• Snídaně
  • 26.10.2021

Snídaňoví skořicoví šneci s jahodovým milkshakem a medovým jogurtem - recept od lubojatzkycouple.cz pro tyčový mixér Tefal Infiny Force Pro HB95LD38 5v1

Snídaňoví skořicoví šneci s jahodovým milkshakem a medovým jogurtem - recept od lubojatzkycouple.cz pro tyčový mixér Tefal Infiny Force Pro HB95LD38 5v1
Počet osob
Počet osob
4
Náročnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
7 min
Vaření
Vaření
113 min

Suroviny

Kynuté těsto:

  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 155 g hladké mouky
  • 55 g másla
  • 95 ml mléka
  • 1 vejce vel. M
  • 60 g třtinového cukru
  • 10 g čerstvého droždí
  • 2 špetky soli

Skořicová posypka:

  • 5 PL třtinového cukru
  • 5 ČL cejlonské skořice (pokud máte klasickou, radši malinko uberte, je totiž ostřejší)
  • 40 g rozpuštěného másla

Jahodový milkshake pro dva:

  • 450 ml mléka
  • 250 g čerstvých jahod
  • Čekankový sirup dle sladkosti jahod

(my dali 20 g) (jde nahradit cukrem)

Medový řecký jogurt pro jednoho:

  • 130 g (1 balení) řeckého jogurtu s 5% tuku
  • 20 g medu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na dozdobení (množství dle libosti):

  • Bílá čokoláda
  • Nesolené pistácie
  • Čerstvé jahody


Snídaňoví skořicoví šneci s jahodovým milkshakem a medovým jogurtem - recept od lubojatzkycouple.cz pro Tefal Infiny Force Pro 5v1

Nejradši děláme to, že navážíme všechny suroviny na těsto skořicových šneků do mističek.

1. Máslo rozpustíme v hrníčku v mikrovlnce a necháme jej vychladnout. 
2. Mezitím do čistého hrníčku rozdrobíme droždí a přisypeme k němu lžičku třtinového cukru. Vidličkou nebo lžičkou obě suroviny mícháme, a tak zahříváme, dokud nám nevznikne tekutá kašička. 
3. Mléko ohřeju v hrníčku v mikrovlnce max na 37 stupňů (to znamená tak, abychom do něj ponořili prst a cítili jej na kůži příjemně). 
4. Přilijeme ohřáté mléko k tekuté kašičce z droždí a cukru a zamícháme.
5. Přisypeme lžičku hladké mouky, opět zamícháme. 
6. Celou směs posypeme druhou lžičkou hladké mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě. My to děláme nejradši v troubě, kterou vyhřejeme na max 40 stupňů. Kvásek necháme pracovat zhruba 15 min. 
7. Mezitím si do mísy od robota prosejeme obě mouky, přisypeme zbytek třtinového cukru, špetku soli a vše promícháme. 
8. Vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce od šťastné slepičky, rozpuštěné a vlažné máslo a vzešlý kvásek. 
9. Použijeme nástavec typu hák a necháme těsto aspoň 10 min zpracovávat. Celý proces lze samozřejmě dělat také ručně. Možná se nám může zdát těsto tekutější, než by bylo záhodno. Ale nenechte se zmást, když těsto silikonovou stěrkou maličko převalíte po všech stranách, těsto se jakoby zacelí a je více kompaktní. Pokud i teď se vám zdá tekutější, přisypte trošku mouky. Mělo by se jen mírně lepit. 
10. Následně těsto položíme do střední mísy a přikryté utěrkou nebo ještě lépe voskovaným ubrouskem a necháme kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Opět my to děláme v troubě vyhřáté max na 40 stupňů.
 
 
V mezičase, co nám těsto kyne, připravíme jahodový milkshake, medový řecký jogurt a zdobení, se kterým nám pomůže Tefal Infiny Force Pro 5v1.
1. Na milkshake vložíme do vysoké nádoby očištěné nahrubo nakrájené jahody, které rozmixujeme tyčovým ponorným mixérem. Přilijeme mléko a mixujeme, dokud není směs hladká. Přelijeme přes sítko, abychom se zbavili zrníček, a dochutíme sirupem podle preferované sladkosti a zralosti jahod.
2. Na medový jogurt vložíme do vysoké nádoby řecký jogurt, med a vanilkový extrakt. Vše mixérem s nástavcem typu metlička promícháme.
3. Do sekacího nástavce vložíme čokoládu a nasekáme na jemné kousky. 
4. Čokoládu vysypeme z nástavce do mističky a nasekáme na hrubší kousky i pistácie.
5. Jahody nakrájím dle libosti. Například na tenké plátky.
 
 
Zpět k těstu.
1. Nakynuté těsto vyjmeme z trouby a uděláme do něj pěstí důlek. 
2. Na plechy položíme pečicí papír.
3. Postupně odvažujeme a odkrajujeme vždy 100 g těsta, které vyválíme na obdélník o velikosti 40x16 cm. Těsto by mělo být opravdu tenoučké, ale zároveň ještě tak, aby šlo zarolovat. 
4. Vyválené těsto rozkrojíme přesně v polovině po delší straně a nasypeme na nej cukr (zhruba 1 a půl ČL na každý poloviční plát), skořici (půl ČL skořice na každý plát) a polijeme jej troškou másla. Na konci plátu si necháme volný prostor, kam nebudeme dávat cukr, skořici, ani máslo.
5. Těsto začneme opatrně rolovat, nesnažíme se jej vyloženě utahovat, ale zase nesmíme mít moc volného místa mezi šneky. Když dojdeme na konec, konce zamotaného těsta po celé délce opatrně prsty umáčkneme.
6. Ostrým nožem opatrně krájíme malé šnečky, které jsou zhruba 0,7 cm široké.
7. Šneky pokládáme na plech řeznou stranou jeden vedle druhého s menšími rozestupy. Přece jen se jedná o kynuté těsto, takže maličko nakynou.
8. Doporučujeme připravovat každý plát zvlášť. Je dobré totiž po nalití másla plát těsta hned zarolovat a nakrájet, dokud není těsto promáčené a špatně se s ním pracuje.
9. Takto připravené šneky pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů 7 min nebo dozlatova.
10. Následně je vytáhneme z trouby a necháme na plechu vychladnout. Uchováváme je v uzavíratelné nádobě bez přístupu vzduchu. Je to ale pořád kynuté těsto, takže nejlepší jsou čerstvé, nebo na druhý den. Rozhodně se ale u vás nijak dlouho neohřejí, to už je mi teď jasné.
 
 
Kompletace.
Pak už jen zbývá do misky vložit šneky a jogurt, v další šneky zalejeme milkshakem, přisypeme čokoládu s pistáciemi a přidáme plátky čerstvých jahod na ozdobu.


image.png

Doporučené produkty

Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.

Zjistit více a nastavit soubory cookies.