• Dezerty
  • 14.4.2025

Baklava v Easy Fry - Zdravá horkovzdušná fritéza 3 v 1 EASY FRY & STEAM FW201

Baklava v Easy Fry.jpg
Počet osob
Počet osob
4
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
20 min
Vaření
Vaření
20 min

Suroviny

  • 25 cl vody
  • 200 g cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 0,5 balíčku plátů filo těsta
  • 70 g másla
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 150 g drcených pistácií

KROK 1: Na výrobu sirupu: v hrnci smíchejte vodu, cukr a tyčinku skořice. Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte 2 nebo 3 kapky citronové šťávy, abyste zabránili krystalizaci. Nechte vychladnout.

KROK 2: Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě a dejte stranou.

KROK 3: Plátky filo těsta rozválejte na pracovní ploše a srolujte do jednoho bloku. Poté nakrájejte na plátky silné jako prst.

KROK 4: Plech lehce naolejujte a navrch položte plátky baklavy. Rozpuštěné máslo smíchejte se slunečnicovým olejem, v případě potřeby odstraňte z másla pěnu. Touto směsí přelijte plátky baklavy. Začněte vařit.

KROK 5: Jakmile jsou baklavy uvařené a jsou zlaté a křupavé, jemně je pokapejte vychladlým sirupem.

KROK 6: Posypte drcenými pistáciemi a každý kousek ozdobte lžící husté smetany.

TIP: Kromě pistácií můžete použít také mandle nebo pekanové ořechy. Ujistěte se, že sirup necháte vychladnout, než jej pokapete na horkou baklavu, aby si zachovala křupavou texturu. Tradičně se baklava jí s kaymakem, hustou, bohatou smetanou, často vyrobenou z buvolího mléka, které se běžně používá v turecké a balkánské kuchyni k dezertům a pečivu.

Recept najdete v aplikaci My Tefal

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše