• Svačina
  • 4.3.2024

Plněná focaccia

Plněná focaccia.jpg
Počet osob
Počet osob
6
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
25 min
Vaření
Vaření
25 min

Suroviny

  • 250 ml teplé vody
  • 1 sáček sušeného pekařského droždí (5 g)
  • 380 g mouky
  • 1 lžička moučkového cukru (6 g)
  • 1 lžička soli (5 g)
  • 2 lžíce olivového oleje (22 g)
  • 100 g artyčokové smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 75 g špenátu
  • 30 g hoblin parmazánu
  • 30 g pancetty, nakrájené na plátky
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • Pár snítek čerstvého tymiánu
  • Mořská sůl

Připravte těsto na focacciu: v míse smíchejte vodu a droždí. Nechte 5 minut odstát, aby se droždí rozpustilo.

Mouku, cukr, sůl, olivový olej a směs vody a droždí nasypte do mísy kuchyňského robota s hnětacím hákem. Hněťte 5 minut na střední rychlost. Pokračujte v hnětení při vyšší rychlosti po dobu 5 minut. Odstraňte hák a přikryjte mísu vlhkým hadříkem nebo potravinářskou fólií. Nechte 2 hodiny odstát. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Mezitím si připravte oblohu. Do malého mixéru nalijte artyčokovou smetanu, oloupaný česnek, fenyklová semínka a polovinu olivového oleje. Šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Okořeňte dle chuti a dejte stranou do lednice.

Rozpálíme pánev a přidáme zbývající olivový olej. Přidejte špenát a dochuťte solí. Smíchejte dohromady a přikryjte. Nechte vařit 2 až 3 minuty. Uvařený špenát dáme na talíř a dáme stranou do lednice.

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, položte ho na dobře pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na dvě části. Vytvořte dvě rovnoměrné kuličky a přikryjte čistou vlhkou utěrkou. Nechte 15 minut odpočívat.

Troubu předehřejte na 210°C.

Na pomoučené pracovní ploše prsty vyválejte první kouli těsta, přičemž dávejte pozor, abyste začínali od středu a pracovali směrem ven, aby těsto zůstalo kulaté a zároveň se odstranily případné vzduchové bubliny. Vložte do 30 cm pánve Ingenio. Těsto poklademe vařeným špenátem jako na pizzu a necháme 2 cm okraj. Přidejte artyčokovou smetanu a rozetřete po špenátu. Nahoru položte hobliny parmezánu a plátky pancetty.

Druhý kus těsta rozválejte stejným způsobem jako první a poté jej položte na náplně, aby je zcela zakryly (není třeba navlhčit okraje těsta, aby se spojily). V malé nádobě připravte směs z poloviny vody a poloviny olivového oleje. Směsí navlhčete prsty a lehce zatlačte na těsto, abyste vytvořili malé dutinky. Posypte rozmarýnovými a tymiánovými snítky a fleur de sel.

Vložte focacciu do horké trouby a sejměte rukojeť Ingenio. Do odkapávací misky nalijte malou sklenici vody, abyste vytvořili páru. Nechte vařit 25 minut.

Focacciu vytáhněte z trouby a potřete povrch olivovým olejem, dokud je horká. Nechte vychladnout. Dobrou chuť.

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše