• Oběd
  • 20.11.2025

Dusená šošovica s paradajkami a tymiánom - Tefal Ingenio

Dušená čočka s rajčaty a tymiánem.jpg
Počet osob
Počet osob
4
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
20 min
Vaření
Vaření
47 min

Suroviny

  • 2 cl olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 2 strúčiky mletého cesnaku
  • 1 lyžica údenej papriky
  • 8 vetvičiek čerstvého tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 400 g suchej šošovice, opláchnutá (zelená alebo hnedá)
  • 2 nakrájané mrkvy (2 cm kocky)
  • 2 litre vody alebo zeleninového vývaru
  • 1.6 litra rozdrvených paradajok
  • 3 lyžice paradajkového koncentrátu
  • Vínny alebo jablčný ocot
  • Soľ
  • Korenie

KROK 1: Rozohrejte veľký kastról na strednom ohni s olivovým olejom. Počkajte, až sa Thermo-signál úplne zmení na červený, predtým než pridáte svoje ingrediencie. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte 2 minúty.

KROK 2: Pridajte cesnak, údenú papriku, čerstvý tymián, bobkové listy a dobre premiešajte.

KROK 3: Pridajte suchú šošovicu (dobre opláchnutú) a mrkvu. Šošovica má tú výhodu, že nie je potrebné ju namáčať a varí sa pomerne rýchlo.

KROK 4: Pridajte vodu alebo zeleninový vývar. Pridajte rozdrvené paradajky a paradajkový koncentrát. Pridajte soľ, korenie a premiešajte.

KROK 5:Nechajte bez pokrievky variť do bodu varu. Ihneď po začiatku varu znížte teplotu, zakryte a nechajte dusieť, kým šošovica a mrkvy nebudú mäkké. Asi 45 minút pre zelenú a hnedú šošovicu. Občas premiešajte.

KROK 6:Na konci varenia upravte dochutenie (soľou a korením) a pridajte vínny alebo jablčný ocot.

KROK 7:Vychutnajte si svoju chutnú šošovicovú polievku!

TIPP: Podávajte svoju dusenú šošovicu s paradajkami a tymiánom s plátkami opečeného chleba potretého cesnakom.

Recept najdete v aplikaci My Tefal

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše