• Rady & Tipy
  • 25.12.2020

Jak připravit rybu na elektrickém grilu - Tefal OptiGrill Elite XL

tefal_1200x628_Tefal OptiGrill Elite XL_CZ.png

Nedáte dopustit na grilované ryby? Připravit si doma rybu na elektrickém grilu je velmi jednoduché a výsledek doslova ohromí vaše chuťové buňky. Přinášíme vám proto několik tipů, jak si udělat rybu na elektrickém grilu, aby byla chutná a zachovala si co nejvíce živin.

Jak vybrat elektrický gril na ryby? Zaměřte se na grilovací plochu


Který stolní elektrický gril na ryby je ten nejlepší? Jeho výběr zvažte hned podle několika kritérií. Podstatná je pro vás velikost grilovací plochy stolního elektrického grilu, na kterém můžete připravit rybu i pro vyšší počet strávníků. Na místo klasického elektrického grilu pro vás bude rovněž výhodnější kontaktní elektrický gril, který rybu opeče z obou stran najednou.

Při výběru nového elektrického grilu velmi záleží také na materiálu grilovací plochy, který by měl mít povrch s nepřilnavou povrchovou úpravou. Ten nejlepší elektrický gril by měl rovněž obsahovat misku, do níž bude při grilování odkapávat přebytečná šťáva nebo tuk.

Jestli zároveň hledáte profesionální elektrický kontaktní gril, skvělou volbou je Tefal OptiGrill Elite XL, na kterém snadno připravíte ryby až pro 8 osob. Tento stolní elektrický gril má v sobě zabudovaných 16 automatických programů, včetně programu na grilování ryb, který je zárukou dokonale připraveného masa bez nutnosti hlídání.

Jak vybrat elektrický gril na ryby.jpg

Postup grilování na kontaktním grilu je snadná záležitost

Jak postupovat při grilování na kontaktním grilu? Nejprve elektrický gril postavte na rovnou plochu, zapojte jej do elektřiny a nechte jej zahřívat. V případě Tefal OptiGrill Elite XL zvolte automatický program na grilování ryb a počkejte, než se rozsvítí kontrolka. Poté položte plátky ryby na střed grilovací plochy a kontaktní gril zavřete. OptiGrill Elite XL vás sám upozorní, až bude ryba hotová. Ugrilovanou rybu následně z grilu vyjměte. Kontaktní gril nechte otevřený a po vychladnutí jej vyčistěte.

Jak grilovat rybu, aby se nepřilepila? Rybu před grilováním potřete olejem. Případně rybí filety několik hodin před grilováním vložte do bylinkovo-olejové marinády. Potřít olejem můžete rovněž grilovací plochu elektrického grilu.

Jak vybrat elektrický gril na ryby - optimalni.jpg

Jak dlouho grilovat na elektrickém grilu: Rybám stačí několik minut


Grilování ryb se rozhodně nemusíte bát. Aby byly vynikající a zachovaly si co nejvíce živin, na grilu jim stačí opravdu krátká tepelná úprava. Nepsané pravidlo říká, že každý jeden centimetr ryby vyžaduje 3 až 4 minuty grilování.

Jak tedy dlouho grilovat na kontaktním grilu filetované ryby nebo steaky? Pokud si nachystáte filety z lososa nebo steaky z tuňáka, každičký jejich centimetr budete grilovat na elektrickém grilu OptiGrill Elite XL 3 až 5 minut, tento čas je orientační, gril si čas grilování určí sám! Jestliže si připravíte celou rybu například o hmotnosti 500 gramů, budete ji na elektrickém grilu upravovat zhruba 20 minut.

Recepty pro Tefal Optigrill Elite XL

Na grilu připravíte i zeleninu. Třeba jako přílohu k rybám


Jaká příloha je vhodná k rybám? Kromě pečiva či opékaných brambor je to jednoznačně grilovaná zelenina. Jakou zeleninu si tedy můžete připravit na kontaktním grilu? Výborně chutnají grilované cukety, lilky, patizony, cherry rajčata, papriky, kolečka kukuřice nebo kolečka červené cibule.

Doba přípravy jednotlivých druhů zeleniny na kontaktním grilu se liší. Právě na tuto skutečnost myslí elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL, který pro některé druhy zeleniny na míru vyčlenil automatické programy.

Na grilu Tefal připravíte i zeleninu.jpg

Čištění elektrického grilu je hračka. Stačí dodržet několik zásad


Jak vyčistit elektrický gril poté, co si na něm připravíte rybu nebo grilovanou zeleninu? Grilovací plochu nechte nejprve vychladnout. Jelikož má grilovací plocha elektrického grilu Optigrill Elite XL nepřilnavou povrchovou úpravu, stačí ji pouze několikrát otřít čistou houbičkou na nádobí se saponátem nebo se speciálním čističem na grily. Na závěr elektrický gril dočistěte pouze houbičkou s teplou vodou.


Při čištění elektrického grilu nezapomeňte vyjmout také odkapávací misku, do níž při grilování odkapávala přebytečná šťáva nebo tuk. Misku do čista umyjte pod proudem teplé vody houbičkou se saponátem.

Čištění elektrického grilu od Tefalu je hračka.jpg



Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše