• Oběd
  • 2.4.2024

Pyré z hovězího a lilku

Pyré z hovězího a lilku.jpg
Počet osob
Počet osob
4
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
40 min
Vaření
Vaření
150 min

Suroviny

  • 800 g hovězího sklíčka nakrájeného na 2 cm kostky
  • 600 g zralých rajčat, nakrájených nadrobno
  • 200 g najemno nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 20 cl telecího vývaru
  • 1,5 lžičky mletého kmínu
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 0,5 svazku petrželky, nasekané
  • 0,5 svazku máty, nasekané
  • 8 cl olivového oleje
  • Sůl a pepř
  • 1 kilo lilku (asi 3 lilky)
  • 100 g mouky
  • 100 g másla
  • 1 litr mléka
  • 100 g strouhaného sýra kasar
  • 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • Sůl a pepř
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na tenké plátky

KROK 1: Připravte maso. Rajčata nakrájejte nahrubo.

KROK 2: Nejprve se ujistěte, že je maso úplně suché, poté dochuťte solí a pepřem. Zahřejte pánev na vysokou teplotu s olivovým olejem a před opékáním ingrediencí počkejte, až Thermo-Signal úplně zčervená. Maso opékejte 5 až 6 minut, dokud není ze všech stran opečené dozlatova.

KROK 3: Kousky masa přendejte na talíř a dejte stranou. Snižte plamen a na zbylém oleji opékejte cibuli asi 2 až 3 minuty, až zesklovatí. Přidejte česnek a pokračujte ve vaření další 1 až 2 minuty. Přidejte nakrájená rajčata a promíchejte. Zalijte telecím vývarem, kmínem a rozmarýnem a nechte 5 minut vařit. Maso vráťte do pánve s omáčkou a dochuťte. Když se vše vaří, snižte teplotu a přikryté vařte 1:30 až 2 hodiny. V případě potřeby podlijte během vaření ještě trochou telecího vývaru nebo vody.

KROK 4: Přidejte čerstvé bylinky (mátu a petržel) pro osvěžení omáčky a zakápněte olivovým olejem.

KROK 5: Připravte si lilkové pyré. Slupku lilků propíchejte vidličkou, udělejte dírky po celém povrchu a nechte je celé i se slupkou.

KROK 6: Předehřejte troubu v režimu gril na 250°C.

KROK 7: Vložte lilky do pánve o průměru 28 cm. Vložte do trouby a sejměte rukojeť Ingenio. Lilek vařte 15 až 20 minut. Kůže by měla mírně pálit.

KROK 8: Ihned po vyjmutí z trouby je ponořte do mísy naplněné ledovou vodou a kostkami ledu. Kůže by se měla snadno oloupat. Lilky loupejte ve vodě opatrně, abyste nepoškodili dužinu, často je proplachujte. Dužinu jemně osušte kuchyňskou utěrkou a přendejte do velké mísy. Při přípravě omáčky dejte stranou.

KROK 9: Malý rendlík zahřejte na střední teplotu a před opékáním ingrediencí počkejte, až Thermo-Signal zcela zčervená. Rozpusťte máslo. Přidejte mouku a šlehejte, aby se spojila. Přilijte mléko a průběžně míchejte, dokud krém nezhoustne. Dochuťte muškátovým oříškem. Přidejte lilky a za stálého míchání vařečkou 1 až 2 minuty. Sundejte z plotny, přidejte sýr a promíchejte.

KROK 10: Na servírovací mísu rozetřete lilkové pyré. Maso rovnoměrně rozprostřete na pyré. Dochuťte trochou pepře, ozdobte nakrájenou jarní cibulkou a ihned podávejte.

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše