Cibuli nakrájíme na klínky a kořenovou zeleninu na malé kostičky.
Maso prošpikujeme polovinou slaniny a svážeme ho provázkem.
Maso ze všech stran důkladně osolíme.
Do kastrolu nalijeme olej, rozpálíme a opečeme maso ze všech stran.
Maso vyjmeme a dáme stranou.
Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrolu a vypečeme.
Přidáme nakrájenou zeleninu a pomalu restujeme dozlatova.
Během restování občas zastříkneme vodou, aby se základ souměrně zabarvoval.
Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a přidáme na plátky nakrájené, oloupané citróny.
Zakápneme octem, přidáme koření a vložíme zpět maso.
Zalijeme vodou, přiklopíme a vložíme do trouby.
Pečeme při 140 °C asi 4 hodiny.
Během pečení maso otáčíme.
Po dopečení maso vyjmeme, základ postavíme na sporák a naředíme vodou.
Přivedeme k varu a rozmixujeme.
Omáčku zjemníme smetanou a případně dochutíme jíškou připravenou z másla a mouky.
Omáčku dochutíme solí, octem a cukrem do požadované chuti.
Podáváme s houskovým knedlíkem ozdobené plátkem citrónu s brusinkami a vyšlehanou šlehačkou.