• Rady & Tipy
  • 3.3.2021

Jak vybrat správnou WOK pánev?

tefal_FB_1200x628_WokG6_CZ.png

Uvažujete nad tím, že byste si pořídili novou WOK pánev? Aby se vám při výběru nové kuchyňské pomůcky snadněji rozhodovalo, přinášíme vám pár rad a tipů, kterých se stojí za to držet. Jak tedy vybrat správnou WOK pánev, aby byla kvalitní a sloužila vám na 100 procent?

Jak funguje WOK pánev? Poznejte její tajemství


Milujete asijská jídla? Nedáte dopustit na kuře kung pao, krůtí soté, vepřové maso s chilli omáčkou nebo kuřecí nudličky na kari a kokosovém mléku? V tom případě je pro vás WOK pánev nezbytností. Na WOK pánvi však můžete restovat, tedy krátce a prudce smažit na malém množství oleje, nejen “čínu”, ale i různé druhy pokrmů, na které máte chuť.


Podle čeho pánev WOK poznáte? Vzhledem k jejímu kónickému tvaru ji rozhodně nelze přehlédnout. Pánev WOK má vespod malý průměr a směrem vzhůru se postupně rozšiřuje, díky čemuž funguje naprosto specifickým způsobem.


Když WOK pánev rozpálíte na vysokou teplotu, dáte do ní několik kapek oleje a následně přidáte nakrájenou zeleninu, maso a případně suroviny na omáčku, začnou se dít věci. Jednotlivé přísady stačí krátce restovat na kapce oleje s využitím metody stir-fry (tedy míchej a vař) a během pár minut si na WOK pánvi připravíte naprosto báječný pokrm.

Podle čeho vybírat novou WOK pánev: Podstatný je materiál vnitřního povrchu pánve


Při výběru nové WOK pánve by pro vás měl být nejdůležitější materiál, který pokrývá vnitřní povrch pánve. Sáhnout můžete po WOKu litinovém, ocelovém, nerezovém, nepřilnavém. Nejlepší volbou je však pro WOK pánev nepřilnavý povrch Titanium. Vyzkoušejte WOK pánev Unlimited Anti-Scratch od Tefalu, na které se vám připravovaný pokrm nikdy nepřipálí, a navíc na ní svou milovanou čínu připravíte na pouhé kapce oleje.

WOK pánev Unlimited Anti-Scratch totiž disponuje exkluzivním nepřilnavým povrchem Titanium Anti-Scrach, díky kterému se vám při vaření nikdy nestane žádná katastrofa. Tento povrch je navíc extrémně odolný proti poškrábání. Na WOK pánvi Unlimited Anti-Scratch tak můžete asijské pokrmy vařit i s pomocí kovového náčiní. Tuto pánev od Tefalu navíc můžete mýt v myčce nádobí, aniž by došlo k poškození jejího vnitřního povrchu.

Snímek obrazovky 2021-02-25 v 12.09.42.png

Také na velikosti WOK pánve záleží


Jaká velikost WOK pánve je ideální? Jestliže mluvíme o rozměrech WOK pánve, vezměte v potaz průměr její horní části. K nejoblíbenějším patří WOK pánve o průměru 28 centimetrů, na kterých - tak jako v případě WOK pánve Unlimited Anti-Scratch - během chvilky připravíte pokrm pro celou rodinu.

Rozměr 28 cm je optimální velikost, která nabízí dostatek prostoru pro míchání, ale zároveň se vejde na sporák a nepřekáží ostatním hrncům a pánvím.

Typ rukojeti a kontrolka teploty: Další důležité vlastnosti WOK pánve


U WOK pánve velmi záleží také na rukojeti. Jelikož budete mít při přípravě pokrmu ve WOK pánvi rukojeť stále v ruce, vyberte si typ pánve s dlouhou rukojetí, která vám zajistí pohodlné ergonomické držení. Díky správné rukojeti se vám bude jídlo na WOKu připravovat snadněji a rovněž se nepopálíte. S ohledem na typ rukojeti ale WOK pánve nepatří do trouby. To ale neplatí pro WOK pánev Unlimited Anti-Scratch. Tato pánev je vhodná pro použití v troubě až do 175 stupňů Celsia, a to včetně skleněné poklice.


V případě WOK pánve Unlimited Anti-Scratch oceníte další důležitou vlastnost. Tato pánev má díky technologii Thermo-Signal na svém dnu indikátor teploty. Když kontrolka zčervená, znamená to, že WOK pánev je již perfektně rozehřátá, díky čemuž se můžete pustit do přípravy pokrmu. WOK pánev Unlimited Anti-Scratch rovněž disponuje funkcí Thermo-Fusion, která zaručuje rovnoměrné vedení tepla v pánvi, a tedy rovnoměrné vaření pokrmu.


Víte, že?
Klasická WOK pánev nepotřebuje poklici, protože pokrmy se v ní připravují na principu prudkého restování. Pokud byste WOK pánev zakryli poklicí, nastala by fáze dušení, což u asijských pokrmů není třeba. Jestliže budete připravovat také jiné speciality, které se bez dušení neobejdou, skleněná poklice na WOK pánev je naopak více než vhodná.

Zdroj ohřevu WOK pánve: Unlimited Anti-Scratch je kompatibilní se všemi sporáky


Při výběru nové WOK pánve běžně myslíme na to, jaký máme doma sporák. Jedině tak bude pánev správně fungovat. Na toto podstatné kritérium však můžete v případě WOK pánve Unlimited Anti-Scratch zcela zapomenout. Tato pánev je totiž zcela kompatibilní se všemi druhy sporáků. Můžete ji používat na plyn, elektriku, ale i na sklokeramickou a indukční desku.


Na kolik vás WOK pánev Unlimited Anti-Scratch vyjde?
Její cena rozhodně není závratná, díky čemuž si ji může dovolit každý. Stojí 1 299 Kč a její pořízení vám zajistí jedinečný kulinářský požitek.

Doporučené produkty




Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše