• Oběd
  • 14.6.2022

Hovězí svíčková pečeně na smetaně - recept od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny v chytrém hrnci Cook4Me+

Svickova_na_smetane_final.jpg
Počet osob
Počet osob
4
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
0 min
Vaření
Vaření
240 min
Nutriční hodnoty celého receptu
Nutriční hodnoty celého receptu
5055 kcal

Suroviny

  • 1 kg hovězího zadního
  • 150 g špeku
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 100 g kořenové petržele
  • 80 g cukru krupice
  • 30 ml octa
  • 2 ks citróny
  • 80 g plnotučné hořčice
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 40 ml rostlinného oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 listy bobkového listu
  • 2 ks houskový knedlík

na ozdobení:

  • 100 g brusinek
  • 1 ks citrón
  • 100 ml vyšlehané šlehačky

Cibuli nakrájíme na klínky a kořenovou zeleninu na malé kostičky.

Maso prošpikujeme polovinou slaniny a svážeme ho provázkem.

Maso ze všech stran důkladně osolíme.

Do kastrolu nalijeme olej, rozpálíme a opečeme maso ze všech stran.

Maso vyjmeme a dáme stranou.

Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrolu a vypečeme.

Přidáme nakrájenou zeleninu a pomalu restujeme dozlatova.

Během restování občas zastříkneme vodou, aby se základ souměrně zabarvoval.

Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a přidáme na plátky nakrájené, oloupané citróny.

Zakápneme octem, přidáme koření a vložíme zpět maso.

Zalijeme vodou, přiklopíme a vložíme do trouby.

Pečeme při 140 °C asi 4 hodiny.

Během pečení maso otáčíme.

Po dopečení maso vyjmeme, základ postavíme na sporák a naředíme vodou.

Přivedeme k varu a rozmixujeme.

Omáčku zjemníme smetanou a případně dochutíme jíškou připravenou z másla a mouky. 

Omáčku dochutíme solí, octem a cukrem do požadované chuti.

Podáváme s houskovým knedlíkem ozdobené plátkem citrónu s brusinkami a vyšlehanou šlehačkou.

Podrobnější informace o výživových hodnotách tohoto receptu najdete v aplikaci Kalorické Tabulky.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše