• Svačina
  • 6.3.2024

Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky - Kuchyňský robot Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838

5 (5x)
bocánek (1).jpg
Počet osob
Počet osob
8
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
15 min
Vaření
Vaření
64 min

Suroviny

  • 60 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 150 g cukru
  • 250 g másla
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g rozinek
  • 50 ml rumu
  • 1 vejce
  • Mandle
  • Rozpuštěné máslo
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

KROK 1: Z této dávky připravíte 2 bochánky. Připravte si ingredience.

KROK 2: V samostatné misce nebo odměrce si připravte kvásek. Přidejte vlažné mléko, lžíci cukru a promíchejte. Až se cukr v mléce rozpustí, přidejte droždí a lžící promíchejte. Kvásek dejte stranou a nechte na teplém místě 15-20 min odpočívat.

KROK 3:  Do samostatné misky přidejte rozinky a zalijte je rumem. Dejte stranou a nechte louhovat.

KROK 4: Do mísy robota přidejte cukr, máslo pokojové teploty nakrájené na menší kousky, žloutky, vanilkový cukr, lžičku soli a stiskněte START.

- Nástavec: Flex metla 

1. Doba trvání: 30 s Rychlost: V3

2. Doba trvání: 30 s Rychlost: V5 

KROK 5: Přidejte hladkou a polohrubou mouku, vlijte připravený kvásek a stiskněte START.

- Nástavec: Hnětací hák 

1. Doba trvání: 1min Rychlost: V4

2. Doba trvání: 1min Rychlost: V6 

KROK 6: Přidejte rozinky a stiskněte START.

- Nástavec: Hnětací hák 

1. Doba trvání: 1min Rychlost: V5

KROK 7: Těsto vyjměte z mísy a rozdělte na dvě poloviny. Ručně těsto prohněte a vytvarujte 2 stejné bochánky. Bochánky si připravte na pečící plech vyložený pečícím papírem a nechte 20 minut kynout.

KROK 8: Předehřejte troubu na 170 °C.

KROK 9: Po vykynutí potřete bochánky rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi.

KROK 10: Bochánky pečte na 170 °C přibližně 1 hodinu. Zda je těsto upečené zkontrolujte pomocí dřevěné špejle - opatrně zapíchněte špejli do středu těsta. Těsto je dostatečně upečené, pokud je špejle zcela suchá a nelepí se na ni neupečené těsto.

KROK 11: Upečené bochánky vyndejte z trouby. Abyste vytvořili křupavou krustu, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem a ihned pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru. PS: ta krusta nemá chybu!

TIP: Pokud vám peče trouba hodně shora a bochánky by se připalovaly, zakryjte je pečícím papírem nebo kusem alobalu.

Recept najdete v aplikaci My Tefal

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše