• Rady & Tipy
  • 30.1.2024

Snadné a rychlé recepty na zdravé jídlo

5 (2x)
Snadné a rychlé recepty na zdravé jídlo - header 140.png

Inspirujte se našimi tipy na rychlé a zdravé recepty. Povíme si, jaké suroviny používat, co se hodí k jejich přípravě a jak postupovat. Snadné, rychlé a zdravé recepty vám přijdou vhod ať už hubnete, žijete zdravě, máte malé děti nebo vás v průběhu dne tzv. tlačí čas.

Ingredience vhodné pro jednoduché a zdravé recepty

Než se pustíte do přípravy konkrétních jídel, měli byste si nachystat ty správné suroviny. Které z nich se tedy hodí pro zdravé a rychlé recepty? Z masa jsou to kuřecí prsa bez kůže, krůta, pstruh, losos nebo tuňák. Pokud patříte k vegetariánům nebo veganům, výbornou alternativou masa je pro vás například tofu či seitan. Ve zdravých a rychlých receptech najdou skvělé uplatnění také celozrnné těstoviny, quinoa, červená čočka, cizrna, černé či bílé fazole, bulgur nebo hrášek.

Při vaření zdravých jídel využijete rostlinné oleje (extra olivový, lněný, avokádový, rýžový), zeleninu (brokolice, květák, avokádo, kedlubna, cuketa, lilek, rajče, paprika, celer, červená řepa, pórek, mrkev, batáty, cibule či česnek), použít můžete také bylinky a koření, ořechy a semínka a v neposlední řadě rostlinné alternativy mléka a smetany.

Na zdravé rychlé recepty nejsou vhodné všechny suroviny

Pokud chcete vařit zdravě a rychle, počítejte s tím, že to nepůjde opravdu ze všech ingrediencí. Které suroviny se tedy nehodí pro rychlé vaření? Jsou to některé druhy luštěnin, které musíte předem dlouho namáčet a následně je déle vařit. Vyhněte se také červenému masu, které vyžaduje delší přípravu, aby bylo dostatečně šťavnaté a měkkoučké. V tomto případě jde zejména o hovězí, vepřové a jehněčí.

Chcete-li si připravit třeba rychlý recept na oběd, nepoužívejte rovněž celé kuře nebo velké kusy krůtího masa. Také brambory, batáty a tvrdou kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kousky, abyste je co nejrychleji uvařili.

Rychlé recepty k obědu či večeři, které jsou zdravé? Ujasněte si, jaký je váš cíl

Chcete si připravit levné a rychlé recepty, které jsou opravdu zdravé? V tom případě si ujasněte, jaký je váš cíl. Pokud chcete zhubnout, zaměřte se na nízkokalorická jídla, která vás zasytí a která vám zároveň poskytnou všechny potřebné živiny. Jestliže je vaším cílem zdravě jíst, hledejte recepty, které kombinují různorodé a nutričně bohaté suroviny.

Ti z vás, kteří mají přes den velmi málo času, by měli vsadit na zdravé recepty, které si uvaří opravdu rychle. Věnujte přitom pozornost zdravým receptům, které využívají minimální množství surovin a mají jednoduchý postup přípravy. V neposlední řadě snadná, rychlá a zdravá jídla uvítají také rodiny s dětmi. Pro ně jsou skvělé recepty, které jsou nejen zdravé, ale které vypadají na talíři přímo lákavě. Tyto pokrmy by měly být pestrobarevné a na talíři kreativně naservírované. Zdravé stravování se tak stane perfektním zážitkem pro celou vaši rodinu.

Zdravé recepty na oběd a večeři: Jak je kombinovat?

Naše tělo má v průběhu dne specifické potřeby. Pokrmy, které jsou zdravé k obědu, vám proto nemusí sednout k večeři. Co tedy zahrnout do zdravého a rychlého receptu na oběd? Proteiny v podobě kuřecího masa, krůtího masa, ryb nebo luštěnin. Dále zeleninu, zdravé tuky, celozrnné těstoviny, hnědou rýži nebo quinou.

K večeři si dopřejte opravdu lehce stravitelné proteiny, například kuřecí prsa bez kůže, plátek tresky nebo tofu. Jako příloha je vhodná vařená či syrová zelenina a také quinoa nebo hnědá rýže. Ve večerních hodinách omezte příliš těžká a mastná jídla i pokrmy s vysokým obsahem cukrů. Dejte si pozor rovněž na příliš pozdní večeře. Snažte se večeřet nejpozději dvě hodiny před spaním, abyste mohli dostatečně vytrávit.

Plánování jídelníčku a nákupu surovin: Proč je to výhodné?

Pokud se chcete pustit do vaření levných a rychlých receptů, které jsou zároveň zdravé, vyplatí se vám dělat jídelníček a plánovat dopředu nákupy jednotlivých surovin? Přístup k této přípravě jídla samozřejmě závisí na vašich individuálních preferencích a životním stylu, ale je tu hned několik výhod, proč se do toho pustit.

S předem naplánovaným jídelníčkem budete mít kontrolu na tím, jaké pokrmy jíte. Díky tomu budete moci lépe sledovat nutriční hodnoty jednotlivých potravin a zajistíte tak, že pokrmy, které uvaříte, budou vyvážené a bohaté na všechny potřebné živiny.

Pokud se budete při nakupování v obchodě s potravinami řídit seznamem konkrétních surovin, které potřebujete k vaření na následující dny, vyhnete se zbytečnému utrácení peněz. Jelikož budete mít pod kontrolou množství potravin, z nichž budete vařit, omezíte u sebe také možné plýtvání jídlem.

Díky plánování jídelníčku a nákupu potravin podle seznamu budete mít rovněž pod kontrolou týdenní (či měsíční) rozpočet své domácnosti. Předejdete tak možným impulzivním nákupům a zároveň se budete moci soustředit na nákup cenově dostupných, ale stále kvalitních surovin.

Jednoduché zdravé recepty snadno připravíte v multifunkčním hrnci Tefal Cook4me Touch

Jak a v čem byste měli připravovat zdravé recepty na oběd, rychlé recepty k večeři nebo zdravé recepty na hubnutí, aby to šlo jako po másle? Skvělou službu vám v tomto případě udělá inteligentní multifunkční hrnec  Cook4me Touch od Tefalu, ve kterém zdravě uvaříte opravdu během chviličky. A to jídlo až pro šest osob.

Inteligentní multifunkční a tlakový hrnec Cook4me Touch je skutečným odborníkem na zdravé rychlé recepty všeho druhu, protože má v sobě zabudovaných celkem 13 všestranných režimů. Vhod vám přijde například expresní příprava v tlakovém hrnci, díky které uvaříte například hustou zeleninovou polévku nebo zeleninové lečo do deseti minut. Další pokrmy připravíte v hrnci Cook4me Touch do dvaceti minut, neboť je v něm vaření až šestkrát rychlejší nežli v klasickém hrnci.

Tefal Cook4me Touch je inteligentní hrnec. Můžete jej tedy propojit s chytrou mobilní aplikací My Tefal, která vám usnadní každodenní vaření. S využitím této aplikace si můžete vyfiltrovat rychlé a zdravé recepty na oběd nebo k večeři, hledat zdravé recepty podle ingrediencí, které máte doma, nebo si na míru sestavit nákupní seznam všech potřebných ingrediencí.

Pokud si vyberete konkrétní recept, aplikace My Tefal vás navíc krok za krokem povede při vaření v inteligentním hrnci Cook4me Touch, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků. Co v neposlední řadě oceníte? Tato aplikace si zapamatuje vaše oblíbené recepty a nabídne vám tak personalizovaná doporučení.

Výběr správných surovin, rozplánování jídelníčku a využití vhodných pomocníků, jako je Cook4me Touch od Tefal, vám výrazně usnadní přípravu zdravých a rychlých jídel. Doufáme, že jste se inspirovali našimi tipy, díky kterým bude vaše stravování zdravější i pestřejší.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše