• Rady & Tipy
  • 10.8.2021

Jak vybrat horkovzdušnou fritézu?

tefal_actifryXL_header.png

Přemýšlíte o tom, že byste si pořídili horkovzdušnou fritézu? Poradíme vám, na co se při výběru tohoto praktického kuchyňského pomocníka zaměřit a podle jakých kritérií se tedy rozhodovat.

Proč používat horkovzdušnou fritézu: V hlavní roli chuť a zdraví

Milujete smažená jídla nebo pokrmy připravované na oleji? Jestliže chcete žít zdravěji, ovšem zároveň byste tato jídla neradi vyřadili ze svého jídelníčku, horkovzdušná fritéza je pro vás ta pravá.

Proč tedy horkovzdušná fritéza? Ve srovnání s klasickou fritézou představuje mnohem zdravější alternativu smažení. V horkovzdušné fritéze připravíte milované pokrmy na kapce oleje, nebo dokonce bez něj.

TEFAL ActiFry Genius XL 2v1 YV970815.jpg

Na jakém principu horkovzdušná fritéza vlastně funguje? Kombinuje mezi sebou automatické jemné míchání a horký vzduch, který cirkuluje kolem připravovaného pokrmu. Tím je zaručena dokonale rovnoměrná příprava a křupavost. Výsledek vám tak bude připomínat pokrm jako po vytažení z klasické fritézy. Jenže bez nadbytečného oleje a kalorií

Typy horkovzdušných fritéz: Liší se dle množství připravených pokrmů

Použití horkovzdušné fritézy je velmi jednoduchou záležitostí, ovšem výsledek je nad očekávání. Pokud vás zajímá, jak vybrat horkovzdušnou fritézu, měli byste v prvé řadě vědět, že i v tomto případě se můžete rozhodovat mezi několika typy.

Zvolit můžete horkovzdušnou fritézu například s fritovacím košem, v níž si připravíte jeden pokrm. Velmi oblíbené jsou také horkovzdušné fritézy, které umožňují připravit najednou hned několik pokrmů. Ve druhém případě jde o horkovzdušnou fritézu ActiFry Genius XL 2v1 od Tefalu, která obsahuje dvě oddělené varné zóny umožňující vařit naráz kompletní jídlo. Ve výsledku si tak můžete pochutnat na křupavých hranolkách se šťavnatým steakem nebo na smažených kuřecích nugetách s opékanými bramborami.

Důvody, proč je jídlo z horkovzdušné fritézy zdravé

Jaká je spojitost mezi horkovzdušnou fritézou a zdravím? Rozhodně velká. V horkovzdušné fritéze totiž můžete hranolky a další vybrané pokrmy zdravě smažit na několika kapkách oleje či úplně bez něj.

V horkovzdušné fritéze Actifry Genius XL 2v1 od Tefalu tak připravíte hranolky, kuřecí nugety, rybí prsty, obalované kuřecí stripsy, ale i rybu či šťavnatý steak na minimálním nebo nulovém množství oleje. Chuť výsledných pokrmů však bude stále dokonalá.

Ještě více můžete snížit rizika se smažením spojená pomocí rostlinných olejů. Zdravé a chutné pokrmy si připravíte například na kapce řepkového či arašídového oleje. Jde o rostlinné oleje, které se přepalují až při teplotách vyšších než 200 stupňů Celsia, proto jsou pro smažení v horkovzdušné fritéze ideální. Vašemu zdraví prospěje také použití mandlového oleje, avokádového oleje či oleje z lískových jader, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a mastné kyseliny. Tyto oleje navíc dodají připravovanému pokrmu specifickou chuť.

Jak vybrat horkovzdušnou fritézu: Řiďte se těmito kritérii


Chcete si horkovzdušnou fritézu pořídit i k vám domů? Abyste byli s tímto kuchyňským spotřebičem stoprocentně spokojeni a aby vám sloužil podle vaši představ, řiďte se následujícími kritérii, jak vybrat horkovzdušnou fritézu.

1. Horkovzdušnou fritézu volte podle velikosti či maximální hmotnosti potravin


Jaké je hlavní kritérium výběru horkovzdušné fritézy? Berte ohledy na její velikost nebo maximální hmotnost potravin, které v ní můžete připravit. Na toto kritérium myslete zejména tehdy, pokud budete chtít v horkovzdušné fritéze uvařit pokrmy pro svou rodinu.


Přeborníkem je v tomto případě horkovzdušná fritéza Tefal ActiFry Genius XL 2v1, která naráz pojme až 1,7 kilogramu potravin. Připravíte si v ní hlavní jídlo až pro 6 osob a přílohy až pro 8 osob. Tefal ActiFry Genius XL 2v1 má zkrátka ideální velikost pro celou rodinu.

2. Podstatný je počet varných zón


Jak už jsme se již zmínili výše, vybírat můžete mezi horkovzdušnými fritézami, ve kterých naráz připravíte jeden, nebo více typů pokrmů. Chcete-li si tedy zjednodušit vaření a čas strávený v kuchyni, horkovzdušnou fritézu vybírejte také podle počtu varných zón, které obsahuje.

3. Zaměřte se na to, jaký má horkovzdušná fritéza výkon


Horkovzdušná fritéza funguje na principu ohřívání vzduchu. A jelikož ohřívání vzduchu je daleko méně náročné nežli ohřívání oleje u klasické fritézy, horkovzdušná fritéza nepotřebuje vysoký výkon. Vybírejte proto horkovzdušné fritézy o výkonu 1000 W a výše.

4. Další kritéria výběru: LCD displej, předvolené programy, odložený start, ohřívání a časovač


Chcete-li, aby se vám v horkovzdušné fritéze skutečně dobře vařilo, není od věci, když bude mít LCD displej, předvolené programy, odložený start a časovač. Tato kritéria splňuje zdravá fritéza ActiFry Genius XL 2v1 od Tefalu. Její velký dotykový displej nabízí funkce odloženého startu a ohřívání a dále časovač.


Horkovzdušná fritéza od Tefalu má také v nabídce 9 předvolených programů, díky kterým připravíte pestrou škálu receptů, a to včetně smažených pokrmů. O které předvolené programy konkrétně jde? Hranolky, nugety a chuťovky, sladké i slané koblihy, jarní závitky, maso a ryby, kuře, wok, světová kuchyně a dezerty. Každý z těchto programů zajišťuje optimální teplotu.

5. Mytí v myčce a horkovzdušná fritéza: Kritérium, které by vás mělo zajímat


Další kritérium výběru horkovzdušné fritézy je její snadné čištění a případné mytí v myčce. Toto kritérium splňuje horkovzdušná fritéza ActiFry Genius XL 2v1, jejíž poklice, mísa a lopatka jsou odnímatelné a dají se následně mýt v myčce.

6.  Horkovzdušnou fritézu vybírejte i podle dostupného kompatibilního příslušenství


Pokud se poohlížíte po nové horkovzdušné fritéze, vybírejte si ji také podle kompatibilního příslušenství. Například příslušenství k horkovzdušné fritéze Tefal obsahuje celou řadu modelů. Jde například o speciální plato, které umožňuje vařit zároveň další jídlo, o nepřilnavou nádobu s velkým objemem pro přípravu maximálního množství hranolků, o rukojeť varného plata, o držák varného plata nebo o míchací lopatku.


Doporučené produkty


Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše