• Rady & Tipy
  • 29.3.2023

Vyzkoušejte tradiční recepty a vaření na Velikonoce

5 (2x)
Vyzkoušejte tradiční recepty a vaření na Velikonoce 2023 Tefal.png

Připravte si tradiční velikonoční recepty. S praktickým nádobím TEFAL UNLIMITED zjistíte, že to jde skoro samo a pochutná si celá rodina. Máme pro vás slané i sladké recepty na Velikonoce, které by rozhodně neměly chybět na vašem svátečně prostřeném stole.

Vaření na Velikonoce: Jaké jsou tradice v jednotlivé dny?

V tuzemsku se již po generace váže k Velikonocům hned několik tradičních receptů. Vaření o Velikonocích má totiž potěšit nejen chuťové buňky, ale skrývá se v něm také symbolický význam jednotlivých pokrmů nebo spojitost s lidovými zvyky, tradicemi a pověrami.

Velikonoce jsou v Česku zkrátka velmi významným svátkem, se kterým souvisí i konkrétní velikonoční recepty. Tradiční vaření na Velikonoce má spojitost přímo s jednotlivými dny tohoto významného období. Jaké tradiční pokrmy si tedy můžete v konkrétní dny Velikonoc doma uvařit?

Škaredá středa: Upečte si jidáše a připravte škaredé jídlo

Co si doma připravit na Škaredou středu? Jednoznačně si upečte jidáše. Toto tradiční sladké kynuté pečivo, které svým tvarem připomíná smyčku, na níž se oběsil Jidáš, patří k nejoblíbenějším sladkým receptům na Velikonoce. I když se jidáše pečou již na Škaredou středu, jíst byste je měli až na Zelený čtvrtek.

Na Škaredou středu byste si měli také pochutnat na tzv. škaredém jídle. Ideální jsou například roztrhané palačinky nebo roztrhané bramboráky, které na první pohled vypadají, jako by se nepovedly. Sladkým receptem na Velikonoce určeným přímo pro přípravu na Škaredou středu byly pro naše předky také trhance. Jde o sladké placky připravené z hladké mouky, vajec, mléka, cukru, rozinek a ořechů, které se na pánvi po osmažení na másle roztrhají.

Zelený čtvrtek: Na Velikonoce si dejte vařený bůček se špenátem

Velikonoční tradice říká, že na Zelený čtvrtek byste si měli dát něco zeleného. Právě proto si k obědu dopřejte vařený bůček se špenátem a bramborovým knedlíkem. Zajít si můžete také sami, s partnerem, přáteli nebo kolegy na točené zelené pivo.

Podle velikonoční pověry byste si také měli dát na Zelený čtvrtek hned po ránu upečené jidáše. Naši předkové věřili tomu, že tento zvyk vás ochrání před zdravotními problémy a zajistí vám pevné zdraví.

Na Velký pátek se postěte a dejte si bezmasé jídlo

Velký pátek představuje v období Velikonoc velmi specifický den. Lidová pověra říká, že v tento den je zakázáno péct, protože by to jinak přineslo do domácnosti neštěstí. Naši předkové také drželi na Velký pátek přísný půst a jedli zelná, luštěninová nebo bramborová jídla. Oblíbené byly třeba škubánky s mákem, sladké knedlíky se sušeným ovocem nebo staročeské ušelo z krupice, vajec, cukru a skořice, na které se v současnosti pohlíží jako na retro velikonoční recept.

Také v současné době je Velký pátek postním dnem. Na Velký pátek si tak můžete s přehledem připravit nejlépe bezmasé a dietní recepty na Velikonoce.

Bílá sobota patří mazanci, velikonočnímu beránku i velikonoční nádivce

Na Bílou sobotu si můžete s ohledem na lidové tradice upéct mazanec z kynutého těsta nebo velikonočního beránka z kynutého těsta, na kterých si následně pochutnáte na Boží hod velikonoční. Bílá sobota představuje začátek hodování, a tak si v tento den upečte velikonoční nádivku.

Boží hod velikonoční provoní jehněčí pečeně

Boží hod velikonoční není obyčejnou nedělí. V tento sváteční den vám to bude v kuchyni vonět tradičními velikonočními recepty. K obědu si připravte masový vývar a jako hlavní chod zvolte jehněčí, telecí či kůzlečí maso. Takovou jehněčí pečeni podávejte nejlépe s pečeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Velikonoční pondělí přináší spoustu dobrot

Také na Velikonoční pondělí si připravte spoustu dobrot. A to nejen pro svou rodinu, počítejte s tím, že byste měli náležitě pohostit i koledníky. Připravte jednohubky a chlebíčky, upečte kynuté buchty a nezapomeňte na sváteční oběd. A to nejlépe v podobě velikonoční pečeně s velikonoční nádivkou, zelím a knedlíkem. Jako přílohu můžete zvolit také rané brambory.

Velikonoce 2023: Recepty, které nesmí chybět na žádné sváteční tabuli

Co vařit na Velikonoce? Připravili jsme pro vás několik tipů na bezmasé recepty, recepty z masa i sladké recepty, díky kterým budou vaše letošní Velikonoce dokonalé. Jak by tedy mělo tradiční vaření o Velikonocích vypadat?

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše