• Rady & Tipy
  • 27.9.2022

Snadné vaření a recepty “co dům dal”

header 32@2.png

Využijte již nakoupené ingredience na maximum a neplýtvejte. Poradíme vám pár osvědčených tipů, jak elegantně zpracovat zbytky do nových receptů. Jak tedy zužitkovat například zbylé brambory, těstoviny nebo maso? Inspirujte se u nás!

Vaření ze zbytků: Jaké ingredience využít?

Řekněte stop plýtvání. Tepelně upravené potraviny, které vám zbydou od oběda nebo večeře, se pokuste ještě jednou zapracovat do chutného pokrmu. Tohoto přístupu se rozhodně nemusíte bát. Vaření ze zbytků totiž šetří vaši peněženku a předchází plýtvání. Jestli k němu také správně přistoupíte, recepty ze zbytků mohou být také nesmírně chutné.

Zajímá vás, jakým způsobem vařit ze zbytků a jaké suroviny jsou k tomu vhodné? Připravit si můžete například recepty ze zbytků vařeného masa, vařené rýže, vařených brambor, těstovin, knedlíků nebo vařeného zelí. Heslo “Zachraň jídlo v kuchyni” může mít také sezonní charakter. V kuchyni tak můžete využít zbytky z grilování, zbylou sezonní zeleninu, ale také zbylé vánoční cukroví, které již nikdo nechce jíst.

Recepty ze zbytků masa

Hledáte recepty ze zbytků kuřecího masa, vepřového masa nebo recepty ze zbytků grilování? Ze zbylého masa si zkuste vytvořit například rychlé rizoto. Zbylé kuřecí maso chutná například v kombinaci s brokolicí a sýrovou omáčkou také v zapečených těstovinách. Pokud vám zbylo vepřové maso v pekáčku nebo se poohlížíte po receptech ze zbytků grilování, můžete si udělat také paštiku nebo pikantní pomazánku.

Recepty ze zbytku vařené rýže

Říkáte si, co se zbylou rýží? Pokud vám zbyla vařená rýže od oběda nebo od večeře, rychle a jednoduše z ní vykouzlíte hned několik slaných a sladkých receptů. Jaké recepty ze zbytku vařené rýže si můžete tedy připravit?

Například jednoduchou rýžovou kaši, rýžové placičky nasladko či naslano, studený zeleninový salát s rýží, pečené papriky plněné rýžovou směsí nebo tzv. ošizené rizoto. Jak si ošizené rizoto připravit? Zbylou rýži ohřejte a přimíchejte do ní obsah plechovky kvalitního krůtího masa ve vlastní šťávě, sterilovaný hrášek a kapii. Hotové rizoto osolte, opepřete a podávejte zdobené strouhaným sýrem.

Co ze zbytku vařených brambor

Nevíte, co udělat se zbylými vařenými brambory? Připravte si z nich několik chutných receptů. A to například bramborový salát, krokety, bramborové placky, bramborovou pizzu, bramborové šišky s cukrem, mákem a máslem nebo třeba bramborovou omeletu.

Taková bramborová omeleta je opravdová lahůdka! Stačí orestovat na pánvi nadrobno nakrájenou cibuli, kousky slaniny a přidat k nim zbylé brambory nastrouhané nahrubo. Po pár minutách tuto směs rovnoměrně zalijte rozšlehaným vejcem a dle chuti osolte. Pánev s omeletou překryjte pokličkou a počkejte, než bude omeleta zcela hotová. Následně tuto dobrotu podávejte s nasekanou petrželkou a zeleninovou oblohou.

Recepty ze zbytků těstovin i zbytků sýra

Zbyly vám vařené těstoviny a říkáte si, že je velká škoda je vyhodit? Zužitkujte je na další báječné recepty ze zbytků, na kterých si pochutná celá vaše rodina! Zamilujete si například studený těstovinový salát s kousky čerstvé zeleniny a konzervovaným tuňákem, zbylé těstoviny si rovněž můžete udělat na sladko s moučkovým cukrem, mletým mákem a rozpuštěným máslem.

Řešíte kromě zbylých těstovin také vaření ze zbytků sýra? Spojte tyto dvě suroviny dohromady a získáte chutný oběd nebo chutnou večeři. Připravte si například zapečené těstoviny, které doplníte o různé druhy sýrů (například čedarem, parmazánem nebo eidamem). Recept ze zbytků těstovin je v tomto případě velmi jednoduchý. Smíchejte zbylé těstoviny se smetanou, vejci, strouhanými zbylými sýry, dle chuti osolte a na závěr promíchejte. Tuto směs zapečte dozlatova a následně si na ní již můžete pochutnat.

Recepty ze zbytků knedle

Měli jste k obědu svíčkovou, kuře na paprice nebo rajskou a zbyl vám houskový knedlík, který je vám líto vyhodit? I ze zbylého knedlíku můžete vykouzlit spoustu chutných receptů. Klasikou je na kostičky nakrájený knedlík připravený na pánvičce s vajíčky a cibulkou. Zbylý knedlík můžete rovněž zapéct stejným způsobem jako brambory. Nakrájejte jej na kostičky, vložte do zapékací misky, přidejte vejce se strouhaným sýrem, kousky uzeniny a konzervovanou kukuřici. Tuto směs promíchejte a následně zapečte.

Mezi dva plátky knedlíku můžete rovněž vložit sýr a šunku, knedlík obalit v trojobalu a smažit jej na pánvi jako řízek. Výsledek tohoto receptu ze zbytků následně podávejte se salátem z čerstvé zeleniny.

Jak připravit rychlý oběd nebo večeři

Chcete si prostřednictvím vaření ze zbytků připravit opravdu rychlý oběd nebo večeři? V tom případě použijte multifunkční varný kuchyňský robot Click & Cook od Tefalu, který je opravdu všestranný. Při přípravě receptů ze zbytků v něm můžete vařit, mixovat, šlehat, sekat, mlít nebo také vařit v páře.

Multifunkční varný kuchyňský robot Click & Cook má v sobě zabudovaných několik automatických programů jako pomalé vaření, zapékání, rizoto, intenzivní vaření v páře, pečené dezerty, omáčky nebo polévky. Aby byl výsledek vašeho vaření ze zbytků opravdu perfektní, tento přístroj má v sobě zabudovanou rovněž vysoce přesnou postranní kuchyňskou váhu. Díky robotu Click & Cook tak ze zbytků od oběda nebo od večeře vytvoříte báječný pokrm, na kterém si pochutná celá vaše rodina.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše