• Recenze
  • 29.4.2021

Recenze od @davidvkuchyni – Multifunkční elektrický hrnec Cook4me+

David v kuchyni - Cook4me recenze.jpg

Muže existovat elektrický hrnec, který nabídne řadu funkcí, které ocení zkušení i začínající kuchaři? Jaké jsou jeho hlavní výhody? Jaké všechny funkce v něm najdete? Má nějaká negativa? Na to vše odpovím v mé dnešní recenzi.

Úvodem je záhodno říci, že jsem zkušený kuchař, který má široké zkušenosti v kuchyni a v první chvíli jsem byl k tomuto hrnci dost skeptický. Nenapadalo mně, v čem by mi mohl být přínosem, když přece umím vařit i bez něj. Změnil jsem můj prvotní názor? Rozhodně ano, Cook4me+ pro mě byl obrovským překvapením.

 

Obsah recenze:

1.       Seznámení s Cook4me+
2.       Funkce Cook4me+
3.       Údržba
4.       Osobní zkušenosti 
5.       Hlavní klady
6.       Negativa
7.       Závěrečné hodnocení

 

Seznámení s Cook4me+

 

Prvotní seznámení s Cook4me+ je velmi snadné a intuitivní. Zvládne jej každý uživatel. Obsahem balení je samozřejmě i návod, který zde ale není nikterak potřeba. Hrnec Vás sám povede jednotlivými kroky a na displeji Vás bude instruovat jak postupovat. To ať u 150 receptů, které jsou v hrnci uloženy, tak při vaření dle jednotlivých použitých surovin. Návod je dobré si prostudovat zejména v částech o údržbě, tam je pár důležitých bodů jak se o hrnec starat.

image.png

Funkce Cook4me+

1.       Vaření dle uložených receptů – zde jsou recepty uloženy do tří kategorií:

a.       Předkrmy – kde najdete především recepty na polévky, najdete zde ale třeba také recepty jako čočkový dhál, florentínské vejce, květák po indicku nebo ratatouille.

b.       Hlavní jídla – zde najdete recepty jak české, tak mezinárodní kuchyně. Co je zde za recepty? Například recept na boloňskou omáčku, carbonara gnocchi se smetanou, hovězí guláš, koprová omáčka, kuře na paprice, lososové ragů, těstovinový salát a mnoho, mnoho dalších.

c.       Dezerty – ano, pro mě celkem překvapení, ale hrnec umí i širokou řadu dezertů. Například čokoládový fondant, karamelový, kokosový a čokoládový krém, mrkvové muffiny, panna cotta s jahodami a mnoho dalších. 

2.       Vaření podle ingrediencí – zde je vše rozděleno do čtyř základních kategorií:
a.       Maso – drůbež, telecí, králičí, jehněčí, hovězí a vepřové

b.       Ryby a mořské plody – treska, ostatní ryby, krevety, hřebenatky a slávky

c.       Zelenina a ovoce – zde najdete snad všechny druhy ovoce a zeleniny, které můžete běžně vařit. Já zde nejčastěji vařím brambory, jsou hotovy už za 14 minut.

d.       Rýže a obiloviny – zde najdete pohanku, bulgur, ryži, jáhly atd. Tady nejčastěji dělám ryži. Je hotová už za 9 minut, naprostá paráda.

3.       Vaření dle vlastního nastavení – toto je funkce, kterou používám nejčastěji, mám zde volnost v tom, že můžu vařit úplně cokoliv. Vařil jsem například svíčkovou na smetaně. I tato kategorie je rozdělena do dalších podkategorií a to:
a.       Vaření pod tlakem – bezpečné tlakové vaření, díky, kterému šetříte čas i energie.

b.       Klasické vaření – zde dále rozděleno do tří funkcí (pomalé vaření, mírný var, opékání). Při použití funkce opékání je možno hrnec použít také k fritování.

c.       Ohřát – snadno a rychle ohřeje jakýkoliv pokrm.

d.       Udržet teplé – po ukončení vaření hrnec udrží pokrm teplý a připravený k servírování.

4.       Funkce uložení oblíbených receptů – tady si snadno uložíte recepty, které budete vařit pravidelně, abyste je měli vždy po ruce.

Údržba

Téma údržby je pro mě velmi důležité téma. Jakožto muž, který rád věci rychle a jednoduše, jsem tady nadšený. Vše připravím v jedné nádobě (maximálně ještě navíc použiji napařovací košík), který lze velmi snadno umýt. Dále stačí vylít vodu z kondenzační nádobky, kde se shromažďuje voda.  Poté už stačí klasicky hrnec utřít hadříkem a jednou za čas zkontrolovat kuličku, která je součástí mechanismu pojistky přetlaku. To je vše, žádné velké složitosti. Navíc díky kvalitě použitých materiálů je údržba ještě jednodušší.

 

Osobní zkušenosti.

Hrnec používám již pár měsíců, a to velmi intenzivně. Proto se s Vámi budu moci podělit o vlastní zkušenosti. Jak jsem již umínil v úvodu tohoto článku, byl můj původní postoj značně skeptický. Netrvalo to však dlouho, hned po úvodním seznámením s hrncem jsem začal svůj názor měnit. 

V den, kdy mi přišel, jsem hned vyzkoušel první recept na gulášovou polévku a byl jsem ohromen tím, jak snadno a rychle to šlo. Především rychlost byla až šokující. Dokážete si představit, že budete mít maso uvařeno do měkka během pouhých 20 minut? Ale bylo to vážně tak.
image.png
Dalším jídlem, do kterého jsem se pustil, byla svíčková za použití vlastního nastavení. Kombinace opékaní a tlakového vaření a parádní svíčková byla na světě.

Od té doby jsem v hrnci Cook4me+ uvařil mnoho jídel a stal se mým pravidelným pomocníkem v kuchyni, který mi pomáhá šetřit především čas. Je možno v něm připravit spoustu skvělých jídel, které máte připraveny do maximálně 30 minut. 

Cook4me+ často používám při přípravě dušených pokrmů. Vařil jsem v něm příkladem hovězí na česneku, dušené vepřové na houbách, hovězí guláš a mnoho dalších jídel.

Hlavní klady 

Hlavní výhody jsou zde naprosto jasné. Jsou jimi především rychlost a přesnost vaření. Rychlost je způsobena tlakovým vaření, které dramaticky zkracuje čas vaření. Přesnost je zapříčiněna přednastavenými časy v programech Cook4me+. Víte, že např. rýži máte vařit 9 minut, hrnec zapnete a on se po uplynutí dané doby sám vypne.

Dalším obrovským kladem je bezpečnost tlakového vaření. Při začátku tlakového vaření stačí pouze zavřít víko hrnce a pomocí otočné pojistky jej zajistit. Hrnec se následně sám nahřeje a vaří po nastavenou dobu. Následně hrnec sám bezpečně uvolní tlak a poté jej stačí jen otevřít.

Ač se to může zdát jako banalita, tak úplně skvělé jsou funkce ohřát a udržet teplé. Stiskem několika tlačítek si ohřejete pokrm na teplotu ideální k servírování. Taktéž funkce udržet teplé, kterou Vám Cook4me+ sám nabídne na konci každého vaření. Opět stiskem jednoho tlačítka máte po starostech.

Velmi také oceňuji možnost mýt odnímatelnou nádobu v myčce nádobí. Samotná odnímatelná nádoba má velmi kvalitní povrch, který oceníte při všem opékání a přípravě pokrmů, které jsou háklivé na připálení. 

Negativa

Negativa zde není příliš jednoduché hledat, ale drobné nedostatky bych nalezl. Jedním z negativ je nemožnost najít si uložené recepty online. To by bylo naprosto skvělé a věřím, že v tomto směru Tefal zapracuje. Druhým negativem je lesklý povrch na víku hrnce Cook4me+, ten mi vadí čistě z praktických důvodů, je složitější na údržbu a je na něm vidět každý dotyk prstu. Více negativ jsem nenašel, i když jsem se vážně snažil.

Závěrečné hodnocení

 Celkově hodnotím Cook4me+ velmi pozitivně a můžu ho označit za jedno velké překvapení. Dokázal velmi rychle změnit můj původně skeptický názor a stal se mým pravidelným kuchyňským pomocníkem. Šetří mi velké množství času jak při samotném vaření, tak při úklidu. Dovede uvařit téměř cokoliv a může Vám velmi rozšířit obzory. Pro méně zkušené kuchaře může být také skvělou inspirací na to co a jak vařit.

Pokud hledáte kompaktní přístroj, který zastane obrovské množství funkcí, je Cook4me+ řešením právě pro Vás. Za své peníze dostanete spotřebič, který budete pravidelně používat.

 

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše