• Rady & Tipy
  • 27.3.2024

Jak připravit geniální domácí brunch?

5 (2x)
Jak připravit geniální domácí brunch - header 143.png

Inspirujte se našimi tipy na skvělý domácí brunch, který si vychutnají děti i dospělí. Poradíme vám, jaké suroviny jsou pro brunch vhodné. Také se zaměříme jak na slané, tak na sladké pokrmy. Jak si tedy užijete brunch plnými doušky? Pojďte s námi načerpat inspiraci!

Co je brunch a proč je tak oblíbený?

Slovo brunch v nás vyvolává pocity pohody a uvolnění, které jsou navíc spojené s dobrým jídlem. Co je to vůbec brunch a proč mu i v Česku přicházíme na chuť? Brunch vznikl spojením anglických slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd). Jak už tento název napovídá, jde o kombinaci snídaně a oběda, kterou si můžeme dopřát nejčastěji o víkendu během pozdního rána nebo časného dopoledne – zpravidla mezi desátou hodinou dopolední a druhou hodinou odpolední.

Jestli nepatříte k ranním ptáčatům a zvlášť si v sobotu a neděli rádi pospíte, víkendový brunch je pro vás skvělou volbou. Nejen, že si s partnerem, rodinou či přáteli pochutnáte na dobrém jídle a strávíte spolu pohodové chvíle, díky brunchi nebudete muset trávit celý den v kuchyni a připravovat extra pro všechny snídani, svačinu a oběd.

Tipy, jak připravit brunch, aby byl nezapomenutelný

Chcete si užít báječný domácí brunch? V tom případě se na něj náležitě připravte a naplánujte si do puntíku své brunch menu. V něm by rozhodně neměla chybět kvalitní káva, ale také domácí limonády, smoothies, čerstvé šťávy a džusy. Do přípravy brunche zahrňte také sladká a slaná jídla, která budou jak teplá, tak studená.

Ze slaných brunch receptů to jsou například omelety, avokádový toast, bagely s lososem, quiche nebo francouzský toast. A jaké sladké pokrmy jsou na bruch ty nejlepší? Rozhodně palačinky, lívance, muffiny, croissanty, ale také ovocné saláty.

Abyste si brunch doma vychutnali všemi smysly, dejte si také záležet na jeho servírování. Jednotlivé pokrmy esteticky uspořádejte na velkém prostřeném stole. Jedinečného dojmu dosáhnete, když k servírování použijete různé velikosti, tvary a barvy talířů a misek. Sladká a slaná jídla přitom na stole rozdělte do oddělených sekcí. Kromě toho na stůl přidejte džbány s nápoji a samozřejmě nezapomeňte také na talířky, sklenice a příbory, aby si každý z vašich stolovníků mohl nabírat a nalévat, na co má zrovna chuť.

Nezapomínejte na nejmenší: Nápady na brunch pro děti

Máte děti? Myslete při přípravě brunche i na ně a nachystejte pro ně báječná dětská jídla. Vaši malí stolovníci budou nadšení třeba z ovocných špízů, mini párečků v rohlíku, mini muffinů nebo mini pizzy. Překvapit je můžete také ovesnou kaší s ovocem nebo mini slanými sendviči, které můžete navíc vykrojit třeba do tvaru srdíčka nebo hvězdičky.

Jak připravit brunch menu? Pomůže vám tento nákupní seznam

Plánujete víkendový brunch? Ještě před jeho přípravou si nachystejte všechny potřebné suroviny. Abychom vám ušetřili práci, zkuste se v obchodě s potravinami řídit tímto nákupním seznamem, který jsme pro vás připravili:

pečivo (bílé a celozrnné pečivo, chléb, toustový chleba, croissanty)

vajíčka

máslo

ovocné džemy

různé druhy sýrů (čedar, eidam, feta, parmazán)

uzeniny (šunka, slanina, klobásky, párky)

ryby (uzený losos, tuňák v konzervě)

čerstvé ovoce (avokádo, jahody, banány, borůvky, maliny, hroznové víno, kiwi, jablka, hrušky, pomeranče, citrony)

čerstvá zelenina (rajčata, papriky, okurky, rukola, polníček, ledový salát, mrkev, cibule)

bylinky (jarní cibulka, pažitka, petrželka, bazalka, kopr)

ořechy a semínka

mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, žervé, cottage)

nápoje (káva, čaj, džus, sirup)

Nápady na brunch: Bříško si zaplníte i těmito teplými pokrmy

Brunch recepty patří do studené i teplé kuchyně. Úžasným pomocníkem, ve kterém si rychle a snadno uděláte na domácí bruch různé druhy teplých jídel, je  horkovzdušná fritéza Easy Fry & Grill 2v1 od Tefalu. Můžete si v ní k brunchi připravit nejen křupavé a dozlatova smažené pochoutky na minimu tuku (nebo zcela bez něj). Tato horkovzdušná fritéza funguje také jako alternativa klasické trouby – může se navíc pochlubit rychlejšími výsledky a nižší spotřebou energie. Se kterými brunch recepty vám tedy horkovzdušná fritéza Easy Fry & Grill 2v1 od Tefalu rozhodně pomůže?

Nechte se inspirovat recepty v aplikaci My Tefal

S horkovzdušnými fritézami Easy Fry & Grill můžete využívat naši bezplatnou aplikaci My Tefal. Najdete v ní nejen recepty, které vás provedou krok za krokem, ale také mnoho dalších funkcí, jako je např. tvorba nákupních seznamů, plánování vašeho menu v kalendáři, nebo funkce "V mé lednici", díky které můžete hledat recepty podle ingrediencí, které máte zrovna doma.

Grilovaný italský sendvič

Cuketové muffiny s dvojitou čokoládou

Pamatujte, že brunch není jenom o jídle, ale také o společně stráveném čase s lidmi, které máte rádi. Doufáme proto, že jste se inspirovali našimi tipy a že si i s jejich využitím vykouzlíte nezapomenutelný domácí brunch, který budete chtít opakovat zas a znovu.

Doporučené produkty

Pomůžete nám s webem?

Abychom mohli náš web vylepšovat, potřebujeme si o návštěvnícíh ukládat soubory Cookies.
Zakázat vše
Povolit vše