• Dezerty
  • 4.3.2024

Bezlepkový čokoládový dort s hruškami

Bezlepkový čokoládový dort s hruškami.jpg
Počet osob
Počet osob
8
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
20 min
Vaření
Vaření
25 min

Suroviny

  • 2 zralé hrušky
  • 30 g gianduja nebo tmavé čokolády na pečení (85 % kakaa)
  • 140 g mletých lískových ořechů, propasírovaných
  • 35 g strouhaného kokosu
  • 35 g kakaového prášku
  • 40 g pohankové mouky
  • 4 vejce
  • 75 g moučkového cukru
  • 80 g tekutého medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 130 ml olivového oleje
  • 1 lžíce drcených piemontských lískových ořechů

Namažte pánev o průměru 26 cm s odnímatelnou rukojetí. Dejte stranou.

Troubu předehřejte na 180°C.

Hrušky omyjeme, oloupeme a rozpůlíme. Odstraňte semínka a nakrájejte na tenké plátky. Dejte stranou. Čokoládu nasekáme nadrobno. Dejte stranou.

Ve velké míse smícháme prosátý prášek z lískových oříšků, strouhaný kokos, kakaový prášek a pohankovou mouku.

Oddělte bílky od žloutků. Pomocí mixéru šlehejte žloutky s cukrem, medem a vanilkovým extraktem, dokud směs nezbělá a nezpění. Za stálého míchání jemně pokapejte olivovým olejem, aby se zapracoval. Dejte stranou do velké mísy.

Metličku opláchneme a vlijeme do ní sníh z bílků. Vyšlehejte bílky, dokud nebudou měkké a krémové.

Do napěněné žloutkové směsi jemně vmíchejte pomocí pružné stěrky tuhý sníh z bílků. Jemně promíchejte, aby zůstala pěna zachována.

Přidejte směs prášku z lískových oříšků, strouhaného kokosu, kakaového prášku a pohankové mouky a znovu jemně promíchejte.

Těsto na dort nalijeme do olejem vymazané formy a navrch naskládáme hrušky. Dokončete nasekanou čokoládou a nasekanými lískovými oříšky.

Vložte pánev do trouby a sejměte odnímatelnou rukojeť. Nechte koláč péct 25 minut.

Po uvaření zkontrolujte špičkou nože. Před podáváním nechte vychladnout.

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše