• Rady & Tipy
  • 30.1.2021

Jak na rychlé a výborné palačinky

tefal_FB_01_21_1200x628_PancakesCZ.png

Dali byste si palačinky s marmeládou nebo vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou? Jak to ale udělat, aby skvěle chutnaly, byly tenké, vláčné a netrhaly se? Připravit skvělé palačinky bývá náročnější, než se zdá. Máme pro vás návod od A do Z na rychlé, výborné a tenké palačinky, které se netrhají. S naším postupem a vychytávkami zvládne palačinky udělat každý!

Správně zvolené ingredience na palačinky jsou základ

Palačinky má rád každý z nás na různé způsoby. Nasladko i naslano. S marmeládou, medem a ořechy nebo zapečené se šunkou a špenátem nebo s masovou směsí a posypané sýrem. Aby byly palačinky dokonalé, základem jsou správně zvolené ingredience.

Co se tedy dává do palačinek? Jejich základ tvoří celkem 4 suroviny. A to hladká mouka, vejce, mléko a sůl, které je třeba při přípravě těsta na palačinky zkombinovat ve správném poměru. Jedině tak budou palačinky chutné, dokonale vláčné, tenké a nebudou se trhat.
Digital-Easy-Cook-&-Clean-Pancake-Pan-01KG (7).png

Jak připravit těsto na palačinky? Tajemství je v pořadí míchání jednotlivých přísad

V jakém pořadí byste měli ingredience na palačinky míchat? Do mísy nejprve rozklepněte vejce, ke kterému přilijeme mléko, a vše metličkou důkladně ušlehejte. Do této směsi postupně zašlehávejte hladkou mouku a na závěr přidejte špetku soli.

Jak má vypadat výsledné těsto na palačinky? Mělo by být hladké a bez hrudek. Pokud se však v těstě na palačinky hrudky objeví, zkuste je dohladka rozšlehat ponorným mixérem. Důležité rovněž je, aby těsto na palačinky nebylo ani příliš řídké, ani příliš husté. Svou konzistencí by mělo připomínat hodně řídký pudink.

Připravili jste si víc těsta na palačinky, než zrovna potřebujete? Nevyužité těsto můžete vložit zakryté do lednice, kde vám vydrží až 24 hodin. Palačinky si tak z připraveného těsta snadno uděláte i následující den.

Jakou pánev na palačinky? Tefal Unlimited Anti-Scratch

Aby byly palačinky opravdu dokonalé, záleží také na pánvi, na které je budete připravovat. Jakou pánev na palačinky tedy vybrat? Zvolte pánev s nepřilnavým povrchem, která má navíc nízké okraje, které vám usnadní obracení palačinek. Tato kritéria splňuje pánev Unlimited Anti-Scratch od Tefalu.

Tato pánev na palačinky vyniká nejen nízkými okraji, ale i nepřilnavým povrchem s úpravou proti poškrábání, který ustojí i kovové náčiní. Na pánvi Unlimited Anti-Scratch připravíte během chvilky dokonalé palačinky na pouhé kapce oleje. Tato chytrá pánev vám navíc díky chytré funkci Thermo-Signal sama řekne, kdy je dostatečně rozpálená, a zaručí vám tak ideální teplotu pro smažení palačinek.

Co je další velkou výhodou smažení palačinek na pánvi Tefal Unlimited Anti-Scratch? Tato palačinková pánev má prémiovou funkci Thermo-Fusion, která zaručuje rovnoměrné vedení tepla v pánvi - palačinky tak budou díky tomu z obou stran rovnoměrně propečené.

Na jakých sporácích můžete pánev Unlimited Anti-Scratch používat? Na sklokeramické desce, na elektrické plotýnce, na indukci i na plynu. Tato palačinková pánev je totiž plně kompatibilní se všemi druhy sporáků.

Digital-Pancakes-Recipe.png

Základní recept na palačinky, které jsou vláčné a tenké

Těsto na nejlepší palačinky připravíte postupným smícháním 200 gramů hladké pšeničné mouky, 400 mililitrů plnotučného mléka, 2 kusů nejlépe domácích vajec a špetky soli. Tento recept vám postačí na 8 až 10 kusů palačinek, což jsou zhruba 4 porce.

Čím můžete základní recept na palačinky ozvláštnit? Pro zvýraznění chuti do něj můžete přidat 1 balíček vanilkového cukru, pokud následně budete palačinky připravovat nasladko. Máte-li chuť na banánové palačinky, přidejte do klasického receptu na palačinky 1 rozmixovaný střední banán.

Jestliže chcete, aby výsledné palačinky byly vláčnější, můžete do klasického těsta na palačinky přidat také trochu rozpuštěného másla. A to například v poměru 100 gramů hladké mouky, 300 mililitrů plnotučného mléka, 1 polévková lžíce rozpuštěného másla, 2 kusy vajec a špetka soli.


Tip:
Jestliže máte intoleranci lepku, zkuste si připravit bezlepkové palačinky. Jak na ně? Hladkou pšeničnou mouku v receptu na palačinkové těsto nahraďte moukou bezlepkovou.

Digital-Pancakes 2.png

Sladké a slané variace palačinek: Přinášíme recepty, které vám zachutnají

Připravili jste si palačinky podle našeho klasického receptu? V dalším kroku se můžete rozhodnout, čím je naplníte. Někdo má rád palačinky mazané marmeládou nebo nutellou. Už jste ale vyzkoušeli palačinky s tvarohem, které následně ještě zapečete v troubě? Jak na to?

Na tvarohovou směs potřebujete 500 gramů plnotučného tvarohu, 100 gramů cukru krystalu, 2 celé žloutky, hrst předem namočených rozinek a 2 bílky ušlehané do tuhého sněhu. Nejprve utřete žloutky s cukrem, ke kterým poté přidejte tvaroh a rozinky. Do směsi na závěr jemně vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Hotovou tvarohovou směsí postupně plňte palačinky, které zaviňte a naskládejte do pekáčku. Na palačinky následně nakrájejte kostičky másla. Palačinky plněné tvarohem zapékejte v troubě předem vyhřáté na 200 stupňů Celsia zhruba 15 až 20 minut. Zapečené palačinky plněné tvarohem podávejte ještě horké, a to poprášené moučkovým cukrem a zdobené ovocem.

Jednotlivé recepty slaných a sladkých palačinek si můžete přizpůsobit dle vlastní chuti i s ohledem na konkrétní účel. Chcete-li si připravit zdravé či dietní palačinky, v receptu na palačinky nahraďte hladkou pšeničnou mouku za mouku pohankovou. Pohankové palačinky následně skvěle chutnají naslano. A to třeba zapečené se šunkou a špenátem.

Large-Day-By-Day-Pancake-Pan-01KY (8).jpg

Doporučené produkty


Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše