Čokoládový dort Royal s křupinkami - recept pro Masterchef Grande QB813
3.6 (13x)
Počet osob
8
Obtížnost
střední
Příprava
30 min
Vaření
870 min
Suroviny
Na korpus:
45 g mletých mandlí
10 g strouhaného kokosu
20 g mletých lískových ořechů
50 g moučkového cukru
20 g mouky
80 g bílků (3 malá vejce)
50 g cukru
Na čokoládovou polevu s křupinkami:
240 g pralinkové čokolády
140 g crêpes dentelles (francouzské sušené minipalačinky)
200 g čokoládové polevy
Dortový kruh, průměr 26 cm
Na čokoládovou pěnu:
90 g mléka
3 plátky želatiny
90 g hořké čokolády
50 g mléčné čokolády
250 g smetany ke šlehání, obsah tuku 30 %
mísa
metla na šlehání
BUDETE POTŘEBOVAT:
mísu a metlu na šlehání POSTUP:
Příprava korpusu:
V míse smícháme moučkový cukr, mouku, mleté mandle, mleté lískové ořechy a kokos. Do nerezové mísy dejte bílky a nasaďte šlehací metlu. Šlehejte nejvyšší rychlostí, dokud se nebudou utvářet tuhé špičky. Postupně přidávejte cukr tak, aby se vytvořila velmi hustá a pevná pěna. Přidejte směs ořechů a mouky a jemně stěrkou vmíchejte. Vložte směs do zdobicího sáčku. Na plech vyložený papírem a posypaný moučkovým cukrem vytlačte 1 cm silný kruh s průměrem 25 cm. Pečte zhruba 15 minut při teplotě 170 °C.
Příprava čokoládové polevy s křupinkami:
Rozpusťte pralinkovou čokoládu se lžící řepkového oleje v mikrovlnné troubě. Rozdrťte Crêpes dentelles a smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Mezi dva pečicí papíry rozprostřete 5 mm silnou vrstvu směsi a dejte vychladit do lednice. Když je korpus vychlazený, připravte si čokoládovou pěnu.
Příprava čokoládové pěny:
Rozpusťte hořkou čokoládu s mlékem v mikrovlnné troubě. V rendlíku přiveďte mléko k varu a přidejte dopředu namočené plátky želatiny (namočte je do studené vody na 10 minut a potom je pomačkejte, aby změkly). Rozpuštěnou čokoládu zalijte horkým mlékem a do hladka rozmíchejte ruční metličkou. Nechte vychladnout. Do velmi dobře vychlazené nerezové mísy nalijte smetanu ke šlehání. Ujistěte se nejdříve, že je mísa vychlazená a až potom smetanu nalijte. Nasaďte šlehací metlu, víko a šlehejte 2 minuty rychlostí 6, potom 30 vteřin nejvyšší rychlostí. Přidejte hotovou šlehačku do čokolády a jemně promíchejte tak, aby se vám vytvořila čokoládová pěna.
Sestavení:
Položte korpus na dno kruhu vyloženého pečicím papírem, aby šel dort snadněji vyklopit. Vykrojte kruh z čokoládové hmotny s křupinkami o stejném průměru, jako je korpus a položte ho na korpus. Nasaďte formu na korpus a dokončete rozprostřením čokoládové pěny. Ujistěte se, že čokoládová pěna je dokonale uhlazená a dejte dort do lednice aspoň na 12 hodin, aby se všechny chtě spojily. Před podáváním vyklopte dort na mřížku a polijte čokoládovou polevou, kterou ohřejete v mikrovlnné troubě. Po 5 minutách dort přendejte na dortový talíř. Před podáváním ponechte 2 hodiny při pokojové teplotě.
Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.