• Rady & Tipy
  • 21.7.2022

Zdravé grilování bez masa nejen pro vegetariány

cz header 23@2.png

Nedáte dopustit na grilované pochoutky? Vyzkoušejte zdravé grilování bez masa. Nemusíte být přímo vegetarián, zelenina a sýry na grilu mají svoje kouzlo i jen tak. Inspirujte se s námi zdravým grilováním.

Grilování bez masa je nejen pro vegetariány

Chtěli byste si ugrilovat něco dobrého a zároveň zdravého bez masa? Máme pro vás tipy na grilování pro vegetariány - tyto pokrmy však budou chutnat také milovníkům masa. Plnohodnotný hlavní chod totiž na grilu připravíte i bez použití hovězího, vepřového či kuřecího.

Jaké pokrmy můžete v tomto případě konkrétně připravit? Zamilujete si zejména grilovanou zeleninu a sýry. Pokud je před samotným grilováním vhodně namarinujete či okořeníte, výsledek si nebudete moci vynachválit. Ke grilované zelenině či sýrům si rovněž připravte vhodný dip a salát. Stanete se díky tomu králem grilovačky, a to i bez masa!

Zelenina na grilování: Kterou vybrat?

Aby vám vyšlo grilování pro vegetariány (a nejen pro ně) na jedničku s hvězdičkou, velmi záleží na druhu zeleniny, kterou budete na grilu upravovat. Některá zelenina na grilování je vhodná více a jiná méně. Která grilovaná zelenina je tedy nejlepší?

Z grilu skvěle chutná například cuketa, kukuřice, paprika, batát, cherry rajče, lilek, chřest, cibule, česnek nebo červená řepa. Ptáte se, na jakou teplotu grilovat zeleninu? V případě přímého grilování nejlépe při vysoké teplotě nad 200 stupňů Celsia.

Jaké další suroviny na grilování pro vegetariány

Když se řekne grilování bez masa, nemusíte na grilu dělat pouze zeleninu. Z dalších bezmasých surovin se rozhodněte třeba pro žampiony, hlívu a sýry, z nichž nejlépe chutná grilovaný hermelín či halloumi. Na grilu jsou rovněž skvělé tofu a tempeh.

Tipy, jak upravit nejen zeleninu před grilováním

Chcete-li si opravdu pochutnat, zeleninu či sýry, které se mezi sebou snažte při grilování kombinovat, nepokládejte na gril jenom tak. Osolte je a opepřete, výjimečnou chuť jim můžete dodat také pomocí koření či bylinek. S takovou grilovanou zeleninou si skvěle rozumí například tymián, rozmarýn, oregano, kopr, bazalka, zázvor nebo česnek. Z koření na grilovanou zeleninu pak vsaďte třeba na chilli nebo kari koření.

Zeleninu, sýry, tofu či tempeh můžete před grilováním naložit rovněž do marinád, jejichž základem je rostlinný olej (například slunečnicový nebo řepkový). Tyto marinády zkuste následně ochutit dle svých preferencí.

Aby byla výsledná chuť grilované vegetariánské pochoutky dokonalá, zabalte připravovaný pokrm před grilováním do olejem lehce potřeného alobalu. Chutě jednotlivých surovin se navzájem propojí. Správně ochucená a nakombinovaná grilovaná zelenina v alobalu tak bude bezkonkurenční!

Grilování: Recepty bez masa

Hledáte inspirace na grilované recepty bez masa? Připravit si jich můžete celou řadu. Velmi oblíbené jsou například plněné papriky bez masa na grilování, plněná grilovaná cuketa bez masa nebo grilovaný hermelín. Tyto vegetariánské grilované recepty vás dostanou, i když jste “masožrout”. Jak tedy na jejich přípravu?

Automatické recepty bez masa

  Rádi byste si pochutnali na bezmasém pokrmu, ale nevěříte si v grilování? Nezoufejte! Tefal Optigrill Elite XL má vestavěné programy, které pokrm pohlídají za vás. Senzor sám spočítá tloušťku a automaticky upraví délku programu, následně stačí počkat a pokrm vytáhnout po dosažení požadované úrovně propečení. Ať už tak máte chuť na grilované brambory, papriku, rajče, lilek nebo cuketu, s Optigrillem Elite XL bude grilování hračka i doma v kuchyni.  

Plněné papriky bez masa na grilování

Grilovaný hermelín - recept pro kontaktní gril Tefal Optigrill Elite

Grilovaná cuketa bez masa - recept pro elektrický gril Tefal Optigrill Elite

Co když se pokazí počasí, a přesto chcete grilovat? Máme pro vás alternativu

Plánujete, že se pustíte do grilování bez masa, jenže zkazilo se počasí. Co teď? Svých grilovaných pochoutek se rozhodně nemusíte vzdát. Za každého počasí - ve větru, dešti i zimě - totiž můžete grilovat na domácím grilu Tefal OptiGrill Elite.

Jestliže začne například během grilování pršet, stačí jednoduše elektrický gril OptiGrill Elite od Tefalu přenést třeba do kuchyně, zapojit jej znovu do elektřiny a dokončit grilování pod střechou. Grilování za špatného počasí si můžete díky tomuto chytrému domácímu grilu užít také v garáži, pod pergolou nebo na zakrytém balkóně.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše