• Svačina
  • 14.12.2023

Křupavá feta s oreganem a kdoulovým džemem

crispy feta with jam.jpg
Počet osob
Počet osob
4
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
40 min
Vaření
Vaření
7 min

Suroviny

  • 100 g kdoulového džemu
  • 100 ml vody
  • 300 g sýra feta
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce mléka
  • Pepř
  • 60 g másla
  • 4 pláty filo těsta

Ručním mixérem rozmixujte kdoulový džem s vodou, dokud nezískáte jemnou a hladkou texturu.

Pomocí papírové utěrky navlhčete vnitřek dortové formy o délce přibližně 23 cm a šířce 10 cm. Pokryjte potravinovou fólií. Použijte papírovou utěrku, abyste se zbavili případných vzduchových bublin. Usnadníte si tak pozdější odstranění formy.

Na dno formy rozetřete kdoulový džem a dobře uhlaďte. Formu vložte do mrazáku a nechejte alespoň 5 hodin ztuhnout.

V misce vidličkou najemno rozmačkejte fetu. Přidejte sušené oregano, olivový olej, mléko a pepř. Míchejte stěrkou, dokud nezískáte hladkou pastu.

Jakmile je džem zmrzlý, jemně navlhčenou lžící rovnoměrně rozprostřete směs s fetou ve formě, abyste povrch uhladili. Formu dejte na 3 hodiny do lednice.

Po ztuhnutí z formy vyklopte. Dno formy jemně zahřejte horkou vodou a poté vyklopte na prkénko. Odstraňte potravinovou fólii a nechejte fetu odpočinout při pokojové teplotě (5 minut), aby bylo krájení snazší. Nakrájejte ji příčně na 8 pravidelných kousků.

Máslo dejte v misce rozpustit na 1 minutu do mikrovlnné trouby.

Vyválejte pláty filo těsta a poté je nakrájejte na 4 díly, abyste získali kousky o rozměrech 15 cm x 19 cm. První kousek položte horní stranou směrem k sobě a potřete máslem. Navrch položte druhý kousek a také jej potřete máslem. Položte kousek sýra feta podél okraje těsta a poté jej srolujte a do těsta zabalte. Složte rohy úhledně jako dárkový balíček a v případě potřeby přebytečné těsto odřízněte. To samé udělejte s ostatními kousky. Dejte stranou do lednice.

Vložte jednotlivé díly do fritézy Easy Fry se standardním plechem a spusťte program FRITOVÁNÍ HORKÝM VZDUCHEM na 200 °C na 7 minut. Po upečení nechejte vychladnout a vychutnejte si výsledek.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše