Valentýnská bruschetta s krevetou na víně - recept od lubojatzkycouple.cz pro Tefal pánve Unlimited
Počet osob
2
Obtížnost
lehký
Příprava
10 min
Vaření
10 min
Suroviny
250 g nevařených krevet (to jsou ty šedé, kupte si klidně už vyloupané krevety, ušetříte si tak soustu času). TIP: Při nákupu krevet uvidíte čísla typu 30/40. Toto označení udává, že 1 kg obsahuje cca 30–40 krevet a platí: čím větší číslo, tím menší krevety, protože se jich vleze více do kila.
1 velká šalotka
1 malý česnek (zbavený středu)
1/2 střední jalapeňo papričky (pokud budete kupovat chilli papričku, dejte jí tam mnohem méně)
30 ml suchého bílého vína
Sůl
Bílý pepř (postačí klasický černý)
Citronová šťáva (dle chuti, já dala přibližně 1 ČL)
1 lžíce másla
150 g cherry rajčátek
Půl velké celozrnné bagety
Parmazán dle chuti
Olivový olej
Pár lístků bazalky
Pár lístků petrželky
Valentýnská bruschetta s krevetou na víně - recept od lubojatzkycouple.cz pro Tefal pánve
Předkrm je velmi důležitou částí skvělého menu.Dokáže nám totiž otevřít chuťové pohárky a nalákat na to, co nás čeká v dalších chodech. A protože se jedná o valentýnský předkrm, použili jsme do krevet trošku jalapeňo papriček, které fungují jako afrodiziakum, a tak v nás zapálí oheň hned na začátku celého večera.
Šťavnaté krevety na víně, špetce chilli a česneku se zaglazovaným máslovým sosíčkem ze šalotky, k tomu čerstvá cherry rajčátka s bazalkou a opečená celozrnná bageta. No schválně, kdo by si nedal? Já bych si teda dala a ještě bych nenápadně Martinovi ujídala z talíře, haha. Mimochodem správná výslovnost tohoto receptu je [brusketa].
Recept vzniknul ve spolupráci s našim báječným partnerem Tefal. Ve videu jsme použili:
1. Krevety oloupeme. Postupujeme od hlavy, kterou prsty oddělíme od těla. Následně ulomíme ocásek. Prsty odstraníme nohy a od vnitřní části začneme loupat krunýř po celé délce krevety. Nožem nařízneme záda krevety po celé délce a špičkou nože opatrně nadzvedneme a prsty vytáhneme černé nebo bílé střívko. Krevety omyjeme pod tekoucí studenou vodou.
2. Šalotku a česnek zbavený středu nakrájíme nadrobno. Stejně tak nakrájíme i lístky petrželky.
3, Jalepeňo papričku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno.
4. Malá cherry rajčátka nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do větší misky. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Malinko okyselíme citronovou šťávou, přidáme bazalku natrhanou na malé kousky a vše promícháme.
5. Na jedné pánvi rozjedeme opečení bagety. Tu si jen nakrájíme na šikmé 1,5 cm plátky (jako bychom krájeli veku na chlebíčky), pokapeme plátky olivovým olejem a opékáme na nízký výkon z obou stran. Mezitím jdeme na krevety, abychom oboje dokončili právě včas.
6. Na pánvi rozžhavíme dvě lžíce olivového oleje. Jakmile je nahřátý, vhodíme do pánve šalotku, česnek a jalapeňo. Promícháme a necháme chvilku zarestovat.
7. Krevety osolíme, opepříme a přidáme do pánve, kde je z obou stran opečeme. Potrvá to zhruba půl minutky z jedné a půl minutky z druhé strany. Krevety nesmí být vařené dlouho, byly by gumové. Proto je nedržíme v pánvi dlouho.
8. Přilijeme víno, zakápneme citronovou šťávou a sundáme pánev z teplého místa. Přidáme petrželku a máslo, které necháme v pánvi rozpustit. Vše promícháme a můžeme jít na servis.
9. Na opečenou bagetku navrstvíme lžičkou směs rajčátek, pinzetou položíme na rajčátka krevetu a dozdobíme sosíkem se šalotkou, česnekem a jalapeňo papričkou.
10. Zastrouháme plátky parmazánu a ihned podáváme.
Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.