• Svačina
  • 22.10.2021

Valentýnská bruschetta s krevetou na víně - recept od lubojatzkycouple.cz pro Tefal pánve Unlimited

Valentýnská bruschetta s krevetou na víně - recept od lubojatzkycouple.cz pro Tefal pánve Unlimited
Počet osob
Počet osob
2
Náročnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
10 min
Vaření
Vaření
10 min

Suroviny

  • 250 g nevařených krevet (to jsou ty šedé, kupte si klidně už vyloupané krevety, ušetříte si tak soustu času). TIP: Při nákupu krevet uvidíte čísla typu 30/40. Toto označení udává, že 1 kg obsahuje cca 30–40 krevet a platí: čím větší číslo, tím menší krevety, protože se jich vleze více do kila.
  • 1 velká šalotka
  • 1 malý česnek (zbavený středu)
  • 1/2 střední jalapeňo papričky (pokud budete kupovat chilli papričku, dejte jí tam mnohem méně)
  • 30 ml suchého bílého vína
  • Sůl
  • Bílý pepř (postačí klasický černý)
  • Citronová šťáva (dle chuti, já dala přibližně 1 ČL)
  • 1 lžíce másla
  • 150 g cherry rajčátek
  • Půl velké celozrnné bagety
  • Parmazán dle chuti
  • Olivový olej
  • Pár lístků bazalky
  • Pár lístků petrželky


Valentýnská bruschetta s krevetou na víně - recept od lubojatzkycouple.cz pro Tefal pánve

Předkrm je velmi důležitou částí skvělého menu.
Dokáže nám totiž otevřít chuťové pohárky a nalákat na to, co nás čeká v dalších chodech. A protože se jedná o valentýnský předkrm, použili jsme do krevet trošku jalapeňo papriček, které fungují jako afrodiziakum, a tak v nás zapálí oheň hned na začátku celého večera.

Šťavnaté krevety na víně, špetce chilli a česneku se zaglazovaným máslovým sosíčkem ze šalotky, k tomu čerstvá cherry rajčátka s bazalkou a opečená celozrnná bageta. No schválně, kdo by si nedal? Já bych si teda dala a ještě bych nenápadně Martinovi ujídala z talíře, haha.
Mimochodem správná výslovnost tohoto receptu je [brusketa].
Recept vzniknul ve spolupráci s našim báječným partnerem Tefal. Ve videu jsme použili:
1. Krevety oloupeme. Postupujeme od hlavy, kterou prsty oddělíme od těla. Následně ulomíme ocásek. Prsty odstraníme nohy a od vnitřní části začneme loupat krunýř po celé délce krevety. Nožem nařízneme záda krevety po celé délce a špičkou nože opatrně nadzvedneme a prsty vytáhneme černé nebo bílé střívko. Krevety omyjeme pod tekoucí studenou vodou.

2. Šalotku a česnek zbavený středu nakrájíme nadrobno. Stejně tak nakrájíme i lístky petrželky.
3, Jalepeňo papričku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno.
4. Malá cherry rajčátka nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do větší misky. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Malinko okyselíme citronovou šťávou, přidáme bazalku natrhanou na malé kousky a vše promícháme.
5. Na jedné pánvi rozjedeme opečení bagety. Tu si jen nakrájíme na šikmé 1,5 cm plátky (jako bychom krájeli veku na chlebíčky), pokapeme plátky olivovým olejem a opékáme na nízký výkon z obou stran. Mezitím jdeme na krevety, abychom oboje dokončili právě včas.
6. Na pánvi rozžhavíme dvě lžíce olivového oleje. Jakmile je nahřátý, vhodíme do pánve šalotku, česnek a jalapeňo. Promícháme a necháme chvilku zarestovat. 
7. Krevety osolíme, opepříme a přidáme do pánve, kde je z obou stran opečeme. Potrvá to zhruba půl minutky z jedné a půl minutky z druhé strany. Krevety nesmí být vařené dlouho, byly by gumové. Proto je nedržíme v pánvi dlouho.
8. Přilijeme víno, zakápneme citronovou šťávou a sundáme pánev z teplého místa. Přidáme petrželku a máslo, které necháme v pánvi rozpustit. Vše promícháme a můžeme jít na servis.
9. Na opečenou bagetku navrstvíme lžičkou směs rajčátek, pinzetou položíme na rajčátka krevetu a dozdobíme sosíkem se šalotkou, česnekem a jalapeňo papričkou.
10. Zastrouháme plátky parmazánu a ihned podáváme.
image.png

Doporučené produkty

Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.

Zjistit více a nastavit soubory cookies.