• Rady & Tipy
  • 3.7.2023

Příprava sushi doma krok za krokem

5 (1x)
Příprava sushi doma krok za krokem  - header 98.png

Příprava sushi doma patří k velkým výzvám. Inspirujte se našimi radami a zvládnete to na jedničku. Poradíme vám, jak doma připravit lahodné a čerstvé sushi, a to krok za krokem. Dáme vám tipy na vhodné suroviny i přístroje, díky kterým bude doma dělané sushi chutnat jako z japonské restaurace.

Sushi patří k nejznámějším pokrmům japonské kuchyně. Lidé po celém světě jej milují zejména pro jeho výjimečnou chuť, netradiční vzhled a způsob servírování. Na tuto pochoutku nemusíte chodit pouze do restaurace, za vyzkoušení stojí i výroba sushi doma.

Při přípravě sushi doma si užijete spoustu zábavy a kreativně se vyřádíte, a to nejen sami. Do domácí výroby sushi se můžete pustit třeba společně s partnerem. Když si uděláte sushi doma, navíc ušetříte, než kdybyste na něj vyrazili do restaurace. I když si na sushi nakoupíte suroviny ve větším množství, můžete je použít i na jiné druhy domácích jídel. 

Díky doma dělanému sushi budete mít také kontrolu nad použitými surovinami, o kterých budete vědět, že jsou čerstvé a kvalitní. Kromě toho si můžete vybrat, jaké ingredience k výrobě sushi doma použijete, díky čemuž přizpůsobíte tento pokrm své vlastní chuti. 

Jak si doma udělat sushi? Důležité jsou ingredience a pomůcky

Pokud si doma chcete vyrobit sushi, nejdůležitější ze všeho jsou správné ingredience. K základním surovinám na sushi patří: mořská řasa nori

rýže

rýžový ocet

čerstvá zelenina - okurka, paprika či avokádo

čerstvé ryby a mořské plody

wasabi pasta

sójová omáčka a nakládaný zázvor. 

Základem sushi je dobrá rýže. Jakou tedy použít? Japonskou rýži s krátkými kulatými zrny, kterou v Česku často seženete pod názvem “sushi rýže”.  Jelikož sushi znamená v překladu “kyselá rýže”, je podstatné rýži dochutit také správně vybraným octem. V tomto případě sáhněte vždy po rýžovém octu, který je nejdůležitější ingrediencí pro ochucení rýže na sushi. 

Kromě základních ingrediencí si na přípravu sushi doma přichystejte také praktickou bambusovou podložku, která vám pomůže s balením sushi. Právě díky této pomůcce zvládnete rolování sushi velmi snadno a výsledkem budou rolky dokonalého tvaru. 

Jak doma vyrobit sushi? Základem je správně uvařená rýže. Jak už jsme zmínili, pro přípravu sushi je vhodný japonský typ rýže s krátkými, kulatými zrny. Tato rýže se dokonale spojí, ovšem na druhou stranu se nerozvaří a nevznikne z ní rýžová kaše. Právě díky těmto vlastnostem dosáhnete správné konzistence pro doma dělané sushi. 

Rýži na sushi nejprve dokonale propláchněte vodou, poté ji dalších 20 minut nechte v čisté vodě odstát a následně ji slijte. Právě po tomto úkonu je rýže na sushi připravená k vaření. Držte se přitom pravidla, které říká, že na 1 díl rýže potřebujete 1,2 dílu vody. Rýži na sushi nikdy předem  

nesolte, přitom nevařte ve vodě, ale ve speciálním rýžovaru. Pochvalovat si budete zejména  ve kterém bude rýže na sushi hotová do 10 minut. 

Jak uvařit rýži v Cook4me Touch WiFi? V tomto multifunkčním tlakovém hrnci zvládnete udělat rýži na sushi díky dotykovému displeji opravdu snadno. Z 13 všestranných programů na vaření si zvolte expresní tlakové vaření - rýže na sushi tak bude hotová do deseti minut. Příprava sushi doma pro vás bude díky Cook4me Touch WiFi také výrazně ekonomická - s elektrickými tlakovými hrnci Tefal totiž ušetříte až 80 procent energie (Oproti tradičním způsobům vaření. Test byl proveden v roce 2022, na přípravě brambor). 

Po uvaření rýži z Cook4me Touch Wifi vyklopte a nechte vychladnout. Jakmile rýže na sushi zchladne na teplotu 37 stupňů Celsia, vmíchejte do ní rýžový ocet. V tomto případě je opět podstatný poměr surovin. Na 1 kilogram rýže použijte vždy 1 decilitr rýžového octa. Tyto suroviny dobře promíchejte a nechte dalších deset minut odstát, aby se chutě dokonale propojily. Následně se můžete pustit do výroby sushi doma.  

Příprava sushi doma - recept na maki sushi s lososem a avokádem 

Ingredience: 

●  350 g rýže na sushi (v suchém stavu) 

●  35 ml rýžového octa 

●  3 filety syrového lososa 

●  2 avokáda 

●  1 balení mořských řas na sushi 

●  wasabi pasta 

●  sezamové semínko 

Sushi doma krok za krokem 

1. Japonský typ rýže na sushi propláchněte a uvařte dle postupu výše v Cook4me Touch WiFi. V momentě, kdy hotová rýže na sushi vychladne na 37 stupňů, dochuťte ji s rýžovým octem (na 1 kg rýže 1 dcl rýžového octa). 

2. Lososa a oloupané avokádo nakrájejte na tenké proužky stejné velikosti. 

3. Připravte si bambusovou podložku, kterou obalte potravinářskou fólií. Na bambusovou podložku poklaďte mořskou řasu lesklou stranou dolů. Na řasách následně vytvořte souvislou vrstvu rýže, kterou ve středu namažte wasabi pastou a zasypte sezamen. Na závěr dejte na rýži nudličky lososa a avokáda. 

4. Pomocí bambusové podložky suroviny srolujte dohromady a lehce stiskněte. Roládky nechte chvíli odležet v lednici, aby se zpevnily a jejich chutě propojily. Každou roládku následně nakrájejte na dva centimetry dlouhé rýžové rolky. 

5. Hotové maki sushi s lososem a avokádem servírujte na tácu a podávejte se sójovou omáčkou a wasabi. Chutnat vám k němu bude také nakládaný zázvor. 

Doma dělané sushi je skutečnou pochoutkou, která má jedinečnou chuť, je zdravá a zároveň cenově dostupná. Díky výběru správných surovin, pomůcek a přístrojů si ji můžete připravit přímo na míru svým chuťovým buňkám. Výroba sushi doma chce samozřejmě cvik - když si jej osvojíte, vaše domácí sushi se chutí a vzhledem vyrovná těm nejvyhlášenějším pochoutkám z japonských restaurací! 

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše