• Rady & Tipy
  • 5.6.2023

Rychlá příprava jídel na celý týden

5 (1x)
Rychlá příprava jídel na celý týden  - header 93 (1).png

Poradíme, jak jednoduše, a hlavně rychle připravíte jídlo na celý týden. Nemusíte být profesionální šéfkuchař, s námi to zvládnete i vy! Pojďte s námi krůček po krůčku zjistit, jak si uvařit jídlo na týden, a přitom ulevit rodinnému rozpočtu.

Příprava jídel na týden - pravidla 

Chcete si připravit jídlo na celý týden? V tom případě není od věci, když se budete řídit hned několika základními pravidly. Pokud si nachystáte a navaříte jídla týden dopředu, ušetříte tím v pracovním týdnu čas a často také peníze. Jakých pravidel se tedy při plánování jídla na příští týden držet? 

Sestavte si plán jídel 

Jak připravit jídlo na týden dopředu? Prvním krokem je sestavení týdenního jídelníčku. Najděte si proto chvíli, sedněte si a naplánujte jídlo na příští týden. Tento sestavený jídelníček by měl zahrnovat večeře (popř. svačiny) a pokud nejíte v práci či ve škole, tak také obědy. 

Zaměřte se na přípravu jídel na týden dopředu do mrazáku 

Chcete-li si připravit levné jídlo na celý týden, zaměřte se na pokrmy, které jsou vhodné na dlouhodobé skladování a zamražení. Právě proto není od věci, když se dáte na krabičkování neboli meal prep krabičky. 

Co znamená meal prep? Podstata krabičkování spočívá v tom, že si v jeden den uvaříte několik druhů jídel, rozporcujete je do potravinových dóz, vložíte do ledničky či mrazáku a následně konzumujte několik dalších dnů.

Jídlo do krabičky - recepty 

●  Těstoviny na různé způsoby - zapečené těstoviny, těstovinové saláty, těstoviny s omáčkou a masem (pokrmy z těstovin v krabičkách do mrazničky, ale pouze do lednice) 

●  Guláše - klasický guláš, segedínský guláš, bramborový guláš 

●  Masové směsi se zeleninou 

●  Polévky - vývary a husté polévky (boršč, čočková polévka, cizrnová polévka, bramboračka) 

●  Omáčky - svíčková na smetaně s masem, králík na smetaně, rajská s hovězím, koprovka, křenová s uzeným masem, kuře na paprice (k omáčkám dokupte knedlík, který skladujte v lednici) 

●  Pokrmy z rýže - rizoto, rýžový nákyp 

●  Pokrmy z luštěnin - chilli con carne, hrachová kaše s klobásou, čočka na kyselo, bretaňské fazole, luštěninové saláty 

●  Lečo 

Pusťte se do nákupu potřebných surovin 

Podle sestaveného jídelníčku si nachystejte všechny potřebné suroviny. Podívejte se nejprve, co vše máte doma, a zbývající potřebné ingredience na jednotlivé recepty v jeden den dokupte. 

Přípravu jídla na týden uskutečněte o víkendu

Do plánování jídelníčku na nadcházející týden a do následného zpracovávání surovin či vaření se pouštějte vždy o víkendu. Na rozpis týdenního menu a nákup potřebných surovin si vyhraďte sobotu, zpracovávat suroviny a vařit pak můžete během neděle. Právě o víkendu budete mít spoustu času na to si jídlo na celý týden perfektně rozvrhnout.

Dejte se do vaření jídla na celý týden

Nejlépe o víkendu nastává ideální čas k tomu, abyste se pustili do realizace jídelníčku na celý týden. Jak navařit jídlo na týden, a přitom u toho nestrávit celý den? Využijte inteligentní multifunkční a tlakový hrnec Tefal Cook 4me Touch WiFi, ve kterém najednou uvaříte pokrm až pro šest osob.

V tomto chytrém multifunkčním hrnci uvaříte skutečně různorodé pokrmy, protože má v sobě zabudovaných celkem 13 všestranných režimů. Při přípravě jídla na celý týden oceníte především expresní přípravu v tlakovém hrnci, díky které budete mít některé pokrmy (například husté zeleninové polévky, bramboračku, lečo, bramborový guláš) hotové do deseti minut, desítky dalších receptů pak představují jídlo do 20 minut. V Tefal Cook4me Touch Wifi je totiž vaření až 6krát rychlejší než v klasickém hrnci. 

Při plánování jídel na týden vám tento chytrý hrnec od Tefalu pomůže i jinak. Stačí do jeho aplikace zadat, jaké suroviny máte v ledničce a potravinové skříni - aplikace vám následně najde desítky receptů, které si následně můžete připravit na týden dopředu. 

Věděli jste? S elektrickými tlakovými hrnci Tefal ušetříte až 80 % energie. Oproti tradičním způsobům vaření. Test byl proveden v roce 2022, na přípravě brambor. 

Do krabiček si připravte také suroviny na vaření v týdnu 

Kromě toho, že si o víkendu ve velkém uvaříte, jednotlivá jídla rozporcujete do krabiček a vložíte do ledničky či mrazničky, v rámci přípravy jídla na týden máte také další možnost. V neděli si také do meal prep krabiček připravte suroviny na vaření v týdnu, které následně skladujte v ledničce. 

Do meal prep si tak můžete dopředu nakrájet například zeleninu na lečo, základ na čínu nebo základ na svíčkovou. I v týdnu posléze stačí, když odpoledne či večer vytáhnete multifunkční tlakový hrnec Tefal Cook4me Touch WiFi, vložíte do něj všechny potřebné surovin a během několika minut budete mít hotovou čerstvou večeři.

Díky přípravě jídla na celý týden se vám během hektického pracovního týdne již nikdy nestane, že budete stát odpoledne či večer před lednicí a přemýšlet nad tím, co uvaříte pro sebe a pro ostatní členy své domácnosti. Když budete mít dopředu svůj týdenní jídelníček hezky naplánovaný a předpřipravený, ušetříte díky tomuto chytrému přístupu čas a peníze a zároveň si doma zajistíte klid a pohodu.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše