KROK 1: Začněte přípravou sirupu, aby měl čas vychladnout. V hrnci smíchejte vodu a cukr. Přidejte citronovou kůru, skořici a med. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 10 minut. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
KROK 2: Troubu předehřejte na 190°C.
KROK 3: Kuchyňským robotem s nástavcem na šlehání nebo elektrickým šlehačem šlehejte vejce a cukr asi 5 minut. Směs by měla zbělat a zpěnit do vzdušné a lehké konzistence.
KROK 4: Za stálého šlehání postupně přidávejte rozpuštěné máslo (ne příliš horké) a vanilku.
KROK 5: Do mísy prosejte jemnou krupici, mouku a prášek do pečiva. Dobře promíchejte. Pomocí stěrky směs jemně přidejte do směsi vejce/cukr. Směs by měla být hladká.
KROK 6: Pánev o průměru 28 cm vymažeme máslem a vlijeme do ní těsto. Vložte koláč do trouby a sejměte rukojeť Ingenio. Pečte 20 minut. Zkontrolujte špičkou nože. Měl by vyjít suchý.
KROK 7: Vychladlý sirup rovnoměrně nalijte na horký koláč, dbejte na to, aby se dobře vsákl. Nechte koláč absorbovat sirup a zcela vychladnout.
KROK 8: Před podáváním ozdobte nakrájenými pistáciemi.
TIP: Revani je v Řecku velmi oblíbený krupicový koláč. Místo citronu můžete dochutit růžovou vodou nebo vodou z pomerančových květů. Podobně můžete pistácie nahradit mandlemi, vlašskými ořechy nebo kokosem. Chcete-li dát tomuto koláči jedinečnou chuť, přidejte mastichu. Řecká masticha je přírodní aromatická pryskyřice získávaná z mastichového stromu Pistacia lentiscus, pěstovaného především na ostrově Chios. Masticha je ceněna pro své výrazné, lehce piniové aroma.
Doporučené produkty
Štítky pro recepty