• Rady & Tipy
  • 22.4.2021

Zdravé jarní vaření

tefal_FB_1200x628_jaro_1.png

Jaro je tu. Právě proto máte jedinečnou možnost si natrhat nebo nakoupit některé plodiny, které jsou typické pro toto roční období. Poradíme vám, které jarní plodiny to jsou a jak je využijete v kuchyni.

Plodiny, které jsou typické pro jarní měsíce


Jaro je ročním obdobím, které se vyznačuje jedinečnými sezónními plodinami. V kuchyni můžete využít zejména některé druhy jarní zeleniny nebo jarních bylinek. Ze zeleniny si na jaře pochutnáte například na chřestu, raných bramborách, ředkvičkách, špenátu nebo hlávkovém salátu.


Další typicky jarní plodinou jsou bylinky, které propůjčují připravovaným pokrmům mimořádnou chuť. Jde zvláště o medvědí česnek, jarní cibulku, pažitku, petrželku nebo bazalku.

Jarní recepty: Skvělý způsob, jak využít sezónní potraviny


Přivítejte jaro na talíři prostřednictvím typicky jarních receptů, které vám zachutnají nejen pro svou svěžest a lehkost. Během jarního vaření zkuste využít například kopřivy, medvědí česnek, rané brambory nebo chřest. Máme pro vás tipy na delikátní recepty právě z těchto surovin.


Zkuste si jarní vaření užít i s dětmi. Velkým pomocníkem při přípravě jarních pokrmů vám bude rovněž pánev Unlimited od Tefalu, na které zvládnete s přehledem připravit i ta nejkřehčí a nejlahodnější jídla, jejichž hlavní složkou je typická jarní zelenina nebo voňavé bylinky.

Jarni recept na pánvi Tefal Unlimited ze zeleneho chrestu.jpg

Chřest na pánvi jako opravdová delikatesa


Už jste si někdy zkoušeli připravit bílý nebo zelený chřest na pánvi? Chuť tohoto jarního receptu je opravdový zážitek. Ne nadarmo se totiž říká, že chřest je pochoutkou králů. Jestlipak ale víte, jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem? Pouze v pěstování. Bílý chřest se totiž zhruba třicet dní před sklizní přikrývá černou fólií nebo zeminou. Naopak zelený chřest se pěstuje na světle.


Jaký je nejlepší recept na chřest na pánvi? Poduste jej jednoduše na másle. Zelený chřest nejprve opláchněte a okrojte z něj tvrdé části stonků. Na pánev Unlimited vložte dva centimetrové plátky másla, do kterého následně dejte dva celé stroužky česneku. Až se máslo rozpustí, vložte do něj chřest a pánev přikryjte pokličkou. Chřest tímto způsobem duste na másle deset minut. Takto připravená jarní zelenina by měla být ve výsledku měkká a sytě zelená.

Jarni recept na pánvi Tefal Unlimited z kopřiv.jpg

Na pánev patří i kopřivy


Další jarní plodinou, která u vás doma nesmí rozhodně chybět na talíři, jsou kopřivy. Z této voňavé bylinky si můžete připravit spoustu jarních receptů. Hlavní roli v nich tedy hrají vařené kopřivy. Možná vám zachutná kopřivové pesto nebo špenát z kopřiv.

Takový recept na špenát z kopřiv je velmi jednoduchou záležitostí. Jak na něj? Natrhejte si v přírodě mladé kopřivy. Doma je omyjte a následně spařte horkou vodou. Poté kopřivy nakrájejte na velmi jemné kousky. Na pánvi Tefal Unlimited rozpusťte sádlo, na kterém dozlatova osmažte nadrobno nakrájenou cibulku. Až cibule zezlátne, přihoďte k ní pokrájené kopřivy, které mírně podlijete vodou. Ke kopřivám přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Špenát z kopřiv duste pod pokličkou doměkka. Na závěr jej můžete zahustit rozšlehaným vejcem.

Jarni recept na pánvi Tefal Unlimited z ranych brambor.jpg

Jarní vaření z raných brambor


Rané brambory, které výborně chutnají i se slupkou, mají velmi jemnou chuť. Jelikož tvoří dokonalé spojení s jarní cibulkou, můžete si z těchto typicky jarních plodin připravit spoustu lahodných receptů.


Zachutná vám například recept na rané brambory opékané na pánvi, který hravě zvládnete připravit i se svými dětmi. Rané brambory omyjte a jejich povrch dokonale očistěte kartáčkem. Brambory, z nichž větší kousky rozkrájejte na čtvrtky, vařte do poloměkka v osolené vodě. Mezitím si na pánvi Tefal Unlimited rozehřejte máslo, na které vsypte scezené brambory. Tyto brambory osolte, opepřete a opékejte na másle ze všech stran. Až budou měkké, na závěr je zasypte nadrobno pokrájenou jarní cibulkou.

Jarni recept na pánvi Tefal Unlimited z medvediho cesneku.jpg

Tipy na recepty z medvědího česneku


Další typicky jarní plodinou, která u vás doma na talíři nesmí chybět, je medvědí česnek. Tuto bylinku vonící typicky po česneku, využijete jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Jaké jsou nejoblíbenější recepty z medvědího česneku? Můžete si jej dát jen tak na chleba s máslem, z medvědího česneku vám zachutná i pomazánka, salát, polévka nebo quiche. Vynikající je rovněž špenát nebo pesto z medvědího česneku.


Zajímá vás, jak si připravíte poslední uvedený recept, tedy zpracování medvědího česneku na pesto? Čerstvě nasbíraný medvědí česnek umyjte, osušte a nakrájejte na drobné proužky. Pokrájený medvědí česnek smíchejte s několika špetkami soli a slunečnicovým olejem. Tuto směs napěchujte do čisté uzavíratelné sklenice a zalijte ji na závěr slunečnicovým olejem. Důležité totiž je, aby byl medvědí česnek zcela ponořený. Pesto z medvědího česneku skladujte v lednici. Přijde vám vhod do těstovin, omáček nebo pod maso.







Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše