• Oběd
  • 2.2.2024

Filety z lososa s pistáciovým pestem a rizotem

Filety z lososa s pistáciovým pestem a rizotem.jpg
Počet osob
Počet osob
4
Obtížnost
Obtížnost
lehký
Příprava
Příprava
25 min
Vaření
Vaření
30 min

Suroviny

  • 25 g oloupaných, pražených, nesolených pistácií
  • 0,5 citronu (šťáva)
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 0,75 svazku petrželky
  • 0,5 svazku koriandru
  • 250 ml vody
  • 75 ml olivového oleje
  • 4 filety z lososa (150 g každý)
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 malá bílá cibule
  • 100 g fenyklu
  • 20 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g rýže Arborio
  • 100 ml bílého vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 100 ml vody
  • 200 g šlehačky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • Sůl, pepř
  • 40 g drcených pistácií

Připravte si pesto. Všechny ingredience na pesto smíchejte v misce. Pomocí ručního mixéru nebo klasického mixéru rozmixujte do hladka.

Připravte si rizoto. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Nakrájejte fenykl.

Na pánvi rozehřejte třetinu olivového oleje a máslo. Na středním plameni restujte cibuli, dokud nebude průhledná, ale nesmí zhnědnout. Přidejte rýži a promíchejte, aby se obalila máslem (1 minuta). Rýži zalijte bílým vínem a nechejte zcela zredukovat. Zalijte třetinou zeleninového vývaru a na mírném ohni za stálého míchání vařte. Pokračujte v přilévání vývaru, který bude rýže postupně absorbovat, a vařte asi 18 minut. Po uvaření by rýže měla být mírně al dente. Stáhněte z ohně a přikryté dejte stranou.

Lososa opláchněte v čisté vodě. Osušte jej čistou utěrkou nebo papírovým ubrouskem. Rybu ochuťte špetkou mořské soli Fleur de Sel a pepřem.

Rozehřejte 24cm pánev na vysokou teplotu a před restováním surovin vyčkejte, dokud ukazatel Thermo-Signal zcela nezčervená. Do nádoby nalijte olej. Přidejte lososa kůží dolů. Nechejte 4 minuty opékat. Lososa otočte a opékejte další 3 minuty. Můžete snížit teplotu.

Zahřejte pánev s uvařenou rýží na střední teplotu. Přidejte vodu a míchejte, aby rýže změkla. Přidejte nastrouhaný parmazán. Nechejte prohřát a poté přidejte šlehačku. Míchejte, dokud nedojde k mírnému varu. Přidejte pepř a dochuťte.

Rizoto nandejte lžící na talíře a na něj položte lososa. Navrch naneste pistáciové pesto a posypte drcenými pistáciemi. Ihned podávejte.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše