• Rady & Tipy
  • 2.5.2024

Jak vyzrát na dokonalý dort Pavlova?

5 (1x)
Jak upéct dokonalý dort Pavlova - Tefal - header 146.png

Milujete dort Pavlova a chtěli byste si jej udělat i doma? Přinášíme vám několik osvědčených tipů a triků na přípravu této jedinečné pochoutky. Jednoduše shrneme, co budete potřebovat, a ukážeme vám osvědčený postup. Tak dobrou chuť!

Historie: Jak vznikl dort Pavlova?

Dort Pavlova –  delikátní pečený korpus ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem – nese jméno po slavné ruské baleríně Anně Pavlovové. Tato pochoutka, která je oblíbená po celém světě, má kořeny v Austrálii a na Novém Zélandu. Obě země se dokonce přou o její původ. Jak dort Pavlova vůbec vznikl? Verzí je hned několik.

Jedna z nejpopulárnějších verzí mluví o tom, že se dort Pavlova zrodil jako pocta ruské baletce Anně Pavlovové během jejího turné po Austrálii a Novém Zélandu v roce 1926. Dort Pavlova měl tehdy vytvořit šéfkuchař hotelu v Perthu či Wellingtonu jako slavnostní dezert, který v sobě spojuje jemnost a lehkost baletního umění.

Další verze tvrdí, že se recept na dort Pavlova objevil v novozélandských kuchařských knihách již počátkem 20. let 20. století – tedy ještě před tím, než Nový Zéland navštívila baletka Anna Pavlovová. Existuje také tvrzení, že podobný recept na dort Pavlova byl publikován i v australských kuchařkách. Ať už je ale původ dortu Pavlova jakýkoliv, tento dezert se stal ikonou, kterou v současnosti zbožňují lidé po celém světě.

Hlavní ingredience do dortu Pavlova: Připravujeme křehký korpus

Proč je dort Pavlova tolik oblíbený? Je to díky své lehké a svěží chuti, bohatosti a křehkosti. Dort Pavlova má křupavý korpus, ale krémový vnitřek, který se tradičně zdobí čerstvým ovocem. Tato jedinečná kombinace nám může připomínat harmonii jara, kdy si s probouzející přírodou vychutnáváme nové chutě a vůně.

Jaké ingredience potřebujete k přípravě receptu na dort Pavlova? Na křehký korpus připomínající “pusinku” potřebujete vaječné bílky a cukr. Někdo přidává také kyselinu citronovou nebo ocet a rovněž kukuřičný škrob. A jaký cukr použít na dort Pavlova? Nejlépe krupicový cukr nebo cukr krystal.

Vaječné bílky poskytují korpusu lehkou a nadýchanou strukturu. Cukr dodává sladkost a zajišťuje tuhost bílkové pěny. Kyselina citronová (nebo ocet) stabilizuje bílky a zabraňuje jejich sražení při šlehání. V neposlední řadě kukuřičný škrob působí jako stabilizátor, který brání tomu, aby bílková pěna tzv. spadla; zároveň také pomáhá, aby zůstal bílkový korpus po upečení měkký.

Nejčastější chyby: Čemu se při přípravě korpusu vyvarovat?

✔ Korpus nepečete v předehřáté troubě na správnou teplotu. Příliš vysoká teplota způsobuje, že se bílkový korpus rychle upeče zvenčí, zatímco uvnitř zůstává nedopečený, nebo dokonce tekutý.

✔ Korpus po upečení ihned vytahujete z trouby. Při pečení korpusu ani bezprostředně po něm neotevírejte troubu. Doporučujeme korpus upéct a následně jej nechat postupně vychladnout ve vypnuté troubě.  Pokud by se totiž bílkový korpus rychle ochladil, přišel by o svou jedinečnou křehkost.

✔ Korpus nenecháváte vychladnout a ihned na něj nanášíte krém. Jestli nanášíte šlehačkový či mascarponový krém ještě na teplý korpus, krém se rozpustí a korpus rozmáčí. Vyvarujte se proto této školácké chybě a korpus na dort Pavlova plňte až za studena.

✔ Korpus neskladujete ve vzduchotěsných nádobách. Chcete plnit vychladnutý korpus na dort Pavlova až později? Uchovávejte jej v teple a suchu – nejlépe ve vzduchotěsné dóze na kuchyňské lince. Okolní vlhkost by totiž mohla způsobit, že korpus změkne a ztratí svou typickou křehkost.

Tipy, čím plnit dort Pavlova

Dort Pavlova můžete plnit nejrůznějšími krémy. Nejoblíbenější je jednoznačně šlehačka, spousta lidí zase miluje dort Pavlova s mascarpone. Tyto krémy následně doplňte čerstvým ovocem – nejlépe sezónním – které je sladké a šťavnaté. Dort Pavlova vám zachutná zvláště s jahodami, malinami, borůvkami, kiwi nebo broskvemi.

A co když toužíte po neobvyklých variacích? Vyzkoušejte citronový nebo limetkový krém, který dodá dortu Pavlova osvěžující kyselost. Jestliže zase hledáte veganskou alternativu, bude vám chutnat kokosový krém.

Jak krájet dort Pavlova? Použijte vroubkovaný nůž

Připravili jste si klasický dort Pavlova a chystáte se jej servírovat rodině nebo přátelům? Aby tato delikatesa vypadala úchvatně i na talíři, správně ji nakrájejte. Pro krájení dortu Pavlova použijte nejlépe vroubkovaný nůž, který velmi snadno pronikne křehkou bílkovou kůrkou a který zachová nadýchanou strukturu dortu.

Tip: A co když nechcete dort Pavlova krájet? Připravte si dort Pavlova mini a na každý talíř naservírujte po jednom kousku.

Vyplatí se vědět: Jak dlouho vydrží dort Pavlova v lednici?

Hotový dort Pavlova vám vydrží v lednici při správném skladování až dva dny. Doporučujeme vám ale, tuto dobrůtku sníst co nejdříve – ideálně v den plnění, aby se nerozmočila a aby si uchovala svou křehkou a lehkou chuť. Myslíme si ale, že to pro vás nebude rozhodně problém.

Tip: Samotný bílkový korpus na dort Pavlova můžete upéct dokonce jeden až dva dny předem a následně jej skladovat v uzavřené vzduchotěsné nádobě, aby si zachoval křehkost. Až poté se můžete pustit do plnění.

Recept na dort Pavlova: Je libo čokoládová Pavlova Lamington?

Chcete si udělat dort Pavlova také doma? Máte jedinečnou možnost! Nachystali jsme si pro vás recept na čokoládovou Pavlova Lamington, který velmi jednoduše připravíte v našem kuchyňském robotu  Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838.

Následující recept na dort Pavlova je určen pro osm osob. Kuchyňský robot Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 navíc můžete připojit k aplikaci My Tefal, která tento recept na čokoládovou Pavlovu Lamington přímo obsahuje. Tento chytrý kuchyňský pomocník vás tak bude krok za krokem kompletně koučovat, abyste perfektně uspěli i s novým receptem.

S kuchyňským robotem Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838, který má 21 automatických programů a širokou škálu koučovacích funkcí na velké, intuitivní 4,3palcové dotykové obrazovce, totiž získáte vše potřebné k rozšíření vašeho repertoáru receptů. A to včetně dortu Pavlova, jehož příprava pro vás nebude díky tomuto pomocníku vůbec zdlouhavá nebo náročná.

Čokoládová Pavlova Lamington - Kuchyňský robot Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838

S našimi tipy a triky připravíte lehce a snadno báječný dort Pavlova i v pohodlí svého domova. Užijte si lahodnou chuť tohoto oblíbeného dezertu s vaší rodinou nebo přáteli. Nechte si chutnat!

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše