Vanilkové makronky s mušelínovým krémem pro začátečníky - recept pro Masterchef Grande QB813
Počet osob
25
Obtížnost
náročný
Příprava
30 min
Vaření
44 min
Suroviny
Na přípravu makrónek:
200 g moučkového cukru
200 g mletých mandlí
2× 80 g bílků
200 g krupicového cukru
7,5 cl vody
½ vanilkového lusku
Na mušelínový krém:
50 cl mléka
6 žloutků
125 g cukru
100 g másla
20 g mouky
30 g kukuřičné mouky
½ vanilkového lusku
mísa
metla na šlehání
BUDETE POTŘEBOVAT: mísu a šlehací metlu POSTUP:
Příprava makronek:
Smíchejte 200 g moučkového cukru a 200 g mletých mandlí v kuchyňském robotu. Tato směs se nazývá “tant pour tant”. Přesejte “tant pour tant” a odložte stranou. Vodu s krupicovým cukrem přiveďte bez míchání k varu; použijte teploměr pro kontrolu teploty sirupu, která by neměla přesáhnout 115 °C. K nerezové míse připojte šlehací metlu a šlehejte 80 g bílků rychlostí 6 tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit tuhé špičky. Až sirup dosáhne teploty 105 °C, zvyšte rychlost mixéru na maximum. Při teplotě sirupu 115 °C, začněte ho vlévat tenkým pramínkem za stálého šlehání do bílků. Tuto směs šlehejte ještě 6 minut, dokud částečně nevychladne. Zbytek nerozšlehaných bílků (80 g) přidejte k přesátým mandlím s cukrem a míchejte, dokud směs nemá hladkou konzistenci. Rozkrojte vanilkový lusk napůl, vyškrabte semínka z jedné poloviny a přidejte je do směsi. Smíchejte třetinu sněhu s marcipánem, aby se marcipán trochu uvolnil, a poté přimíchejte zbytek sněhu. Míchejte pomocí stěrky, směrem ode dna vzhůru, asi jednu minutu. Naplňte zdobicí sáček s dírkou o průměru 8 mm touto směsí. Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí sáčku tvořte kupičky velikosti vlašského ořechu rovnoměrně rozmístěné na plechu. Jemně poklepejte na spodní stranu plechu a nechejte sušit 30 minut při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na teplotu 150 °C. Pečte 14 minut, potom položte pečicí papír na navlhčenou pracovní plochu, aby makronky šly snadněji odloupnout.
Příprava vanilkového mušelínového krému:
zahřejte mléko na mírném ohni a přidejte semínka z druhé poloviny vanilkového lusku. V nerezové míse s nasazenou metlou šlehejte žloutky s cukrem 2 minuty maximální rychlostí, potom přidejte mouku a kukuřičný škrob a šlehejte ještě minutu rychlostí 4. Směs zalijte horkým mlékem, ručně metličkou zašlehejte a na mírném ohni vařte 3-4 minuty do doby, než krém zhoustne. Odstavte z plotny a vmíchejte na kostky nakrájené máslo. Krém nalijte do vzduchotěsné nádoby a odložte aspoň na hodinu a půl do lednice.
Slepování makronek:
Naplňte zdobicí sáček s dírkou o průměru 8 mm krémem a naplňte jednu polovinu makronky. Nahoru přiklopte druhou část a uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Tip: Vanilku můžete nahradit malinovou dření (sušenou mrazem) a přidat růžové barvivo do směsi na výrobu makronek.
Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.