Pravá domácí kynutá brioška - recept pro Masterchef Grande QB813
Počet osob
12
Obtížnost
střední
Příprava
420 min
Vaření
25 min
Suroviny
500 g mouky
10 g soli
50 g cukru
200 g másla
4 celá vejce a 2 žloutky
10 cl vlažného mléka
10 g sušeného droždí
mísa
hnětací hák
BUDETE POTŘEBOVAT:
mísu a hnětací hák
POSTUP:
Mouku nasypte do nerezové mísy a udělejte dvě jamky: do jedné vložte sůl a do druhé droždí, cukr a vlažné mléko. Sůl a droždí by se nemělo přidávat současně, protože sůl ovlivňuje schopnost kynutí. Přidejte vejce, nasaďte hnětací hák a víko.
Těsto míchejte 30 sekund rychlostí 1 a potom 2 a půl minuty rychlostí 2. Aniž byste přístroj vypnuli, zapracovávejte minutu máslo, které by nemělo být příliš měkké (před použitím ho nechte půl hodiny venku při pokojové teplotě). V hnětení pokračujte 3 minuty rychlostí 2, potom 3 až 7 minut rychlostí 3.
Těsto zakryjte a nechte kynout 2 hodiny při pokojové teplotě.
Potom těsto intenzivně ručně propracujte tak, že jej budete hníst o stěnu mísy.
Přikryjte a nechejte kynout další dvě hodiny v lednici.
Znovu těsto propracujte, hněťte o stěnu mísy.
Rozřízněte těsto napůl a zabalte do fólie. Nechte nakynout přes noc v lednici.
Druhý den vymažte a vysypejte formu na briošky nebo formu Savarin (těsto rychleji roste). Vytvarujte těsto do osmi malých kuliček. Vložte je do formy a nechejte kynout na teplém místě (např. trouba nastavena na 35 °C) asi 3 hodiny, dokud není forma zaplněna.
Potřete těsto směsí vaječného žloutku a mléka a pečte 25 minut při 180 °C.
Tip: Na vylepšení přidejte čokoládové kousky nebo kandované ovoce.
Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.