• Svačina
  • 27.2.2024

Caponata

Caponata.jpg
Počet osob
Počet osob
4
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
25 min
Vaření
Vaření
36 min

Suroviny

  • 1,5 lilku (750 g)
  • 1,5 lžíce jemné soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1,5 cibule nakrájené na kostičky (250 g)
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1,5 stonku řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky (130 g)
  • 0,75 lžíce krupicového cukru
  • 1,5 lžíce octa z červeného vína
  • 0,75 lžíce rajčatového pyré
  • 6 rajčat, loupaných a zbavených semínek (500 g)
  • 100 g vypeckovaných zelených oliv, rozpůlených
  • 15 g kapar
  • 15 g rozinek
  • 65 g pražených piniových oříšků
  • 2 lžíce bazalky, jemně nasekané
  • Pepř

Lilek nakrájejte na 1cm kostky a posypte solí. Promíchejte a nechejte 1 hodinu v cedníku okapat. Opláchněte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou.

Před spuštěním vložte do přístroje OptiGrill příslušenství do trouby. Zavřete gril a zapněte jej. Automaticky se zvolí Manuální program. Tlačítkem M vyberte nastavení Červené barvy a stiskněte OK. Po předehřátí přidejte olej, cibuli, česnek a stonek řapíkatého celeru. Míchejte a opékejte přikryté 8 minut.

Přidejte lilky, zamíchejte a opékejte přikryté dalších 8 minut.

Mezitím si v malé misce smíchejte cukr s octem a rajčatovým protlakem. Tuto směs nalijte na lilky, poté přidejte čerstvá rajčata nakrájená na kostky. Zamíchejte a zakryjte na 20 minut, aby se všechny ingredience podusily.

Po uvaření přidejte olivy, kapary, rozinky, piniové oříšky a bazalku. Přidejte pepř a dochuťte.

Ihned podávejte a vychutnejte si výsledek.

TIP: Caponata je tradiční sicilský pokrm vyrobený z chutného, voňavého lilku. Vaši caponatu můžete podávat spolu s kuřecím kebabem připraveným na grilu. Caponata se dá jíst studená jako aperitiv na lehce opečeném chlebu jako bruschetta.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše