• Rady & Tipy
  • 7.4.2022

Najděte energii a vitamíny ve smoothie

Najděte energii a vitamíny ve smoothie.png

Připravili jsme pro vás několik tipů a receptů na lahodné smoothie. Nejenže skvěle chutnají, ale jsou také velmi zdravé. Na jaře vám dodají dostatek vitamínů, minerálů a energie, díky čemuž si první jarní dny užijete na opravdové maximum.

Jarní recepty na smoothie: Z čeho se dají připravit?

Co je smoothie? Jedná se o chutný a zdravý nápoj z rozmixovaného čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a případně také čerstvých bylinek. Díky tomu, že všechny suroviny přijímáte ve smoothie v čerstvé formě, dodáváte svému tělu vysoké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů.

Zdravé smoothie recepty působí na lidské tělo blahodárněji nežli lisované šťávy. Smoothie totiž kompletně využívá celé ovoce, zeleninu či bylinky a obsahuje tedy veškerou jejich chuť i zdraví prospěšné látky. A jak by měly vypadat jarní recepty na ovocné smoothie nebo na zeleninové smoothie? Volte čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu a čerstvé bylinky, které jsou pro vás aktuálně dostupné. Do jarních receptů na smoothie patří například:

Jarní listová zelenina: baby špenát, polníček, rukola, ledový salát

Ovoce: jablka, hrušky, banány, citrusové ovoce, ananas, kiwi, mango, hroznové víno

Zelenina: mrkev, červená řepa, salátová okurka

Jarní bylinky: kopřiva, máta, bazalka, bršlice kozí noha, pampeliška, sedmikráska

Tipy na chutné smoothie recepty na jaro

Smoothie recept ananas, jablko, špenát a máta

Do mixéru Tefal Perfectmix Cook vložte čtvrtinu čerstvého očištěného ananasu, který jste nakrájeli na kostičky. Přidejte jedno nakrájené jablko, které jste zbavili jadřince, slupku mu však ponechejte. Do tohoto smoothie receptu dále patří hrst čerstvého baby špenátu, hrst čerstvé máty a několik kapek citronové šťávy. Vše zalijte vodou a ve smoothie makeru rozmixujte. Ihned můžete podávat.

Smoothie recept z ananasu, jablka, špenátu a máty detoxikuje, zrychluje metabolismus, pomáhá při hubnutí a zároveň dodává tělu vitamíny, minerály a antioxidanty. V baby špenátu najdete železo, vápník či hořčík, ananas pomáhá při spalování tuků, máta rozpohybuje metabolismus, citronová šťáva dodává vitamín C a jablko působí antioxidačně.

Smoothie recept kiwi, banán, jablko a kopřiva

Do smoothie mixéru dejte dvě zralá kiwi, jeden zralý banán a polovinu jablka se slupkou zbaveného jadřince. Přidejte půl hrsti mladých kopřiv, dochuťte několika kapkami čerstvé citronové šťávy a lžičkou medu. Doplňte vodou, aby byly všechny suroviny ponořené, a rozmixujte do hladka. Hotové jarní smoothie nalijte do sklenic a vypijte.

Jaké jsou benefity tohoto jarního receptu na smoothie? Kiwi posiluje díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů imunitní systém, zrychluje také látkovou výměnu a podporuje detoxikaci těla. Jablko je významným zdrojem antioxidantů, banán je bohatý na vitamíny řady B a pozitivně ovlivňuje srdeční cévní systém. Cenné pro naše zdraví jsou také jarní kopřivy, v nichž najdeme vitamíny A, C, K a skupiny B. Mladé kopřivy jsou dále bohaté na železo, draslík, vápník či hořčík, obsahují rovněž bílkoviny či aminokyseliny.

Zdravé smoothie: Jak často si jej dopřát?

Ať už si připravíte jakékoliv recepty na ovocné smoothie nebo na zeleninové smoothie, tyto zdravé nápoje jsou doslova nabité vitamíny, minerály a dalšími prospěšnými látkami. Lahodné a zdravé smoothie si proto dopřejte každý den. Můžete si jej dát již k snídani nebo jako dopolední či odpolední svačinku.

Jelikož je příprava smoothie v mixéru Perfectmix nenáročná záležitost, tento nápoj si jednoznačně zamilujete. Pro přípravu receptů na jaro, které jsou zároveň výborné na jarní detox či hubnutí, to chce jen vychytat správnou kombinaci ovoce, zeleniny a případně také bylinek.

Smoothie recepty na detox, na hubnutí a nejen to. Pro koho jsou vhodné?

Jelikož je smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny plné vlákniny, zasytí, a přitom má nízký obsah kalorií. Tento nápoj, který nahrazuje jeden denní chod (nejčastěji dopolední či odpolední svačinu), oceníte při hubnutí i při celkové detoxikaci těla.

Na zdravých smoothie receptech si však můžete pochutnávat i v případě, že nehubnete, ani cíleně nedetoxikujete své tělo. Recepty na zeleninové smoothie nebo recepty na ovocné smoothie jsou totiž výborným zdrojem přírodních vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů, proto se je vyplatí konzumovat každý den. Tento koktejl zdraví prospěšných látek posiluje imunitu, pomáhá při trávení, zlepšuje kvalitu pleti, vlasů a nehtů, udržuje pod kontrolou krevní cukr, předchází srdečním chorobám a také příznivě ovlivňuje psychické zdraví.

Smoothie recepty na jaro: Výborná součást jarní očisty

Jarní detoxikace je založena na zdravém jídelníčku a pitném režimu. Jejím cílem je očistit tělo od odpadních a toxických látek, které se v něm nahromadily v průběhu podzimních a zimních měsíců. K jarní detoxikaci patří zvýšená konzumace ovoce a zeleniny, které můžete i dvakrát denně přijímat právě i ve formě chutných smoothie.

V případě jarních receptů na zeleninové smoothie či ovocných smoothie si můžete dle libosti vyhrát a stále zkoušet nové chutě. Váš jídelníček tedy nebude ani při jarní očistě těla rozhodně jednotvárný. Jarní detoxikace zocelí vaše tělo po fyzické i psychické stránce, vlije vám do žil novou energii a posílí fungování imunitního systému. Dalším příjemným účinkem je hubnutí.

Recepty na zeleninové smoothie a ovocné smoothie: Mějte je v jídelníčku celoročně

Zeleninové smoothie, ovocné smoothie nebo jejich kombinace nepatří pouze do jarního jídelníčku. Zkuste si na nich pochutnávat celoročně, vaše celkové zdraví to velmi ocení. Do smoothie se přitom snažte přidávat nejlépe sezónní čerstvé ovoce, zeleninu či bylinky, ať už kupované v obchodech či na farmářských trzích, nebo přímo ty, které vám vyrostly na zahrádce.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše