápoje je rovněž důležité, aby šlo o vysokorychlostní mixér, který všechny ingredience důkladně rozmixuje a propojí.

3. Na výrobníku rostlinného nápoje Tefal Perfectmix Cook stiskněte automatický program Vícezrnné / Rostlinné mléko a za chvíli máte hotovo. Dle výsledku můžete domácí rostlinné mléko dále dochutit javorovým sirupem, agávovým sirup, kokosovým cukrem nebo medem.

4. Domácí rostlinná mléka z kešu ořechů, makadamových ořechů nebo pekanových ořechů jsou po rozmixování hladká a určená rovnou ke konzumaci. V případě dalších druhů ořechů, semen, luštěnin či obilovin však vykazují určitou strukturu. V posledním kroku tak můžete vláknité rostlinné mléko přecedit přes cedník, díky čemuž získáte opravdovou lahůdku.

Nutriční hodnoty rostlinných nápojů

V závislosti na druhu použitých ořechů, semen nebo obilovin představují rostlinné nápoje významný zdroj bílkovin a vlákniny. Označit je můžeme zároveň jako nízkokalorické. Rostlinné nápoje dále obsahují provitamín A, vitamín E, vitamíny řady B nebo omega-3 mastné kyseliny. Naleznete v nich rovněž řadu zdraví prospěšných minerálních látek. A to například zinek, hořčík, vápník, železo, fosfor, měď, draslík nebo mangan.

Domácí rostlinná mléka jsou zdravá i proto, že jsou čerstvá, bez přísad a konzervačních látek. Vzhledem k tomu, jaký druh ořechů, semen nebo obilnin k jejich přípravě použijete, si můžete pochutnat na velmi široké škále rostlinných mlék. Jednotlivé druhy těchto rostlinných nápojů tedy můžete dle libosti obměňovat a připravit se přesně takový, na který máte zrovna chuť.

Kolik za domácí rostlinné mléko ušetříte proti kupovanému?

Finanční rozvahu jsme vyzkoušeli na nejpoužívanějším rostlinném mléku z mandlí, tedy mandlovém mléku. 1L mandlového mléka běžně koupíte za 50 Kč. 100g mandlí, ze kterých vyrobíte cca. 1L mléka vás přijde na 30 Kč. Náklady na špetku soli, vodu či dochucovadla jsou zanedbávající. Vysokorychlostní mixér pak většinu práce udělá za vás. V procentech tak ušetříte 40 % nákladů. 

Tipy na využití domácího rostlinného mléka

Pokud jej budete skladovat v lednici, hotové domácí rostlinné mléko vám vydrží čerstvé zhruba tři až čtyři dny. Proto jej doporučujeme zkonzumovat co nejdříve. Vzhledem k jeho báječné chuti však garantujeme, že vám v lednici příliš dlouho nezůstane. Jakým způsobem jej můžete konkrétně využít?

Domácí rostlinné mléko můžete pít jen tak. Báječné je také pro přípravu kaší, pudinků, nepečených dezertů, pečených moučníků i sušenek. Tento rostlinný nápoj vám poslouží rovněž jako základ pro přípravu kakaa a milkshaků, přidávat si jej můžete také do smoothies. Domácím rostlinným mlékem si zkuste rovněž dochucovat kávu, některé druhy těchto rostlinných nápojů jsou skvělé i ke zjemnění polévek a omáček.

Domácí rostlinné mléko: Pro koho je vhodné?

Ptáte se, kdo domácí rostlinné mléko ocení? Nejen vegani a ekologicky smýšlející lidé. Tento nápoj rostlinného původu je vhodný pro všechny, kteří si oblíbili jeho chuť a vůni. Vzhledem k tomu, že při výrobě můžete obměňovat druhy ořechů, semen či obilnin, domácí rostlinné mléko vám nikdy nezevšední.

Nápoje rostlinného původu navíc představují skvělou variantu pro osoby s alergií na mléko nebo intolerancí laktózy. Jak dospělí, tak děti jakéhokoliv věku mohou prostřednictvím rostlinných nápojů dodat svému tělu potřebné živiny. Domácí rostlinné mléko přitom mohou užívat tam, kde by jinak sáhli po kravském mléce. Využijí jej například k přípravě kaší, kakaa nebo k dochucení kávy

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše