• Oběd
  • 28.5.2021

Recept na jarní oběd - Filet z candáta v makové krustě s chřestem na másle a jemnou koprovou omáčkou od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny

Recept na jarní oběd - Filet z candáta v makové krustě s chřestem na másle a jemnou koprovou omáčkou od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny
Počet osob
Počet osob
4
Náročnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
30 min
Vaření
Vaření
30 min

Suroviny

Příprava candáta

  • 600 g filetu z candáta
  • 100 g nemletého máku
  • Sůl
  • 60 g másla

Příprava chřestu

  • 400 g chřestu
  • 80 ml bílého vína
  • 1 ks cibule
  • 1 snítka tymiánu
  • Sůl
  • Pepř

Příprava omáčky

  • 100 g žloutků
  • 150 ml bílého vína
  • Sůl
  • 60 g másla
  • Hrst kopru
  • 1 lžíce cukru
  • Šťáva z půlky citrónu

Na prkénko si položíme očištěný plátek candáta, nakrájíme si ho na tři díly. Každý nakrájený díl osolíme z obou stran a z jedné strany obalíme mákem. Poté si nahřejeme pánev Tefal Unlimited, jakmile je dobře rozehřátá, vložíme kousek másla, necháme roztéct, a poté osmažíme jednotlivé plátky candáta. V průběhu smažení doplňujeme dle potřeby máslo a rozpuštěným máslem poléváme jednotlivé plátky candáta. Jakmile jsou plátky candáta dobře usmažené, stáhneme je z plotny.
 
Na prkénko si připravíme chřest, nakrájíme na 3 díly. Vezmeme cibuli a nakrájíme ji na delší proužky. Do rozpálené pánve vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme cibuli, orestujeme a přidáme nakrájený chřest a zalejeme bílým vínem, dodáme tymián. Vše ještě osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem.
 
Pro koprovou omáčku si vezmeme snítka kopru, důkladně otrháme od stonku, a poté nasekáme najemno. V malém hrnci ohřejeme žloutky, které osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citrónu, přidáme špetku cukru, podlijeme bílým vínem, dodáme kopr a vše společně ještě s máslem rozšleháme metličkou. Omáčka, candát i příloha z chřestu je hotová, můžeme servírovat. 
 
Tipy a Triky
„Jak v chřestu, který je přírodní afrodiziakum probudit sladkost a krásnou plnou chuť? Poduste ho v trošce vody s máslem a bylinkami“.
„Citron před krájením poválejte na prkénku je měkčí a lépe se z něho vymačká šťáva“. 

Doporučené produkty

Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.

Zjistit více a nastavit soubory cookies.