• Rady & Tipy
  • 2.5.2023

Jarní úklid šatníku

5 (1x)
Jarní úklid šatníku - header 89.png

Jarní úklid šatníku je možná důležitější, než si myslíte. Kromě třídění oblečení zkontrolujte vlhkost či plísně ve skříních, mohou totiž ohrozit vaše zdraví. Poradíme vám, jak udělat na jaře pořádek ve skříni, dáme vám tipy, kam s vyřazeným oblečením, a rovněž doporučíme několik vychytávek na úklid šatní skříně.

Úklid šatníku na jaře: Proč je důležitý?

Připravte šatník na novou sezonu a na jaře jej pořádně proberte. Budete díky tomu vědět, jaké oblečení na jarní a letní měsíce v šatní skříni máte a jaké je třeba případně dokoupit, abyste byli náležitě připraveni na nejteplejší měsíce v roce. Do jarního úklidu šatníku se zkrátka pořádně opřete. Jestli nevíte, jak na to, poradíme vám, jak svou šatní skříň na jarně co nejlépe zorganizovat.

Organizace šatníku na jaře - postup

Jaro je ideální dobou k tomu, abyste pořádně provětrali svou šatní skříň. Jak tedy udělat pořádek ve skříni a na jaře ji co nejlépe zorganizovat? Zkuste se řídit následujícím postupem.

1. Pusťte se do třídění oblečení

Projděte všechny kusy svého oblečení, které máte v šatní skříni, a rozdělte je do dvou základních hromádek. Na jednu stranu dejte oblečení, které nosíte na podzim a v zimě, a na druhou stranu oblečení na jaro a na léto. Každou z těchto dvou hromádek následně rozdělte ještě do tří skupin. A to na oblečení, které nosíte pravidelně, dále na oblečení, které nosíte příležitostně, ale chcete si jej nechat, a na závěr na oblečení, které nepotřebujete, protože jej už nenosíte.

2. Vyřaďte nepotřebné oblečení

Kam s vyřazeným oblečením, které už nepotřebujete? Máte hned několik možností. Vyřazené oblečení, které je v dobrém stavu a které není špinavé ani potrhané, můžete vložit do speciálních kontejnerů na textil, také jej můžete dát svým blízkým či známým nebo jej darovat charitě. Vyřazené oblečení můžete také prodat, a to nejlépe online cestou prostřednictvím speciálních internetových platforem.

3. Podzimní a zimní oblečení zavakuujte

Zimní a podzimní oblečení, které nyní nebudete několik měsíců nosit, vložte do speciálních vaků a pytlů a následně jej zavakuujte. Právě vakuování oblečení patří mezi vychytávky na úklid a pořádek ve skříni, díky kterému ušetříte spoustu místa. Zavaukované oblečení, jako jsou bundy, svetry či teplé kalhoty, následně můžete schovat do nejvyšších pater šatní skříně nebo také pod postel.

4. Zkontrolujte stav šatní skříně

Při jarním úklidu šatníku je důležité zkontrolovat stav skříně po zimě. Důkladně se podívejte, zda se ve vaší šatní skříni nedrží po zimních měsících vlhkost, nebo zda není ve skříni dokonce plíseň. Tato skutečnost by totiž mohla nevratně znehodnotit všechno vaše oblečení.

5. Udělejte si pořádek ve skříni

V neposlední řadě se pusťte do organizace šatníku s jarním a letním oblečením. Své oděvy roztřiďte na trička s krátkým a dlouhým rukávem, tílka, halenky, kalhoty, kraťasy, košile, sukně nebo šaty a následně je v jednotlivých komíncích přeskládejte do předních míst polic své šatní skříně. Takové šaty, košile, džínové bundy či halenky můžete zavěsit i na ramínka, která mají své místo na tyči šatní skříně. V každém případě je konkrétní uspořádání šatníku vysoce individuální a záleží při něm vždy na vašich vlastních potřebách.

Vyzrajte na zmačkané oblečení díky napařovací samožehličce

Je vaše jarní a letní oblečení, které jste měli přes chladné měsíce uskladněné hluboko ve skříni, pomačkané? V tomto ohledu vám pomůže  napařovací skříň Tefal Care For You, která vaše oblečení nejen sama vyžehlí, ale zároveň dezinfikuje a případně jej zbaví také nepříjemných pachů.

Velkou výhodou je, že tuto napařovací skříň můžete lehce použít přímo v průběhu jarního úklidu šatníku. Do Tefal Care For You, která má podobu velké napařovací skříně, můžete najednou na ramíncích vložit až čtyři kusy svého jarního či letního oblečení. S využitím této vychytávky na úklid a pořádek ve skříni bude váš šatník dokonale připravený na novou sezonu.

Tipy, jak udržet pořádek ve skříni

Chcete, aby vaše šatní skříň i po velkém jarním úklidu působila organizovaně a přehledně? Snažte se v ní průběžně udržovat pořádek. Po každém praní a žehlení vracejte oblečení přesně na místo, odkud jste jej před tím vzali. Také pravidelně kontrolujte, zda jsou vaše oděvy v šatní skříni uspořádané tak, jak mají být.

Úklid a organizace šatníku na jaře je velmi důležitá věc. Není nad to si po zimě udělat pořádek ve skříni a nachystat outfity na jarní a letní sezonu. Když využijete naše vychytávky na úklid a pořádek ve skříni, váš šatník bude vypadat jako ze žurnálu!

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše