• Rady & Tipy
  • 20.12.2023

Jak vybrat kuchyňskou pánev

5 (2x)
Jak vybrat kuchyňskou pánev - header 135.png

Připravili jsme pro vás ucelený seznam parametrů, které by vás měly zajímat při výběru kuchyňské pánve. Pojďte s námi vybrat tu pravou. Bez správné kuchyňské pánve by to totiž v kuchyni rozhodně nešlo. Na co se tedy při jejím výběru zaměřit?

Pánev je základem každé kuchyně. Právě proto si na jejím výběru dejte extra záležet. Máme pro vás několik tipů na to, jak vybrat pánev, se kterou budete spokojeni a která vám bude dlouhé roky spolehlivě sloužit. Pokud vás tedy zajímá, podle čeho vybrat pánev, řiďte se následujícími parametry.

Pořiďte si správný typ pánve

Jakou kvalitní pánev vybrat? V prvé řadě se zaměřte na typ pokrmů, které na ní budete připravovat.  Kuchyňská pánev vám totiž může posloužit ke smažení, vaření, dušení, grilování, ale také k zapékání.

K restování a vaření se vám bude hodit WOK pánev, která je vhodná na přípravu asijských jídel. Pokud máte rádi steaky či grilovanou zeleninu, spokojeni budete s grilovací pánví s typicky vroubkovaným povrchem. Pochvalovat si budete rovněž speciální pánev na palačinky nebo lívance. Univerzální použití má v tomto případě klasická pánev, na které uděláte většinu druhů pokrmů. A pokud chcete připravit i zapékaný pokrm, pořiďte si pánve s odnímatelnou rukojetí.

Pánvičku kupujte i podle velikosti

K základnímu parametru výběru kuchyňské pánve patří i její velikost. Jak tedy vybrat kuchyňskou pánev podle velikosti? Můžete si pořídit menší pánve s průměrem 20 až 24 centimetrů, na kterých připravíte menší porce jídla. Tyto pánvičky jsou vhodné do domácnosti, kterou obývají jedna nebo dvě osoby.

K nejoblíbenějším dále patří střední pánve s průměrem 25 až 30 centimetrů, s jejichž pomocí uvaříte už pro tři až čtyři strávníky. V neposlední řadě svou kuchyni můžete vybavit velkými pánvemi s průměrem 32 centimetrů nebo větším, které najdou využití v početnějších domácnostech. Na těchto pánvích rádi vaří i profesionálové.

Podle čeho vybrat pánev? I na tvaru záleží

Chcete-li být s novou kuchyňskou pánví opravdu spokojeni, při výběru berte ohled také na její tvar. Pochvalovat si budete zejména hlubokou pánev s kulatým dnem, v nichž se vám budou pokrmy dobře míchat a která je vhodná ke smažení, opékání, dušení nebo vaření.

Co se tvaru týče, rozhodnout se můžete i pro speciální pánve. Nízkou pánev s kulatým dnem využijete například na přípravu palačinek, bramboráků či lívanečků. Velmi oblíbená je rovněž pánev kotlíkového tvaru zvaná WOK na přípravu “číny” a v neposlední řadě také čtyřhranná grilovací pánev, na které připravíte steaky nebo opečete zeleninu.

Berte ohled na typ rukojeti: Odnímatelná, nebo pevná?

Jestliže chcete vědět, jak vybrat kuchyňskou pánev, myslete také na typ rukojeti. Tento parametr bývá mnohdy opomíjený, ovšem snažte se na něj myslet. Pořídit si tak můžete jak pánev s pevnou, tak s odnímatelnou rukojetí. Právě odnímatelná rukojeť nabízí jednu výhodu navíc. Pánev totiž můžete dát po odcvaknutí rukojeti do trouby a připravit si v ní libovolný zapékaný pokrm.

Který povrch pánve vybrat?

Kromě typu pánve, její velikosti, tvaru a typu rukojeti se zaměřte také na jeden zásadní parametr výběru tohoto základního kuchyňského vybavení - jde o materiál pánve a typ jejího povrchu. Používat můžete například keramické pánve, pánve z hliníku, titanové pánve nebo pánve z nerezové oceli. Pánve od Tefalu z tohoto materiálu mají odolnou a bezpečnou konstrukci, která se nepoškodí ani po delším používání.

Jakou kvalitní pánev v tomto případě vybrat? Kromě typu materiálu je podstatný také její povrch, který by měl být nepřilnavý. K nepřilnavým povrchům patří například teflon nebo granit. U některých pánví Tefal najdete rovněž zcela nový nepřilnavý povrch Titanium, který v sobě slučuje praktičnost nepřilnavého povrchu a mimořádnou odolnost proti poškrábání. Tato skutečnost se odráží i v dlouhé životnosti pánve, která tak bude v kuchyni vaším dlouholetým společníkem.

Zaměřte se na typ varné desky, kterou máte doma

Pánvičku dále vyberte s ohledem na typ varné desky, kterou máte doma. Ať už doma vaříte na plynu, elektřině, nebo indukci, nejlepší volbou pro vás je pánev, která je určená pro všechny typy varných desek. Tento parametr splňují i pánve Tefal.

Ke všem typům varných desek se vztahuje ještě jedno pravidlo. Dno pánve by mělo být stejně velké jako plotýnka nebo varná zóna. Zvlášť pokud chcete, aby vám správně fungovalo vaření na indukci, její varná zóny by měla být zcela překryta.

S pokličkou nebo bez?

Podle čeho dále vybrat pánev? Sami se rozhodněte, zda bude s pokličkou, nebo bez ní. V tomto případě záleží také na způsobu vaření. Pokud budete smažit, grilovat či opékat pokrmy, stačí vám pánev bez pokličky. Na vaření a dušení se vám bude naopak hodit pánev s pokličkou, díky níž zároveň při přípravě těchto pokrmů ušetříte za energii.

Pochvalovat si budete i teplotní senzor

Pokud máte rádi přesnou přípravu pokrmů, bude pro vás velmi užitečná přítomnost teplotního senzoru uprostřed pánve. Například pánve Tefal jsou vybaveny jedinečný teplotním senzorem Tefal Thermo-Spot nebo Thermo Signal. Ten zčervená, když pánev po rozehřátí dosáhne optimální teploty a je tedy připravena k vaření.

Správný výběr pánve výrazně ovlivní váš zážitek z vaření i kvalitu a chuť výsledných pokrmů. Pokud se rozhodnete pro opravdu kvalitní pánev, která odráží všechny potřeby a preference vaší domácnosti, bude vám k vaší spokojenosti sloužit dlouhé roky.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše