• Rady & Tipy
  • 6.10.2021

Podzim v kuchyni se značkou TEFAL #TefalPodzimniMenu

Tefal Podzimni menu soutez.png

Jakmile rtuť teploměru začne klesat stále níž, houstnou ranní mlhy a prší čím dál víc, znamená to jediné – vládu nad časem přebírá Podzim. Chladivé počasí v nás ale vyvolává, krom hromady negativních pocitů, také chuť. Chuť na něco vydatného, rozhodně ne těžkého, a při tom příjemně hřejivého. S nástupem podzimu přirozeně měníme svůj jídelníček. Náš organismus v důsledku chladu vydává více energie, kterou je potřeba neustále doplňovat.

Podzimní menu od Tefalu a šéfkuchaře Ondřeje Slaniny


Podzim má spoustu půvabů, je zahalený do pestrých barev, stejně jako my se postupně zahalujeme do teplejších a teplejších kabátů, které také hrají všemi barvami. Utíkáme před nepříznivým počasím do vyhřátých místností a setkáváme se s přáteli u dobrého jídla a pití. Nastává tedy rušné období a s ním i příležitost předvést naše nejlepší kuchařské umění Podívejte se s námi na podzimní menu od našich expertů, které využívá sezónních potravin.

Doporučení výživového poradce Petra Havlíčka:


„S nadcházejícím podzimem přichází ideální čas, jak se začít starat o své zdravější zažívaní. S podzimem nastává doba, kdy zavařujeme, fermentujeme, kvasíme a nakládáme zeleninu a ovoce, které jsme během léta nasbírali na svých zahrádkách. Mimochodem fermentace je jeden z nejstarších způsobů, jak uchovat potraviny přes zimní období a v nich zdraví prospěšné látky. Nacházíme se stále v době postcovidové a řešíme fungování našeho imunitního systému. Jedna z věcí, která výrazně ovlivňuje fungování imunitního systému, je schovaná v tlustém střevě – náš střevní mikrobiom, a o ten se musíme správně starat. Pro správné fungování střev a trávení je důležitá bakteriální diverzita a rovnováha. Čím víc druhů bakterií ve střevech máme, tím víc benefitů to přináší našemu zdraví, a naopak. Jak zvýšit počet prospěšných bakterií ve střevech? Nejjednodušší a nejúčinnější je zaměřit se na pestrou stravu bohatou na vlákninu, vitamíny a minerály, a k ní přidat prebiotika a probiotika. Fermentované potraviny, jako jsou například jogurty, kysané zelí nebo kefír, obsahují střevu prospěšné baterie zvané laktobacily. Tyto „zdravé“ bakterie snižují množství jejich choroboplodných brášků v našich střevech, a tím chrání naši trávicí soustavu před záněty či chronickými onemocněními. Jak podpořit střevní mikrobiom? Návod je jednoduchý. Přidejte do svého jídelníčku více vlákniny tedy ovoce a zeleniny, dále potravin bohatých na probiotika jako jsou kefíry a jogurty a nezapomeňte na zvlášť zdraví prospěšné fermentované potraviny,“ doporučuje výživový specialista Petr Havlíček.

Den s Tefalem @zuzana_pudil

Podzim milujeme doma úplně všichni. Přesto ani v těchto sychravějších dnech nepostrádáme naši rodinnou rutinu. Snídáme nejradši slané snídaně, milujeme vajíčka na všechny způsoby. Mezitím, co si děti hrají, já se dám trošku do pucu. Dopoledne jsme většinou doma nebo na zahradě, pak začínám pomalu chystat oběd. Vývar, maso s přílohou a něco sladkého k odpolednímu kafíčku. Od covidu, co má manžel home office mi přijde, že většinu dne trávím v kuchyni a pořád jen vymýšlím, co budu vařit. Naštěstí si právě v kuchyni můžu dělat spoustu radosti s novinkami – teď zrovna zkouším nové pánvičky od Tefalu, na kterých je smažení jedna radost. Mimo to, mám od nich i rychlovarnou konev, tlakový hrnec, nože a formu na pečení. Po obědě chodí Zuzanka spát. Tenhle čas věnuji práci, většinou fotím, točím nebo vyřizuji maily. Po odpoledním spaní jdeme ven. Když přijdeme domů, děti si pohrají, já jdu nachystat večeři, pak následuje koupání, uložení do postýlek a pro nás s manželem začíná společný večer. 

Podzimní recepty podle šéfkuchaře Ondry Slaniny

Pečený kozí sýr s rukolovým salátem s jablky a červenou řepou – recept od Ondřeje Slaniny

Pomalu pečené kačeří prso s dýňovým pyré s restovanou červenou řepou a omáčkou z portského vína – recept od Ondřeje Slaniny

Karamelizované hrušky s brusinkovo – skořicovým Cottage – recept od Ondřeje Slaniny


Tefal Tip

Nikdo z nás si nedovede představit svoji domácnost bez sady kvalitních pánví. Revoluční řada pánví TEFAL Unlimited vašemu vaření dodají skutečně nový rozměr. Nový nepřilnavý povrch Titanium Anti–Scratch, v porovnání s ostatními nepřilnavými povrchy značky Tefal, je až šestkrát odolnější proti poškrábání* a dno je kompatibilní se všemi varnými deskami. Když pánev dosáhne ideální teploty pro smažení, indikátor Thermo–Signal, známé červené kolečko uprostřed pánve, nově v designu přesýpacích hodin, změní barvu a hodiny zmizí. Tím značí, že pánev dosáhla dokonalé teploty pro smažení. Dno Thermo–Fusion se extrémně rychle ohřívá a tím zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla k perfektnímu smažení. Díky nepřilnavému povrchu je vaření pohodlné a čištění velmi rychlé.
Nové řady pánví obsahují celou škálu velikostí a druhů: od palačinkové pánve pro skvělé snídaně, pánve pro přípravu steaků, až po pánev wok pro přípravu asijských delikates. Šikovní pomocníci, kteří by neměli chybět v žádné kuchyni. Nepřilnavé hrnce a pánve vám umožní vařit s minimálním množstvím tuku nebo úplně bez, aniž by se jídlo na pánvi přichytilo.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše