• Dezerty
  • 3.5.2021

Úžasný narozeninový dort s jahodovým krémem a marcipánem - recept pro Masterchef Grande QB813

9.png
Počet osob
Počet osob
12
Obtížnost
Obtížnost
střední
Příprava
Příprava
37 min
Vaření
Vaření
262 min

Suroviny

Na piškotový korpus:

  • 4 vejce
  • 125 g krupicového cukru
  • 125 g mouky

Mušelínový krém:

  • ½ l mléka
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 70 g mouky
  • 250 g změklého másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 40 g višňového koňaku*
  • 500 g jahod
  • kruhová dortová forma
  • marcipán
  • moučkový cukr

  • mísa
  • metla na šlehání

BUDETE POTŘEBOVAT:

mísu a metlu na šlehání
image.png

POSTUP:

Příprava piškotu:

Předehřejte troubu na 210 °C. 
V nerezové míse s nasazenou metlou šlehejte vejce s cukrem 5 minut maximální rychlostí, dokud směs nezbělá.
Vypněte spotřebič a přidejte prosetou mouku, kterou pomocí vařečky zamíchávejte ode dna misky vzhůru.
Vyložte si plech 40 x 30 cm pečicím papírem.
Směs vylejte na plech a stěrkou uhlaďte, pečte zhruba 7 minut.
Nechte vychladnout a pomocí dortového kruhu vykrojte z piškotu dvě stejná kolečka.

Příprava mušelínového krému:

Překrojte vanilkový lusk a vyškrabte semínka.
Nalijte mléko do hrnce, přidejte 125 g cukru a vanilková semínka.
Přiveďte k varu.
Mezitím dejte 125 g cukru a vejce do nerezové misky, nasaďte šlehací metlu a míchejte 2 minuty nejvyšší rychlostí.
Přidejte mouku a znovu míchejte 30 vteřin rychlostí 4.
Nalejte ¼ vroucího mléka na vejce a míchejte 30 vteřin rychlostí 2.
Tuto směs nalejte do hrnce se zbytkem mléka a za stálého ručního šlehání zahřívejte na středním plamenu, dokud nevznikne hustý krém.
Když krém zhoustne, nalijte ho do mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte chladnout hodinu při pokojové teplotě.
Umyjte a osušte nerezovou misku.
Přidejte do ní smetanu, kterou jste měli odloženou, a šlehejte rychlostí 6.
Po jedné minutě snižte rychlost na 3 a postupně přidávejte změklé kostky másla.
Pokračujte ve šlehání 30 vteřin, dokud se nevytvoří hladká směs.
Přidejte višňový koňak a míchejte dalších 30 vteřin rychlostí 6.

Sestavení:

Kovovou dortovou formu vyložte pečicím papírem.
Vložte jeden ze dvou piškotových korpusů na spodek
dortového kruhu a druhý odložte stranou.
Ten bude tvořit horní část.
Jahody rozkrojte napůl a umístěte po obvodu tak, aby rozkrojená část směřovala směrem ven.
Třetinu krému vložte dovnitř kruhu a dobře rozetřete.
Přidejte nasekané jahody a na ně naneste tenkou vrstvu krému.
Nakonec navrch položte druhý piškotový korpus.
Zakryjte dort potravinovou fólií a umístěte na 24 hodin do lednice.
Dort vyndejte z lednice 30 minut před podáváním, abyste dokončili zdobení.
Na dozdobení rozválejte marcipán na pracovní desce, můžete lehce podsypat moučkovým cukrem.
Z marcipánu vykrojte kruh stejné velikosti jako je dort a položte ho na vršek dortu.

Tip: Ozdobte dort několika jahodami.
     Dobrou chuť!

* Užívání alkoholu může vážně poškodit vaše zdraví – pijte zodpovědně
image.png

Doporučené produkty



Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše