• Dezerty
  • 18.12.2023

Maďarská maková roláda (Beigli) - Kuchyňský robot Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838

hungarian poppy roll beigli.jpg
Počet osob
Počet osob
6
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
25 min
Vaření
Vaření
25 min

Suroviny

  • 100 ml mléka
  • 25 g krupicového cukru
  • 1,5 lžičky sušeného pekařského droždí (6 g)
  • 225 g hladké bílé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce neutrá-lního oleje
  • 1 vejce
  • 15 g másla
  • 300 g vody
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 sáček agar-agaru (2 g)
  • 250 g máku
  • 100 ml mléka
  • 70 g krupicového cukru
  • 70 g rozinek
  • Kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička mléka
  • 1 špetka krupicového cukru
  • 2 citrony
  • 300 g vody
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 sáček agar-agaru (2 g)

Připravte si těsto: ohřejte mléko v mikrovlnné troubě (38 až 40 °C). Dávejte pozor, abyste ji neohřáli příliš, mohlo by to ovlivnit funkci droždí. Droždí rozpusťte v malé misce s mlékem a cukrem. Prošlehejte. Nechejte 5 minut odpočívat, dokud se droždí nerozpustí.

Do mísy mixéru s hnětacím nástavcem přidejte mouku, sůl, olej a vejce, poté přidejte směs vody, cukru a droždí. Stiskněte Start.

Pomocí stěrky setřete obsah ze stěn mísy. Přidejte změklé máslo. Stiskněte Start.

Těsto by mělo být lepivé. Nechejte těsto v míse, přikryjte čistou utěrkou a nechejte 2 hodiny odpočívat.

Nasypte mák do misky mini sekáčku. Semínka 3x rozmixujte, abyste z máku získali mouku. V hrnci zahřejte mléko, cukr, rozinky, vanilku a kůru k bodu varu. Hrnec stáhněte z ohně a přidejte makovou mouku. Promíchejte stěrkou, abyste získali poměrně tuhé těsto. Těsto dejte na pečicí papír. Přikryjte dalším listem pečicího papíru a pomocí válečku vytvořte čtverec 20x20 cm. Dejte stranou.

Těsto položte na lehce pomoučenou plochu a 8x přeložte do středu, poté vytvořte kouli. Těsto nechejte 30 minut odpočinout v lednici, poté znovu 6x přeložte do středu, abyste vytvořili kouli. Těsto nechejte 5 minut odpočívat. Pomocí válečku vytvořte čtverec 22 x 22 cm.

Sejměte z vrchu pečicí papír a na těsto opatrně rozprostřete makovou náplň, odstraňte druhý list pečicího papíru. Těsto srolujte do tvaru rolády. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto nechejte jednu hodinu uležet při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit velikost.

Troubu předehřejte na 180 °C.

V malé misce smíchejte žloutek, mléko a cukr. Poté směs jemně naneste na těsto mašlovačkou. Pečte po dobu 20 minut. Nechejte vychladnout na mřížce.

Z citronů vymačkejte šťávu. Ostrým nožem nakrájejte citrony na jemné plátky. Přidejte šťávu, plátky citronu a vodu do hrnce. Vařte na mírném ohni po dobu 20 minut a přiveďte k varu, poté přidejte cukr a agar-agar. Vařte 1 minutu. Pomocí tyčového mixéru vytvořte kompotovou konzistenci. Nechejte vychladit v misce v lednici.

Plátky rolády podávejte s citronovou marmeládou.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše