Úžasný narozeninový dort s jahodovým krémem a marcipánem - recept pro Masterchef Grande QB813
Počet osob
12
Obtížnost
střední
Příprava
37 min
Vaření
262 min
Suroviny
Na piškotový korpus:
4 vejce
125 g krupicového cukru
125 g mouky
Mušelínový krém:
½ l mléka
250 g cukru
4 vejce
70 g mouky
250 g změklého másla
1 vanilkový lusk
40 g višňového koňaku*
500 g jahod
kruhová dortová forma
marcipán
moučkový cukr
mísa
metla na šlehání
BUDETE POTŘEBOVAT:
mísu a metlu na šlehání
POSTUP:
Příprava piškotu:
Předehřejte troubu na 210 °C. V nerezové míse s nasazenou metlou šlehejte vejce s cukrem 5 minut maximální rychlostí, dokud směs nezbělá. Vypněte spotřebič a přidejte prosetou mouku, kterou pomocí vařečky zamíchávejte ode dna misky vzhůru. Vyložte si plech 40 x 30 cm pečicím papírem. Směs vylejte na plech a stěrkou uhlaďte, pečte zhruba 7 minut. Nechte vychladnout a pomocí dortového kruhu vykrojte z piškotu dvě stejná kolečka.
Příprava mušelínového krému:
Překrojte vanilkový lusk a vyškrabte semínka. Nalijte mléko do hrnce, přidejte 125 g cukru a vanilková semínka. Přiveďte k varu. Mezitím dejte 125 g cukru a vejce do nerezové misky, nasaďte šlehací metlu a míchejte 2 minuty nejvyšší rychlostí. Přidejte mouku a znovu míchejte 30 vteřin rychlostí 4. Nalejte ¼ vroucího mléka na vejce a míchejte 30 vteřin rychlostí 2. Tuto směs nalejte do hrnce se zbytkem mléka a za stálého ručního šlehání zahřívejte na středním plamenu, dokud nevznikne hustý krém. Když krém zhoustne, nalijte ho do mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte chladnout hodinu při pokojové teplotě. Umyjte a osušte nerezovou misku. Přidejte do ní smetanu, kterou jste měli odloženou, a šlehejte rychlostí 6. Po jedné minutě snižte rychlost na 3 a postupně přidávejte změklé kostky másla. Pokračujte ve šlehání 30 vteřin, dokud se nevytvoří hladká směs. Přidejte višňový koňak a míchejte dalších 30 vteřin rychlostí 6.
Sestavení:
Kovovou dortovou formu vyložte pečicím papírem. Vložte jeden ze dvou piškotových korpusů na spodek dortového kruhu a druhý odložte stranou. Ten bude tvořit horní část. Jahody rozkrojte napůl a umístěte po obvodu tak, aby rozkrojená část směřovala směrem ven. Třetinu krému vložte dovnitř kruhu a dobře rozetřete. Přidejte nasekané jahody a na ně naneste tenkou vrstvu krému. Nakonec navrch položte druhý piškotový korpus. Zakryjte dort potravinovou fólií a umístěte na 24 hodin do lednice. Dort vyndejte z lednice 30 minut před podáváním, abyste dokončili zdobení. Na dozdobení rozválejte marcipán na pracovní desce, můžete lehce podsypat moučkovým cukrem. Z marcipánu vykrojte kruh stejné velikosti jako je dort a položte ho na vršek dortu.
Tip: Ozdobte dort několika jahodami. Dobrou chuť!
* Užívání alkoholu může vážně poškodit vaše zdraví – pijte zodpovědně
Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.