KROK 1: Začněte přípravou sirupu, aby měl čas vychladnout. V hrnci smíchejte vodu a cukr, poté přidejte citronovou kůru, skořici a med. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 10 minut. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
KROK 2: Kuchyňským robotem s nástavcem na šlehání nebo elektrickým šlehačem šlehejte vejce s cukrem asi 5 minut. Směs by měla zbělat a zpěnit do vzdušné a lehké konzistence.
KROK 3: Za stálého šlehání postupně přidávejte rozpuštěné máslo (ne příliš horké) a tekutou vanilku.
KROK 4: Do nádoby prosejte jemnou krupici, mouku a prášek do pečiva. Dobře promíchejte. Pomocí stěrky je jemně přidejte do směsi vejce/cukr. Měli byste získat hladké těsto.
KROK 5: Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vlijte do ní těsto.
KROK 6: Umístěte plechovku do Easy Fry vybaveného talířem. Začněte vařit.
KROK 7: Zkontrolujte špičkou nože. Měl by vyjít suchý. Vychladlý sirup rovnoměrně nalijte na teplý koláč, dbejte na to, aby se dobře vsákl. Nechte koláč absorbovat sirup a zcela vychladnout.
KROK 8: Před podáváním ozdobte drcenými pistáciemi.
TIP: Revani je v Řecku velmi oblíbený krupicový koláč. Místo citronu můžete dochutit růžovou vodou nebo vodou z pomerančových květů. Podobně můžete pistácie nahradit mandlemi, vlašskými ořechy nebo kokosem. Chcete-li dát tomuto koláči jedinečnou chuť, přidejte mastichu. Řecká masticha je přírodní aromatická pryskyřice získávaná z mastichového stromu Pistacia lentiscus, pěstovaného především na ostrově Chios. Masticha je ceněna pro své výrazné, lehce piniové aroma.
Štítky pro recepty