Tento recept vyžaduje, abyste ho nechali přes noc odležet.
Do mísy přidejte vodu, cukr a droždí, poté zamíchejte a nechte droždí rozpustit.
Přidejte směs mouky a vody/cukru/droždí do mísy mixéru s připojeným hákem na těsto a poté míchejte při střední rychlosti 2 minuty. Přidejte sůl a míchejte další 2 minuty. Přidejte máslo a míchejte, dokud se těsto neodlepí od stran. Těsto dejte stranou do velké mísy a zakryjte fólií. Nechte přes noc vychladit v lednici.
Druhý den ráno těsto vyndejte z lednice a nechte při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu.
Plech na savarin vymažeme sádlem. 50 g těsta si dejte stranou.
Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozválejte válečkem na obdélník 40 cm x 25 cm.
Uzeninu a sýry nakrájíme najemno, poté rozložíme po celém povrchu a dochutíme pepřem. Srolujte podélně, ale ne příliš těsně, aby vznikla klobása. Výslednou klobásu vložte do formy a spojte oba konce dohromady. Přikryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě asi 2 hodiny odpočívat.
Pomocí štětce lehce navlhčete vršek klobásy. Poté položte čerstvá, čistá vejce na casatiello a mírně je přitlačte.
Ze zbylého těsta, které jste si odložili, vytvořte 1 cm široké proužky, které překřížíte přes vejce, aby držely na místě.
Plech vložte do Easy Fry s grilovacím tácem a spusťte program AIR FRY při 160 °C na 35 minut.
Necháme vychladnout, poté vyjmeme z formy a podáváme na talíři.
TIP:
Casatiello je tradiční slaný dort neapolského původu. Vychutnává se během velikonočních svátků. Tento recept vyžaduje formu na savarin o průměru 20 cm a výšce 6 cm. Pečeme v troubě na 30 °C, aby v chladném počasí nakynulo rovnoměrně.
Máslo můžete nahradit sádlem a neapolskou klobásu salámem nebo šunkou nakrájenou na kostičky. V italských obchodech s potravinami najdete sýry Moliterno a Provolone. Pokud je nemůžete najít, neváhejte se zeptat sýrového prodejce na alternativy.
Podáváme s rukolovým salátem.
Doporučené produkty