Recept na jarní oběd - Filet z candáta v makové krustě s chřestem na másle a jemnou koprovou omáčkou od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny
Počet osob
4
Obtížnost
lehký
Příprava
30 min
Vaření
30 min
Suroviny
Příprava candáta
600 g filetu z candáta
100 g nemletého máku
Sůl
60 g másla
Příprava chřestu
400 g chřestu
80 ml bílého vína
1 ks cibule
1 snítka tymiánu
Sůl
Pepř
Příprava omáčky
100 g žloutků
150 ml bílého vína
Sůl
60 g másla
Hrst kopru
1 lžíce cukru
Šťáva z půlky citrónu
Na prkénko si položíme očištěný plátek candáta, nakrájíme si ho na tři díly. Každý nakrájený díl osolíme z obou stran a z jedné strany obalíme mákem. Poté si nahřejeme pánev Tefal Unlimited, jakmile je dobře rozehřátá, vložíme kousek másla, necháme roztéct, a poté osmažíme jednotlivé plátky candáta. V průběhu smažení doplňujeme dle potřeby máslo a rozpuštěným máslem poléváme jednotlivé plátky candáta. Jakmile jsou plátky candáta dobře usmažené, stáhneme je z plotny.
Na prkénko si připravíme chřest, nakrájíme na 3 díly. Vezmeme cibuli a nakrájíme ji na delší proužky. Do rozpálené pánve vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme cibuli, orestujeme a přidáme nakrájený chřest a zalejeme bílým vínem, dodáme tymián. Vše ještě osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem.
Pro koprovou omáčku si vezmeme snítka kopru, důkladně otrháme od stonku, a poté nasekáme najemno. V malém hrnci ohřejeme žloutky, které osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citrónu, přidáme špetku cukru, podlijeme bílým vínem, dodáme kopr a vše společně ještě s máslem rozšleháme metličkou. Omáčka, candát i příloha z chřestu je hotová, můžeme servírovat.
Tipy a Triky
„Jak v chřestu, který je přírodní afrodiziakum probudit sladkost a krásnou plnou chuť? Poduste ho v trošce vody s máslem a bylinkami“.
„Citron před krájením poválejte na prkénku je měkčí a lépe se z něho vymačká šťáva“.
Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.