KROK 1: Z této dávky připravíte 2 bochánky. Připravte si ingredience.
KROK 2: V samostatné misce nebo odměrce si připravte kvásek. Přidejte vlažné mléko, lžíci cukru a promíchejte. Až se cukr v mléce rozpustí, přidejte droždí a lžící promíchejte. Kvásek dejte stranou a nechte na teplém místě 15-20 min odpočívat.
KROK 3: Do samostatné misky přidejte rozinky a zalijte je rumem. Dejte stranou a nechte louhovat.
KROK 4: Do mísy robota přidejte cukr, máslo pokojové teploty nakrájené na menší kousky, žloutky, vanilkový cukr, lžičku soli a stiskněte START.
- Nástavec: Flex metla
1. Doba trvání: 30 s Rychlost: V3
2. Doba trvání: 30 s Rychlost: V5
KROK 5: Přidejte hladkou a polohrubou mouku, vlijte připravený kvásek a stiskněte START.
- Nástavec: Hnětací hák
1. Doba trvání: 1min Rychlost: V4
2. Doba trvání: 1min Rychlost: V6
KROK 6: Přidejte rozinky a stiskněte START.
- Nástavec: Hnětací hák
1. Doba trvání: 1min Rychlost: V5
KROK 7: Těsto vyjměte z mísy a rozdělte na dvě poloviny. Ručně těsto prohněte a vytvarujte 2 stejné bochánky. Bochánky si připravte na pečící plech vyložený pečícím papírem a nechte 20 minut kynout.
KROK 8: Předehřejte troubu na 170 °C.
KROK 9: Po vykynutí potřete bochánky rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi.
KROK 10: Bochánky pečte na 170 °C přibližně 1 hodinu. Zda je těsto upečené zkontrolujte pomocí dřevěné špejle - opatrně zapíchněte špejli do středu těsta. Těsto je dostatečně upečené, pokud je špejle zcela suchá a nelepí se na ni neupečené těsto.
KROK 11: Upečené bochánky vyndejte z trouby. Abyste vytvořili křupavou krustu, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem a ihned pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru. PS: ta krusta nemá chybu!
TIP: Pokud vám peče trouba hodně shora a bochánky by se připalovaly, zakryjte je pečícím papírem nebo kusem alobalu.