• Rady & Tipy
  • 6.11.2023

Tipy na chytré uspořádání kuchyně

5 (1x)
Tipy na chytré uspořádání kuchyně - Tefal Ingenio - header 125.png

Poradíme vám, jak uspořádat vaši kuchyni, aby se vám v ní dobře vařilo a zároveň bylo velmi snadné a rychlé ji uklidit. Jak tedy uspořádat kuchyni a zároveň v ní udržet pořádek? Vyzkoušejte několik následujících chytrých tipů.

Využijte pracovní trojúhelník v kuchyni

Základem efektivní kuchyně je takzvaný pracovní trojúhelník, který tvoří lednici, sporák (včetně trouby) a dřez. Tyto tři prvky by měly být umístěny tak, aby byly snadno dostupné jeden od druhého, což vám velmi usnadní přípravu jídel. Díky pracovnímu trojúhelníku v kuchyni totiž budete mít při vaření snadný a rychlý přístup k potřebným surovinám, nádobí, pomůckám a spotřebičům.

Jak tedy uspořádat nejen malou kuchyni? Ideální pracovní trojúhelník v kuchyni by měl mít tvar rovnoramenného trojúhelníku, kde každá strana zastupuje lednici, sporák a dřez. Při vaření určitě uvítáte, když bude vzdálenost mezi jednotlivými body co nejkratší.

Základní zásady pracovního trojúhelníku v kuchyni

Lednice i s mrazákem by se měly nacházet vedle místa, kde budete zpracovávat suroviny na vaření, neboť z těchto elektrospotřebičů budete často vydělávat potraviny.

Sporák včetně trouby by měly stát v místě, kde budete mít snadný přístup k vaření. Sporák a troubu umístěte v kuchyni nejlépe tak, abyste mohli snadno přenášet hrnce a pánve mezi dřezem a troubou.

Dřez s tekoucí vodou umístěte v trojúhelníku nejlépe mezi lednicí a sporákem, díky čemuž si usnadníte mytí použitého nádobí i samotnou přípravu surovin.

Jak udržet pořádek v kuchyni? Díky chytrému nádobí

Máte malou kuchyň a řešíte nedostatek prostoru v kuchyňské lince? V kuchyni udržíte pořádek a navíc ji velmi chytře uspořádáte i díky správnému výběru kuchyňského nádobí.  Pochvalovat si budete zejména chytré nádobí Tefal Ingenio Unlimited s odnímatelnou rukojetí. Co v jeho případě oceníte? Toto chytré nádobí je stohovatelné, jednotlivé inteligentní hrnce a pánve Ingenio tak snadno naskládáte do sebe a odnímatelnou rukojeť jednoduše položíte vedle. Tato vlastnost chytrého nádobí Tefal Ingenio Unlimited vám v kuchyňské lince ušetří spoustu místa.

Chytré nádobí Tefal Ingenio Unlimited vám zjednoduší nejen vaření, ale také život. Tyto inteligentní hrnce a pánve s nepřilnavou úpravou jsou vhodné na všechny typy varných ploch, včetně sklokeramické desky nebo indukčního vaření. Jelikož má chytré nádobí Tefal Ingenio Unlimited odnímatelnou rukojeť, chutné pokrmy si v něm můžete připravit i v troubě. Odnímatelnou rukojeť přitom můžete mezi jednotlivými hrncemi a pánvemi jednoduše přecvakávat. Jelikož má tato rukojeť nosnost až 10 kilogramů, tak vás při vaření ani servírování jídel rozhodně nezradí.

Návod, jak uspořádat pracovní plochu

Zařiďte si pracovní plochu tak, aby se vám s její pomocí co nejjednodušeji vařilo. Na kuchyňské desce byste měli mít co největší souvislou pracovní plochu, na které se můžete bez jakýchkoliv omezení věnovat přípravě pokrmů. Volná a souvislá plocha kuchyňské desky je opravdu alfou a omegou každé kuchyně.

Co dalšího uvítáte na pracovní ploše? Například odkapávač vedle dřezu, rohovou polici s kořenkami nebo speciální kryt na sporák z tvrzeného skla, který si budete pochvalovat i jako prodloužení pracovní plochy. Aby se vám na kuchyňské desce dobře pracovalo, nezapomeňte také na její kvalitní a dostatečné osvětlení.

Jak uspořádat i malou kuchyň? Vsaďte na zóny funkcí

Pro pořádek v kuchyni rozčleňte tuto místnost také podle hlavních funkcí. Zkuste v kuchyni vytvořit zónu pro přípravu jídel, zónu pro vaření, zónu pro mytí nádobí a zónu pro ukládání potravin. Toto uspořádání pomůže udržet vaši kuchyni organizovanou. Při uspořádání těchto zón není od věci také myslet na to, zda jste pravák, nebo levák.

●    Zóna pro přípravu jídel je hlavní částí kuchyňské linky. Zahrnuje ji dostatečně velká pracovní plocha, na níž můžete pohodlně připravovat pokrmy studené i teplé kuchyně.

●    V zóně pro vaření se nachází varná plocha a sporák.

●    Zóna pro mytí nádobí obsahuje kuchyňský dřez, myčku nádobí či odkapávač nádobí.

●    V zóně pro ukládání potravin najdete lednici, mrazničku či potravinovou skříň.

Co je pro pořádek v kuchyni podstatné? Jednotlivé zóny nemají mít náhodné umístění. Uprostřed kuchyňské linky by se měla nacházet dostatečně velká pracovní plocha pro přípravu pokrmů. Pokud jste praváci, po pravé ruce od této pracovní plochy umístěte varnou desku s troubou, po levé ruce pak mějte dřez, odpadkový koš a myčku nádobí. Jednu z krajní částí kuchyňské linky vyčleňte zóně pro ukládání potravin, která by se však neměla nacházet přímo vedle zóny pro vaření.

Pořádek v kuchyni zajistí i správné uspořádání spotřebičů

Elektrické kuchyňské spotřebiče, jako jsou lednice, myčka, sporák, varná deska nebo mikrovlnná trouba, uspořádejte v kuchyni v souladu s konkrétními zónami. Tyto spotřebiče spadají především do zóny pro ukládání potravin (lednice a mraznička), zóny pro mytí nádobí (myčka nádobí) a zóny pro vaření (sporák, varná deska, digestoř či mikrovlnná trouba).

Držte se také pravidla, že vedle chladničky a mrazničky by neměly stát spotřebiče vydávající teplo. Přímo vedle varné desky a sporáku nemějte také dřez a myčku nádobí. Rozměrné elektrospotřebiče, jako je kombinovaná lednice s mrazákem, myčka nádobí či sporák, umístěte na zem pod pracovní plochu, mikrovlnnou troubu zase dejte do horní části kuchyňské linky. Co se samostatně stojicích kuchyňských spotřebičů týče, uložte je do kuchyňských skříněk (například kuchyňské mixéry a ruční šlehače). Některé spotřebiče můžete nechat také přímo na pracovní ploše. Jedná se například o kávovar, varnou konvici nebo horkovzdušnou fritézu.

Jak na rychlý úklid kuchyně?

Efektivní a rychlý úklid je pro udržení pořádku v kuchyni naprosto zásadní. Není navíc od věci, když využijete čas mezi vařením a nepotřebné náčiní a ingredience budete postupně vracet na svá původní místa. Vyhnete se díky tomu hromadění nepořádku a ušetříte výrazně čas při následném úklidu.

S využitím tohoto šikovného návodu na efektivní organizaci kuchyně získáte prostor, v němž se vám bude pohodlně vařit a velmi snadno uklízet. Není třeba mít obrovskou kuchyň, stačí, když ji správně uspořádáte a využijete každičký centimetr prostoru. Vaše vaření bude díky tomu jedna velká radost.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše